Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στον Λίβανο από το μπαράζ εκρήξεων – «Δεν ξέρουμε αν τα τηλέφωνά μας είναι ασφαλή» λένε οι κάτοικοι

Ο τρόμος και η αβεβαιότητα έχουν κυριεύσει τον Λίβανο, καθώς οι κάτοικοι της χώρας βιώνουν τις συνέπειες από τις φονικές εκρήξεις που συγκλόνισαν τη χώρα τις τελευταίες δύο ημέρες. Οι εκρήξεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει τον θάνατο δύο παιδιών και έχουν αφήσει πίσω τους δεκάδες τραυματίες, έχουν δημιουργήσει έναν αίσθημα πανικού, με πολλούς να αμφιβάλλουν για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τους συσκευών.

Μια γυναίκα περιέγραψε στο BBC την κατάσταση ως «μακελειό», αναφέροντας ότι είδε νέους άνδρες με τραύματα στα χέρια, τη μέση και τα μάτια, που δεν μπορούσαν να δουν καθαρά. «Ο πανικός έχει κυριεύσει τους ανθρώπους σε σημείο που φοβούνται ακόμη και να περπατούν δίπλα ο ένας στον άλλο», ανέφερε.

Ανησυχία για την ασφάλεια

Οι κάτοικοι του Λιβάνου ανησυχούν για το αν οι ηλεκτρονικές τους συσκευές, όπως τα τηλέφωνα και οι υπολογιστές, είναι ασφαλείς. Πολλοί αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους, ενώ ορισμένοι άλλαξαν ακόμη και τους τηλεφωνικούς αριθμούς τους, από φόβο μήπως εκραγούν οι συσκευές τους.

Οι φήμες που διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι ακόμη και οι ηλιακοί συλλέκτες εκρήγνυνται, ενίσχυσαν την αβεβαιότητα. Αυτές οι επιθέσεις θεωρούνται ως η μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας στην ιστορία της Χεζμπολάχ, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι η ισραηλινή κατασκοπεία έχει καταφέρει να διεισδύσει στα δίκτυά της.

Απαγόρευση συσκευών στο αεροδρόμιο της Βηρυτού

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι αρχές του αεροδρομίου Ραφίκ Χαρίρι στη Βηρυτό επέβαλαν απαγόρευση στη μεταφορά συσκευών όπως walkie-talkies και pagers σε όλες τις πτήσεις. Αυτή η απόφαση έρχεται μετά τις πρόσφατες εκρήξεις, που έχουν αυξήσει την ανησυχία για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συσκευών.

Χάος και πανικός

Οι επιθέσεις άφησαν τον Λίβανο σε κατάσταση σοκ, με τον κόσμο να αισθάνεται ανίσχυρος μπροστά στις εξελίξεις. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν ενώ τα θύματα βρίσκονταν στα σπίτια τους ή ψώνιζαν, προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς στο πρόσωπο, τα μάτια και τα χέρια.

Η κατάσταση έγινε πιο περίπλοκη όταν μέλη της Χεζμπολάχ απέτρεψαν δημοσιογράφους από τη χρήση κάμερας και κινητών τηλεφώνων στις περιοχές των επιθέσεων. Ένας δημοσιογράφος του BBC έλαβε μήνυμα από φίλο του που άλλαξε τον λιβανέζικο αριθμό του σε διεθνή, φοβούμενος ότι το τηλέφωνό του θα εκραγεί.

«Φοβόμαστε ακόμα και τα τηλέφωνά μας»

Μια γυναίκα από τον Λίβανο, η Γκίντα, μίλησε στο BBC για την έντονη ανησυχία που επικρατεί. «Όλοι έχουν πανικοβληθεί», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν ξέρουν αν είναι ασφαλές να χρησιμοποιούν υπολογιστές και κινητά. «Τα πάντα φαίνονται επικίνδυνα αυτή τη στιγμή και κανείς δεν ξέρει τι να κάνει», είπε, εκφράζοντας φόβους για έναν ενδεχόμενο ευρύτερο πόλεμο.

Η ίδια εξέφρασε τον φόβο της για το μέλλον της χώρας, λέγοντας: «Φοβάμαι για τον λαό μου, για την πόλη μου, για τη χώρα μου. Αξίζουμε κάτι καλύτερο».

Τι θα ακολουθήσει;

Η χώρα περιμένει τώρα την αντίδραση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος θα δώσει την πρώτη του δημόσια δήλωση σχετικά με τις επιθέσεις. Η αντίδραση της οργάνωσης θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες εξελίξεις, ενώ οι ανησυχίες για μια ευρύτερη σύγκρουση παραμένουν έντονες.

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση της Κολομβίας επιβεβαίωσε ότι ο ειρηνευτικός διάλογος με το αντάρτικο του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) «αναστέλλεται» μετά την επίθεση της ένοπλης ομάδας...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα προειδοποιήσει σήμερα Ευρωπαίους και Αμερικανούς κατά μιας τάσης “απομονωτισμού”, στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του λίγες ημέρες προτού...

ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε καταγγελίες για βιασμό επιβαρύνουν το πρώην αφεντικό των Harrods, Mohamed Al Fayed, ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 94 ετών. Το BBC συγκέντρωσε...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, την ώρα ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης Χασάν Νασράλα, πραγματοποιεί την ομιλία...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr