Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση αφίξεων, αλλά μείωση εσόδων: Η νέα πραγματικότητα στον ελληνικό τουρισμό

Τα αρνητικά σημάδια για τον ελληνικό τουρισμό είχαν αρχίσει να διαφαίνονται από τον Μάιο, όταν η κατά κεφαλήν δαπάνη σημείωσε σημαντική πτώση, προκαλώντας ανησυχίες για την πορεία της τουριστικής περιόδου. Αν και τα στοιχεία του Ιουνίου εν μέρει ανέκοψαν τις ανησυχίες, η μεγάλη πτώση στις τουριστικές εισπράξεις του Ιουλίου επιβεβαίωσε ότι η τάση αυτή είναι ανησυχητική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισπράξεις για τον Ιούλιο 2024 μειώθηκαν κατά 4,2%, φτάνοντας τα 4,031 δισ. ευρώ, έναντι των 4,2 δισ. ευρώ του Ιουλίου 2023, παρά την αύξηση των αφίξεων κατά 4,1%.

Η σημαντική αυτή μείωση έρχεται σε έναν κομβικό μήνα για τον ελληνικό τουρισμό και συνοδεύεται από ανησυχίες για τη μείωση της μέσης δαπάνης ανά τουρίστα. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στην αύξηση των τουριστών χαμηλότερου βαλαντίου, ιδιαίτερα λόγω της εξάπλωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οποία συμβάλλει σε χαμηλότερες δαπάνες ανά επισκέπτη.

Επιπλέον, οι Αμερικανοί τουρίστες, οι οποίοι είχαν συμβάλει σημαντικά στις τουριστικές εισπράξεις τους πρώτους μήνες του 2024, φαίνεται να μειώθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, γεγονός που συνέβαλε στην πτώση της κατά κεφαλήν δαπάνης. Ενδεικτικά, οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά μόλις 1% στο πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 7,4%, από τη Γαλλία κατά 2,5% και από την Ιταλία κατά 48,8%.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι, παρά την αύξηση των αφίξεων, η ποιότητα τουρισμού που προσελκύει η Ελλάδα αλλάζει, με περισσότερους επισκέπτες χαμηλότερης δαπάνης. Αυτό μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος και την οικονομία της χώρας, καθώς ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Για τον Ιούνιο, η πορεία των αφίξεων είχε ως εξής:

  • Γερμανία: Αύξηση 2,5% τον Ιούνιο, με τις αφίξεις να διαμορφώνονται σε 701,8 χιλ. ταξιδιώτες.
  • Γαλλία: Μείωση κατά 13,5%, με τις αφίξεις να είναι 206,7 χιλ. ταξιδιώτες.
  • Ιταλία: Άνοδος 10,3%, με τις αφίξεις να φτάνουν τις 235,4 χιλ. ταξιδιώτες.
  • Βρετανία: Αύξηση 7,8%, με τις αφίξεις να είναι 705,8 χιλ. ταξιδιώτες.
  • ΗΠΑ: Μείωση κατά 11,2%, με τις αφίξεις να διαμορφώνονται σε 185,9 χιλ. ταξιδιώτες.

Πλέον, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν για τον Αύγουστο, τον καλύτερο μήνα του έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι οι εισπράξεις είχαν διαμορφωθεί στα 4,350 δισ. ευρώ.

Αν η νέα τάση εδραιωθεί και χαθεί το ρεκόρ του έτους, θα υπάρξουν επιπτώσεις και στο ΑΕΠ, καθώς στον προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί αύξηση εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, -11- περιπτώσεις κλοπών και αποπειρών αυτών σε καταστήματα στην Καλαμάτα. Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθησαν χθες...

ΕΛΛΑΔΑ

Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες ώρες στο Άγιο Όρος, με τον πιο ισχυρό από αυτούς να καταγράφεται στις 12:50 και να είναι...

ΕΛΛΑΔΑ

Άγριες σκηνές βίας σημειώθηκαν τα μεσάνυχτα στην πλατεία Γρηγορίου Λαμπράκη στον Κορυδαλλό κατά τη διάρκεια πανηγυριού, όταν περίπου δέκα άτομα ενεπλάκησαν σε βίαιο καβγά....

ΕΛΛΑΔΑ

Ολοένα και μεγαλύτερη «στροφή» στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθώντας να ακολουθήσει το «ρεύμα» που θέλει ολοένα και...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr