Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πρώτη ήττα για Μπάιντεν στο Κογκρέσο

Ο πρόεδρος των Τζο Μπάιντεν, αναγκάστηκε την Τρίτη να αποσύρει την υποψηφιότητα της γυναίκας που προόριζε για να αναλάβει την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού στον Λευκό Οίκο, της Νίρα Τάντεν, αφού δεν κατόρθωσε να κερδίσει την πλειοψηφία στην Γερουσία, μία κίνηση που μεταφράστηκε ως η πρώτη του ήττα στο Κογκρέσο.

Η Νίρα Τάντεν συνάντησε αντίσταση από πλευράς γερουσιαστών και γερουσιαστριών, καταδεικνύοντας ότι ο νέος Δημοκρατικός αρχηγός του κράτους λογαριάζει σε μια εντελώς οριακή πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

Για εβδομάδες, ο Λευκός Οίκος φλέρταρε μια ολιγομελή ομάδα γερουσιαστών και γερουσιαστριών, που ανήκουν στους Ρεπουμπλικάνους και στους Δημοκρατικούς, χαρακτηρίζονται μετριοπαθείς και κρατούν στα χέρια τη δύναμη να εγκρίνουν, ή να σκοτώνουν, τα πιο σημαντικά του σχέδια.

«Αποδέχθηκα το αίτημα που μου υπέβαλε η Νίρα Τάντεν να αποσύρω» την υποψηφιότητά της, ανακοίνωσε ο κ. Μπάιντεν χθες.

Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, αλλά κι ένας Δημοκρατικός συνάδελφός τους, εναντιώθηκαν ανοικτά να αναλάβει διευθύντρια του γραφείου διαχείρισης και προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου (Office of Management and Budget, OMB), ισχυρής διεύθυνσης της αμερικανικής προεδρίας, με πρωταρχικό καθήκον την κατάρτιση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού που θέλει ο εκάστοτε πρόεδρος.

Οι Ρεπουμπλικάνοι δήλωναν αγανακτισμένοι εξαιτίας σχολίων που είχε κάνει στο παρελθόν, βάζοντάς τους στο στόχαστρο ονομαστικά, ενώ προοδευτικοί προσκείμενοι στον ανεξάρτητο Μπέρνι Σάντερς τη θεωρούσαν υπερβολικά κεντρώα.

Αλλά ήταν ο συντηρητικότερος από τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές, ο Τζο Μάντσιν, αυτός που θα καταδίκαζε σε τελευταία ανάλυση την υποψηφιότητα της κυρίας Τάντεν, ξεκαθαρίζοντας στα τέλη Φεβρουαρίου ότι δεν επρόκειτο να ψηφίσει υπέρ του διορισμού της. Υποστήριξε ότι οι «ανοικτά πολιτικές» τοποθετήσεις της θα είχαν «τοξική επίπτωση» στη σχέση ανάμεσα στο Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο.

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε χθες Τετάρτη μέτρο παράτασης του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για έξι μήνες, εγείροντας έτσι το φάσμα της...

ΚΟΣΜΟΣ

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε να μειώσει κατά 50 μονάδες, στο 4,75-5% τα επιτόκια βάσης, για πρώτη φορά από το 2020, ενώ...

ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία έχει εντείνει την εκστρατεία παραπληροφόρησης σε βάρος της προεκλογικής εκστρατείας της Αμερικανίδας αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις δημοσιεύοντας ψευδή βίντεο, σύμφωνα με έρευνα της...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Τρίτη, κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης,...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr