Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: H ανταρσία της Βάγκνερ μέσα από 133 βίντεο – Τo Sky Newς ανέλυσε τι κατέγραψε το «ψηφιακό βλέμμα του κόσμου»

Το βρετανικό κανάλι Sky News και ο ανεξάρτητος οργανισμός Centre for Information Resilience εξέτασαν και επαλήθευσαν περισσότερα από 130 βίντεο από την προέλαση του μισθοφορικού στρατού της Βάγκνερ και του διοικητή της Γεβγκένι Πριγκόζιν στη Μόσχα, ένα περιστατικό που προκάλεσε τη δημοσίευση ενός μεγάλου αριθμού βιντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάλογο με αυτό των πρώτων ημερών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

https://news.sky.com/story/what-dramatic-videos-of-wagner-march-on-moscow-reveal-about-rebellion-and-whats-now-expected-to-happen-12910625

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η ανταρσία των μελών της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ, που λειτουργούσε ως παρακλάδι του ρωσικού στρατού, και η πορεία της αρχικά στο Ροστόφ και μετέπειτα προς τη Μόσχα έκαναν το πρωτόγνωρο αυτό γεγονός, που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε το περασμένου Σαββάτου (24/6), ως ένα από τα καταγεγραμμένα στον πόλεμο που συνεχίζεται στην Ουκρανία.

Mε σημαίες και πανηγυρισμούς υποδέχτηκε ο κόσμος τους στρατιώτες της Βάγκνερ στο Ροστόφ. (Photo by STRINGER / AFP)

Αδύνατο να κρυφτεί από το ψηφιακό μάτι του κόσμου

«Ούτε από τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Ρωσίας δεν είδαν οι ερευνητές μας στο Centre for Information Resilience τόσες πολλές εικόνες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε η Μπελέν Καράσκο-Ροντρίγκεζ, αναπληρώτρια επικεφαλής του προγράμματος «Μάτια στη Ρωσία». «Αυτό το είδος ανοιχτής εξέγερσης είναι αδύνατο να κρυφτεί από το ψηφιακό βλέμμα του κόσμου», σημείωσε.

Και όπως έδειξε η ανάλυση των βίντεο η πιο καταγεγραμένη φάση της προέλασης του στρατού της Βάγκνερ ήταν άφιξη τους στην πόλη Ροστόφ, με τον αριθμό των αναρτήσεων που σχετίζονται με αυτή την εντυπωσιακή φάση της ενημέρωσης είναι 42 σε σύνολο 133 ντοκουμέντων.

Με δεδομένο ότι η ανταρσία του Πριγκόζιν ξεκίνησε από το Βορονέζ και το Ροστόφ, που είναι το αρχηγείο του ρωσικού στρατού και ταυτόχρονα κλειδί στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, οι κάτοικοι της περιοχής δεν είναι ξένοι στη στρατιωτική δραστηριότητα.

Έτσι , όταν ένοπλοι στρατιώτες του Wagner Group με τεθωρακισμένα οχήματα και βαρύ οπλισμό πήραν θέσεις στο κέντρο της πόλης νωρίς το πρωί του Σαββάτου, οι πολίτες έσπευσαν να απαθανατίσουν το γεγονός.

Στο συγκεκριμένο βίντεο που γυρίστηκε κοντά στο αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας στο Ροστόφ, μια ομάδα περίπου 20 ενόπλων ανδρών με στρατιωτικό εξοπλισμό διακρίνεται να κινείται σε σχηματισμό πίσω από ένα τεθωρακισμένο όχημα. Σε κοντινή απόσταση, πολλά τανκς και άλλα στρατιωτικά οχήματα είναι παρατεταγμένα κατά μήκος μιας λεωφόρου που έχει καταστήματα και κατοικίες.

Είναι ένα από τα πολλά παρόμοια βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Τwitter και το Facebook τα οποία δείχνουν πώς τα στρατεύματα της Βάγκνερ έκαναν εμφανή την παρουσία τους στην πόλη την ώρα που ξημέρωσε. Το ίδιο διάστημα, ο αρχηγός της παραστρατιωτικής ομάδας μοιράστηκε στο διαδίκτυο πλάνα του μέσα στο ρωσικό στρατηγείο και αργότερα δήλωσε ότι είχε τον έλεγχο όλων των στρατιωτικών τοποθεσιών στην περιοχή.

Άντρες της Βάγκνερ ελέγχουν διερχόμενα οχήματα στο Ροστόφ-στον-Ντον — STRINGER / AFP

«Βρισκόμαστε στο αρχηγείο, είναι 07:30 το πρωί» [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], ανέφερε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram. «Στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Ροστόφ βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου», πρόσθεσε, ενώ διακρίνονταν ένστολοι πίσω του καθώς βάδιζαν.

Σε άλλο βίντεο, που μεταφορτώθηκε σε λογαριασμό στο Telegram που συνδέεται με τη Βάγκνερ, ο κ. Πριγκόζιν εικονίζεται μαζί με Ρώσο υφυπουργό Άμυνας, τον Γιούνος-Μπεκ Εβκούροφ, και τον αντιστράτηγο Βλαντίμιρ Αλεξέγιεφ, στους οποίος κάνει κήρυγμα για το πώς αντιμετωπίζουν τους στρατιώτες.

Λεπτό προς λεπτό η ανταρσία μέσα από βίντεο

Τεταμένες σκηνές από την κατάρριψη ρωσικών ελικοπτέρων και μάχες σώμα με σώμα αποτελούν την πλειονότητα του υλικού που αφορά το Βορονέζ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι στρατιώτες της Βάγκνερ κατέρριψαν έξι ρωσικά ελικόπτερα κατά τη διάρκειας της ανταρσίας, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.

Βρίσκεται πάνω από 350 μίλια βόρεια του Rostov-on-Don, βρίσκεται κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Μ4 – του κύριου δρόμου που χρησιμοποιούσε ο Βάγκνερ καθώς προχωρούσαν προς τη Μόσχα.

Το πλάνα από το Voronezh είναι χαρακτηριστικό καθώς απεικονίζει τις στιγμές που η εκστρατεία του Prigozhin έπεσε σε βίαιη σύγκρουση, με ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα και δυνάμεις της Ομάδας Wagner στο έδαφος να πυροβολούν το ένα το άλλο. Τα περισσότερα βίντεο που βρήκαμε από την περιοχή αποτυπώνουν αυτές τις τεταμένες σκηνές.

Όσον αφορά τη ρωσική πρωτεύουσα η πλειονότητα των βίντεο αφορά τις κινήσεις του ρωσικού στρατού μετά την ανακοίνωση του Πριγκόζιν ότι οδεύει προς τη Μόσχα.

Τα 133 βίντεο που εξέτασαν οι δημοσιογράφοι και οι ερευνητές είναι ορισμένα μόνο από αυτά που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και απεικονίζουν τον τρόπο με τον οποίο αναδείχθηκαν τα πρωτόγνωρα γεγονότα του Σαββάτου.

Η Έμιλι Φέρις, ερευνήτρια στο αμυντικό thinktank RUSI, είπε ότι ο μεγάλος αριθμός βίντεο από το Σαββατοκύριακο ήταν αξιοσημείωτος δεδομένου του πόσο αυστηρά ελεγχόμενες είναι στη Ρωσία οι πληροφορίες για τον πόλεμο.

«Οι περισσότερες από τις πληροφορίες στις οποίες βασιζόμαστε προέρχονται από την ουκρανική πλευρά, πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική εικόνα που έχουμε για τον πόλεμο είναι αρκετά στρεβλή» δήλωσε στο Sky News προσθέτοντας ότι τους επιτρέπει ωστόσο να κατανοήσουν το ηθικό του ρωσικού στρατού και της ρωσικής κοινής γνώμης, για τα οποία όπως τόνισε «είμαστε στο σκοτάδι».

Πηγή: Sky News

Διαβάστε επίσης

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καλωσορίζουμε αυτή την αλλαγή θέσης γιατί εμείς σαν χώρα το λέγαμε αυτό πολλά χρόνια τώρα» επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνος Λογοθέτης, αναφερόμενος...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι συντάξεις Ιανουαρίου, οι οποίες θα καταβληθούν πριν τα Χριστούγεννα, σε περίπου 2 εκατομμύρια δικαιούχους θα είναι αυξημένες κατά 2,2% με 2,5%, όπως είχε...

ΕΛΛΑΔΑ

Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024 ολοκληρώθηκε η Τετραμερής Αεροναυτική Άσκηση με την επωνυμία «EUNOMIA 5-24», που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Συντονισμένης...

ΚΟΣΜΟΣ

O Σύριος καλλιτέχνης Basher Mohamad τοποθέτησε 15.000 αρκουδάκια στην γκαλερί Barhat Mashayred στη Ντόχα του Κατάρ, όπου το καθένα από αυτά συμβολίζει ένα παλαιστίνιο...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr