Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος ΕΕΑ: Αν θέλουμε ψηλότερα τον μισθό πρέπει να δούμε τα βάρη που υπάρχουν στις ελληνικές επιχειρήσεις

Για το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού μίλησαν στo ΕΡΤNEWS ο εργατολόγος Διονύσης Ρίζος και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Ξεπερνάμε καταρχήν τον προμνημονιακό κατώτατο μισθό. Ήταν στα 753 ευρώ ο κατώτατος μισθός όταν μπήκαμε στην εποχή των μνημονίων οπότε είχε επέλθει η μεγάλη του περικοπή και η κατάρρευση και η αλλαγή φυσικά στον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται» τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους Κώστα Λασκαράτο και Γιάννη Μούτσιο ο κ. Ρίζος.

Εξήγησε ότι τα καθαρά είναι στα 667 ευρώ και δεν φτάνουν τα 700 ευρώ. «Μάλιστα εάν υπολογίσουμε και το γεγονός ότι δεν ανταποκρίνεται, όπως είπατε και εσείς, αυτή η αύξηση στην αγοραστική δύναμη, το 9,4% του πληθωρισμού, προφανώς και είναι πολύ χαμηλότερα τα καθαρά έσοδα, αυτό που μένει στο τέλος ειδικά για τους νέους εργαζόμενους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας αυτή τη στιγμή».

Ανέφερε επίσης ότι ο κατώτατος μισθός αυτή τη στιγμή αφορά περίπου στους 700.000 εργαζόμενους και περίπου 250 με 300 χιλιάδες επιπλέον που επηρεάζονται, καθώς και σε αυτή την περίπτωση έχουμε και τριετίες κλπ. Μην ξεχνάμε ότι ο κατώτατος μισθός αν διαμορφωθεί στα 780 ευρώ, τότε θα είναι για μία τριετία στα 858 ευρώ, για μία δεύτερη τριετία, στα 936 και για εκείνον που είχε το 2012 τρεις τριετίες απασχόλησης στα 1014[…] Σε καθαρά χρήματα είναι περίπου 14% λιγότερα, πράγμα που σημαίνει ότι για τον κατώτατο μισθό είμαστε στα 667 ευρώ, για μία τριετία είμαστε περίπου στα 710, δύο τριετίες περίπου στα 780 και τρεις τριετίες είμαστε περίπου στα 890 ευρώ».

«Πάντα θέλουμε αξιοπρεπείς μισθούς»

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «εμείς πάντα θέλουμε αξιοπρεπείς μισθούς και έχω πει πολλές φορές αν θέλουμε η αγορά να πάει καλά, θα πρέπει και οι μισθοί να είναι ευρωπαϊκοί και να είναι και ευρωπαϊκή οικονομία μας. Θα πρέπει να σας πω λοιπόν ότι εμείς δεν βάζουμε το ταβάνι ούτε στο 700 ούτε στο 800. Πρέπει όμως να σας πω ότι όταν ζητάς αύξηση των μισθών πρέπει να δεις και τι βάρη υπάρχουν στις ελληνικές επιχειρήσεις – τα βάρη αυτά είναι μνημονιακά, παραμένουν- άρα αν θέλουμε λοιπόν να πάμε ψηλότερα τον μισθό, θα πρέπει κάποια στιγμή να δούμε πότε θα εξαλειφθούν.

Να θυμίσω τα τρία βασικά. Προκαταβολή φόρου δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ευρώπης, όπως υπάρχει στη χώρα μας, που σημαίνει δανεικά στο κράτος χωρίς επιτόκιο. Έχει μειωθεί, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί. Τέλος επιτηδεύματος είναι μνημονιακός φόρος έχει αναγγελθεί πολλές φορές ότι θα σταματήσει, δεν έχει σταματήσει και αυτό είναι επί δικαίων και αδίκων τον πληρώνουν όλοι. Φανταστείτε ότι είναι 650 ευρώ. Τρίτον το μη μισθολογικό κόστος. Για να καταλάβει ο τηλεθεατής μας όταν λέμε 1000 ευρώ καθαρά στο χέρι παίρνει ένας εργαζόμενος, 1100 ευρώ είναι το μη μισθολογικό κόστος, Είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης. Υπό την αίρεση λοιπόν ότι αυτά θα είχαν μειωθεί ή κάποια θα είχαν εξαλειφθεί είμαστε υπέρ της μεγαλύτερης τάξης του μισθού».

Ακόμα ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στην απόφαση της ΕΚΤ για νέα αύξηση των επιτοκίων κάτι που όπως ανέφερε σημαίνει πιο ακριβό χρήμα που συνεπάγεται νέα βάρη για δανειακές υποχρεώσεις.

Σχετικά άρθρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατατέθηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το σχέδιο νόμου «Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας». Το σχέδιο νόμου αποτελεί κωδικοποίηση των διατάξεων που διέπουν...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Μοχσέν Πακνετζάντ έφθασε σήμερα στη νήσο Χαρκ, σύμφωνα με το Shana, το πρακτορείο ειδήσεων του υπουργείου, εν μέσω ανησυχιών...

ΕΛΛΑΔΑ

Ψήφισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στις εσωκομματικές εκλογές της παράταξης. Κατόπιν, δήλωσε: «Για τη φυσιολογική λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και για...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για την γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας όπου αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες σε 25...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr