Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ρόμπερτσον: “Σκεφτόμουν και την αυτοκτονία μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ”

Ο δρομέας Zane Robertson σε συνέντευξη που παραχώρησε αποκάλυψε ότι μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ και την απουσία του από τους στίβους σκεφτόταν μέχρι και την αυτοκτονία.

Ο Νεοζηλανδός δρομέας Ζέιν Ρόμπερτσον είπε ότι «πήρε κάποιες κακές αποφάσεις σε ένα πραγματικά σκοτεινό μέρος» που οδήγησε στη μακρά απαγόρευση του από το άθλημα λόγω ντόπινγκ, αποκαλύπτοντας ότι η ετυμηγορία τον έκανε να έχει αυτοκτονικές τάσεις.

Ο Ολυμπιονίκης δρομέας αποστάσεων Ρόμπερτσον τιμωρήθηκε συνολικά για οκτώ χρόνια – τέσσερα χρόνια για θετικό τεστ και άλλα τέσσερα χρόνια αποκλεισμό μετά την απόφαση του Sports Tribunal της Νέας Ζηλανδίας την Τετάρτη ότι «προσπάθησε να ανατρέψει τη διαδικασία ελέγχου ντόπινγκ». Η απόφαση ανατράπηκε στην αναστολή του από τον Σεπτέμβριο του 2022 από οποιονδήποτε «αγώνα ή δραστηριότητα (οργανωμένη), εγκεκριμένη ή (εξουσιοδοτημένη) από την Athletics New Zealand ή από οποιονδήποτε άλλο αθλητικό οργανισμό που έχει υπογράψει» στους Κανόνες Αθλητικού Αντιντόπινγκ της χώρας (SADR) .

Ο Robertson – ο κάτοχος του ρεκόρ της Νέας Ζηλανδίας σε μαραθώνιο, ημιμαραθώνιο και δρόμο 10 χλμ – βρέθηκε θετικός στην ερυθροποιητίνη, κοινώς γνωστή ως EPO, σε έναν αγώνα στο Μάντσεστερ της Αγγλίας τον περασμένο Μάιο.
Η EPO είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσικά στα νεφρά και ελέγχει τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όταν χορηγείται σε αθλητές, μπορεί να αυξήσει την ποσότητα οξυγόνου που παρέχεται στους μύες, βελτιώνοντας την ανάρρωση και την αντοχή.

Μιλώντας στο podcast «Runners Only!» με τον Dom Harvey, ο 33χρονος εξήγησε ότι υπήρχαν πολλοί λόγοι για να πάρει τις αποφάσεις που πήρε, αποκαλώντας την κρίση της Τετάρτης μια «καταθλιπτική, καταστροφική μέρα».

«Το μισώ τόσο πολύ αυτό που έκανα, νοιώθω απογοήτευση και θυμό», είπε ο Robertson.
«Σε οποιοδήποτε άθλημα της ελίτ, πιστεύω ότι στην κορυφή δεν υπάρχουν ίσοι όροι ανταγωνισμού όπως λένε. Άρχισα να κάνω στον εαυτό μου αυτό το ερώτημα: «Γιατί άνθρωποι σαν εμένα πρέπει πάντα να είναι αυτοί που θα χάνουν ή θα υποφέρουν και στο τέλος θα χάνουν τα συμβόλαιά μας, θα χάνουν το εισόδημά μας, θα χάνουν τα κέρδη μας στους αγώνες και τελικά δεν θα έχουν την ικανότητα να έχουμε οικογένεια ή ζούμε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο στις δύσκολες καταστάσεις που βρισκόμαστε;».

Ο Ρόμπερτσον είπε ότι η πτώση στα χρηματικά έπαθλα και τα συμβόλαια εν μέσω του Covid, καθώς και ένα «κακό» διαζύγιο, του δημιούργησαν αυξημένο άγχος.
«Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μια από τις εταιρείες μου μου είπε: «Πιστεύαμε ότι θα έτρεχες καλύτερα» και θα φύγεις αμέσως από τη συμφωνία. Η άλλη εταιρεία κρατούσε το ελάχιστο. Ένοιωθα έντονη πίεση, τραυματιζόμουν συνεχώς. Τίποτα δεν φαινόταν να μου πηγαίνει καλά».

Και πρόσθεσε: «Κυριεύτηκα από πολύ άγχος και πήρα κάποιες κακές αποφάσεις σε ένα πραγματικά σκοτεινό μέρος».

Ο Ρόμπερτσον είπε ότι ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για την απόπειρα συγκάλυψης του τεστ αναβολικών, λέγοντας ότι ακόμη και με τετραετή απαγόρευση, ένιωθε ότι η καριέρα του είχε τελειώσει.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Robertson ισχυρίστηκε ως μέρος της υπεράσπισής του ότι είχε παρακολουθήσει ιατρική εγκατάσταση στην Κένυα για να κάνει εμβόλιο Covid-19.

Παρείχε ένορκες βεβαιώσεις από γιατρούς της Κένυας, νοσοκομειακές σημειώσεις, μια αναφορά στο νοσοκομείο και μια κατάθεση μάρτυρα από έναν Κενυάτη ντετέκτιβ για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε «καμία υπαιτιότητα ή αμέλεια» εκ μέρους του.

Ωστόσο, το Drug Free Sport New Zealand (DFSNZ), το κόμμα που εναντιώθηκε στον Robertson κατά τη διάρκεια του δικαστηρίου, τόνισε το «κλινικά απίθανο» της θεραπείας που ο αθλητής είπε ότι έλαβε.

Ο Ρόμπερτσον μίλησε για την κατάθλιψή του πριν από την απαγόρευση και τις δυσκολίες ψυχικής του υγείας που υπέφερε από την ετυμηγορία.

«Όταν έπαθα κατάθλιψη, άρχισα να μιλάω με έναν ψυχίατρο στο αθλητικό σύστημα υψηλών επιδόσεων. Και με βοήθησε σε πολλά πράγματα», είπε. «Ήθελα να πεθάνω, δεν ήθελα να ζήσω άλλο.

«Και δεν ήξερα γιατί έκανα πια το άθλημα. Και νομίζω ότι θα ήταν ακριβώς η κατάλληλη στιγμή για να προσπαθήσω να βρω κάτι άλλο να κάνω και να αποσυρθώ. Δυστυχώς, δεν παίρνουμε πάντα τις σωστές αποφάσεις. Και δυστυχώς, ως επαγγελματίας αθλητής, βρισκόμαστε πάντα πραγματικά στο κοινό και απλώς κρίνουμε για αυτές τις αποφάσεις και τα λάθη που κάνουμε, και στη συνέχεια τα ζητάμε με φρικτούς τρόπους. Οπότε προσπαθώ να το αντιμετωπίσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη στιγμή».

Όταν ρωτήθηκε για το headspace του, ο Robertson είπε: «Δεν είναι καλό για να είμαι ειλικρινής. Σήμερα ήταν μια από τις χειρότερες μέρες μου. Αν πρόκειται να είμαι απόλυτα ειλικρινής, επιστρέφοντας σπίτι από το σπίτι του αδερφού μου σήμερα, ήθελα απλώς να πάω να πυροβολήσω τον εαυτό μου στο κεφάλι».
Ο δίδυμος αδερφός του Ρόμπερτσον, ο Τζέικ, είναι επαγγελματίας δρομέας που έχει αγωνιστεί στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας μαζί με τον Ζέιν.

Ο Ρόμπερτσον είπε ότι ο αδερφός του ήταν «λίγο νευριασμένος», ενώ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι η απαγόρευσή του θα επηρεάσει τις πιθανότητες του αδελφού του.

«Είναι πολύ άδικο. Εννοώ, αν ένας μαθητής στην τάξη απατά, απατούν όλοι; Ακριβώς επειδή είναι όλοι στην ίδια τάξη. Είναι bullsh*t. Και οι άνθρωποι θέλουν να του το κάνουν αυτό. Και έχουν ήδη αρχίσει να αναρτούν στον τοίχο του σήμερα και είναι φρικτό, φίλε. Είναι απλά τρομερό.”

Ο Robertson εξήγησε ότι παρόλο που δεν χρησιμοποίησε το EPO για αρκετό καιρό για να αισθανθεί τα πλήρη οφέλη, τον έκανε «να κινείται και να προπονείται σε εξαιρετική φόρμα».

Ζήτησε επίσης συγγνώμη από τους θαυμαστές του.

Όταν ρωτήθηκε τι θα ήθελε να θυμούνται από αυτόν οι φίλοι του, ο Ρόμπερτσον είπε: «Όχι μόνο το γρήγορο τρέξιμο – απλώς για να δεις ένα όνειρο και να του δώσεις μια ευκαιρία, και δίνοντάς το 100% παρόλο που όλοι μας λένε ότι δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, δεν είναι δυνατό. Για αυτό θα ήθελα να με θυμούνται».

Πηγή: CNN

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Άγνωστοι τα ξημερώματα στις 3.30 ξήλωσαν ΑΤΜ απο πρόσοψη σε σουπερμάρκετ στην οδό Ηρακλείτου στο Χαλάνδρι. Το φόρτωσαν σε φορτηγάκι το οποίο είχαν κλέψει...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντός Οκτωβρίου αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναφορικά με τα αναδρομικά από την περικοπή συνάξεων, δώρων και επικουρικών για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους....

ΚΟΣΜΟΣ

Νέοι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί εξαπολύθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στη Βηρυτό, πλήττοντας μεταξύ άλλων κέντρο άμεσης βοήθειας οργάνωσης συνδεδεμένης με τη Χεζμπολά,...

ΕΛΛΑΔΑ

Άγνωστός άνοιξε πυρ κατά μοτοσικλέτας τα ξημερώματα σε παράδρομο της Λεωφόρου Συγγρού στο ύψος της Νέας Σμύρνης. Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν δύο άτομα. Πηγή:...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr