Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποτονικό επενδυτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές

Μικρές πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα, 17/7 οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

Από το μέτωπο των οικονομικών δεδομένων, στο 2,5% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη νεότερη εκτίμηση της Eurostat.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπ-ρεσίας, ο πληθωρισμός παρουσίασε οριακή υποχώρηση στο 2,6% τον Ιούνιο, από 2,7% τον Μάιο, ενώ ένα χρόνο πριν, τον αντίστοιχο μήνα, ήταν 6,4%.

Στην χώρα μας, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 2,5% τον Ιούνιο έναντι 2,4% που ήταν τον Μάιο.

Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν στη Φινλανδία (0,5%), την Ιταλία (0,9%) και τη Λιθουανία (1,0%). Αντίθετα,τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή καταγράφηκαν στο Βέλγιο (5,4%), τη Ρουμανία (5,3%), την Ισπανία και την Ουγγαρία (με το ίδιο ποσοστό 3,6%). Τέλος, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαεπτά κράτη μέλη της ΕΕ, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε εννέα.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Σο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο εμφανίζει απώλειες κατά 0,71%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 0,55%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κι-νείται οριακά χαμηλότερα κατά 0,06%, το Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,26% ενώ στο Λονδίνο ο σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,05%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπου 80 εκατ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης κινή-θηκε ανάμεσα στις 1440 με 1450 μον παρουσιάζοντας μικρές μεταβολές.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Σχεδόν απόλυτη στασιμότητα εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται οριακά πτωτικά κατά 1 μονάδα βάσης, στο 2,42%. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου υποχωρεί μόλις κατά 1 μονάδα βάσης, στο 3,07%. Επίσης, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 2 bps στο 3,71%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου είναι αμετάβλητη, στο 3,19%, όπως και της Πορτογαλίας που κυμαίνεται στο 3,00%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει ανεπαίσθητη πτώση κατά 1 μονάδα βάσης, στο 3,37%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Ανοδικά κινούνται, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 0,95%, στα 81,53 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη άνοδο 0,76%, βρίσκεται στα $ 84,28.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει σημαντικές απώλειες έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0942 δολ./ευρώ και με το ιαπωνικό κυμαίνεται στα 156,42 γιεν/δολ.

Ακόμη «λαμπερότερος» γίνεται σήμερα ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου να διαπραγματεύονται στα 2478,60 δολ./ουγκιά. Σε ανοδική πορεία και το ασήμι, που παραμένει πάνω από τα 31 δολάρια ανά ουγκιά.

 

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Ήταν Οκτώβριος του 2021 όταν η καθηγήτρια Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκη Ευελπίδου παρακολουθούσε τις εικόνες που έκαναν το...

ΕΛΛΑΔΑ

Στη φυλακή βρέθηκε χθες 47χρονος Σέρβος, ο οποίος, οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ, παρέσυρε και τραυμάτισε δύο γυναίκες κοντά στις Αρχαιότητες στα Μάλια. Οι...

ΚΟΣΜΟΣ

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι συνέλαβε έναν 17χρονο ύποπτο στο πλαίσιο των ερευνών της για τη φονική έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι προχωρούν σε μπαράζ θετικών εκθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίοι δίνουν ιδιαίτερα υψηλά περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr