Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος 4,4% για τον εισαγόμενο πληθωρισμό τον Ιούνιο

Νέα άνοδο της τάξης του 4,4% σημείωσε ο αποκαλούμενος και εισαγόμενος πληθωρισμός τον Ιούνιο του 2024, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Ιούνιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Ιουνίου 2023, παρουσίασε αύξηση 4,4% έναντι μείωσης 19,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2023 με το 2022.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Ιούνιο 2024, σε σύγκριση με τον δείκτη Μαΐου 2024, παρουσίασε αύξηση 2,1% έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2023, όπως καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2023 – Ιουνίου 2024, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2022 – Ιουνίου 2023, παρουσίασε μείωση 6,2% έναντι αύξησης 2,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

ΕΛΣΤΑΤ: Ετήσια σύγκριση

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 4,4%, τον μήνα Ιούνιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2023, οφείλεται:

α. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 6,7%

β. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες Ευρωζώνης κατά 0,2%

Στην αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών (σύνολο αγοράς) κατά 4,4% συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2, ως εξής:

Οι μεταβολές σε μηνιαίο επίπεδο

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 2,1%, τον μήνα Ιούνιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2024, οφείλεται:

α. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 3,0%

β. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες Ευρωζώνης κατά 0,4%

Στην αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών (σύνολο αγοράς) κατά 2,1%, συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2, ως εξής:

Σχετικά άρθρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ολομέλεια της Βουλής υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορά στην κύρωση του νέου Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ)....

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρές πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (9/10) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για μια ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση κατά του...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το Ειδικό Πιλοτικό Έργο «Άη Στράτης Πράσινο Νησί», όπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ. Η δοκιμή του προγράμματος...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην επιβάρυνση που υφίστανται οι επιχειρήσεις λόγω του ενεργειακού κόστους  αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr