Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Σαφή μηνύματα της Αθήνας για το μεταναστευτικό – Σε ισχύ το νέο καθεστώς ελέγχων στα σύνορα της Γερμανίας

Τα ελληνικά ραντάρ είναι στραμμένα στη σκληρή στάση που υιοθετεί το Βερολίνο στο μέτωπο του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Η Αθήνα έχει εκπέμψει τα δικά της μηνύματα στη γερμανική πρωτεύουσα και σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος θα βρεθεί στο Βερολίνο για τη Διάσκεψη Ασφαλείας και Μετανάστευσης, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό υφυπουργό Εσωτερικών, Μπερντ Κρόσερ. Στο τέλος Σεπτεμβρίου, επίσης, θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης,

Ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με τον καγκελάριο της Αυστρίας, στη διάρκεια της οποίας κυριάρχησαν η αλλαγή στάσης του Βερολίνου και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, έχει διαμηνύσει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί μονομερή κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν.

Παράλληλα, στο πρόσφατο τετ α τετ που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας επανέλαβε ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη φύλαξη και προστασία των συνόρων, τα οποία είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Προετοιμάζεται να θέσει το όλο ζήτημα στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των «27» ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι προγραμματισμένες για την 17η και 18η Οκτωβρίου.

Στο θέμα αναφέρθηκε νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. “Η Ελλάδα δεν πρόκειται να είναι ο σάκος του μποξ. Δεν πρόκειται να γυρίσουμε αντίστροφα την εικόνα. Θα συνεχίσουμε να φυλάμε τα σύνορα μας” τόνισε.

Σε ισχύ τα αυστηρότερα μέτρα για την μετανάστευση στη Γερμανία

Η Γερμανία από σήμερα προχωρά σε αυστηρούς μεθοριακούς ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορα της, που μοιράζεται και με τις εννιά γειτονικές της χώρες. Όχι μόνο διελεύσεις με την Ελβετία, την Τσεχία και την Πολωνία, όπως συμβαίνει από τον Οκτώβριο του 2023 και την Αυστρία από το 2015, αλλά και τα σύνορα με τη Δανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία. Ελέγχονται επίσης φορτηγά και φορτηγά παράδοσης και βλέπουν τι έχουν φορτώσει.

Οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί, η ομοσπονδιακή αστυνομία δεν έχει καν το προσωπικό για να ελέγχει όλους. Οι αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα θα ισχύσουν για τους επόμενους έξι μήνες. Η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία συνεργάζεται στενά με τις αρχές των γειτονικών χωρών. Η διασυνοριακή συνεργασία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: κοινές περιπολίες και κοινά κέντρα αστυνομικών και τελωνειακών ελέγχων.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ (SPD) με επιστολή της στην Κομισιόν της ΕΕ, λέει: Η κατάσταση της μετανάστευσης είναι ανησυχητική και υπάρχουν πολύ λίγα καταλύματα για τους ανθρώπους. Η ήδη τεταμένη κατάσταση έχει επιδεινωθεί περαιτέρω. Επικαλείται επίσης τα προβλήματα εσωτερικής ασφάλειας από τους κινδύνους της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Αντιδράσεις από γειτονικές χώρες της Γερμανίας

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση των συνοριακών ελέγχων.

Κριτική ήρθε και από την κυβέρνηση της Αυστρίας, που ανήγγειλε ότι, άν η Γερμανία θέλει να επιστρέψει περισσότερους ανθρώπους στα σύνορα με την Αυστρία, δεν είναι διατεθειμένη να τους πάρει πίσω.

Η Ιταλία αρνείται εδώ και καιρό επαναπροωθήσεις από τη Γερμανία, όπως προβλέπει ο κανονισμός του Δουβλίνου.

Αύριο η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ υποδέχεται στο Βερολίνο τους ομολόγους της από Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Αυστρία, Πολωνία, Σλοβενία, Μεγάλη Βρετανία, καθώς και κυβερνητικούς εκπροσώπους των υπό ένταξη στην ΕΕ χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

 

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καλωσορίζουμε αυτή την αλλαγή θέσης γιατί εμείς σαν χώρα το λέγαμε αυτό πολλά χρόνια τώρα» επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνος Λογοθέτης, αναφερόμενος...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι συντάξεις Ιανουαρίου, οι οποίες θα καταβληθούν πριν τα Χριστούγεννα, σε περίπου 2 εκατομμύρια δικαιούχους θα είναι αυξημένες κατά 2,2% με 2,5%, όπως είχε...

ΕΛΛΑΔΑ

Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024 ολοκληρώθηκε η Τετραμερής Αεροναυτική Άσκηση με την επωνυμία «EUNOMIA 5-24», που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Συντονισμένης...

ΚΟΣΜΟΣ

O Σύριος καλλιτέχνης Basher Mohamad τοποθέτησε 15.000 αρκουδάκια στην γκαλερί Barhat Mashayred στη Ντόχα του Κατάρ, όπου το καθένα από αυτά συμβολίζει ένα παλαιστίνιο...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr