Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για ένα ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή – Μπαράζ ρουκετών από τη Χεζμπολάχ για αντίποινα στο Ισραήλ

Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή με την σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ να κλιμακώνεται επικίνδυνα. Με τριπλό μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες απάντησε τη νύχτα η Χεζμπολάχ στο Βόρειο Ισραήλ αλλά και πιο βαθιά, κοντά στη Χάιφα, προκαλώντας τον τραυματισμό αμάχων και την καταστροφή κτιρίων και οχημάτων. Πρόκειται για την πρώτη απάντηση εναντίον του Ισραήλ επισημαίνει η Χεζμπολάχ.

Αυξάνονται οι φόβοι για ένα ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή! Με αμείωτη ένταση το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Ο Ούγκο Μποτσέγκα ανταποκριτής του BBC στο Λίβανο, δήλωσε πως: «Ο Ισραηλινός στρατός είπε ότι χτύπησε θέσεις στη χώρα (Λίβανος), δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν όχι μόνο στο νότιο Λίβανο. Εδώ (στο Λίβανο) φοβούνται… εικάζουν ότι το Ισραήλ ίσως σχεδιάζει μια ευρύτερη επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ, ένα χρόνο μετά τις μεταξύ τους διασυνοριακές επιθέσεις».

Είχε προηγηθεί μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ προς το βόρειο Ισραήλ. Οι ρουκέτες έφτασαν βαθύτερα στα ισραηλινά εδάφη, σε περιοχές κοντά τη Χάιφα και την κοιλάδα Τζερίλ, που προκάλεσαν καταστροφές σε κτίρια και οχήματα και τον τραυματισμό αμάχων. Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι χτύπησε με δεκάδες ρουκέτες πλήττοντας και αεροπορική βάση.

Ο Έλιοτ Γκοτκάιν, δημοσιογράφος CNN αναφέρει: «Είδαμε μερικά απευθείας χτυπήματα στο εσωτερικό του Ισραήλ, σε μέρη όπως η Ναζαρέτ στο βόρειο Ισραήλ, στην Κίριατ Μπιάλικ, προάστιο στη Χάιφα, η οποία είναι η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ.

Είδαμε φλεγόμενα κτίρια και οχήματα. Η Χεζμπολάχ λέει ότι στόχευσε δύο φορές, αεροπορική βάση».

Η Χεζμπολάχ τονίζει ότι πρόκειται για μια πρώτη απάντηση μετά το μεγάλο πλήγμα εναντίον της, τόσο με τις επιχειρήσεις κατά των συσκευών επικοινωνίας όσο και μετά το πλήγμα στο Βηρυτό, κατά το οποίο σκοτώθηκαν ανώτατοι διοικητές και επίλεκτα στελέχη της.

Οι περισσότερες ρουκέτες αναχαιτίστηκαν απαντά το Ισραήλ, το οποίο με ανακοίνωσή του ζήτησε από τους πολίτες στο βορρά να περιορίσουν τις συγκεντρώσεις.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντανιέλ Χάγκαρι, δήλωσε: «Οι δραστηριότητες μπορούν να συνεχιστούν σε μέρη, όπου υπάρχουν τα κατάλληλα καταφύγια εντός του απαιτούμενου χρόνου. Οι συγκεντρώσεις σε κλειστά κτίρια θα περιοριστούν το πολύ στα 300 άτομα και οι εξωτερικές συγκεντρώσεις θα περιοριστούν στα 30 άτομα».

Στη Δυτική Όχθη το Ισραήλ κλείνει τα γραφεία του Αλ Τζαζίρα στη Ραμάλα, για 45 μέρες αρχικά. Τον περασμένο Μάιο είχε σφραγίσει και τα γραφεία του στην Ιερουσαλήμ. Εχει κατηγορήσει πολλές φορές στο παρελθόν το ειδησεογραφικό δίκτυο με έδρα στο Κατάρ για διασυνδέσεις με τη Χαμάς.

Στο Ισραήλ

Στο Τελ Αβίβ δεκάδες δεκάδες χιλιάδες αγανακτισμένοι πολίτες διαδηλώνουν για άλλο ένα σαββατόβραδο ζητώντας τον τερματισμό ου πολέμου και την επιστροφή των ομήρων.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έκρυθμη στο βόρειο μέτωπο και διάχυτοι είναι οι φόβοι για γενικευμένη πλέον σύγκρουση.
Το Ισραήλ δείχνει να προετοιμάζεται από την πλευρά του με κάθε τρόπο. Ενδεικτικό είναι ότι στο πλαίσιο αυτό, πέρα από τους περιορισμούς που τέθηκαν από το Ισραήλ στις δημόσιες συγκεντρώσεις, κλείνουν σχολεία στο βόρειο Ισραήλ και δίνονται εντολές στα νοσοκομεία να μεταφέρουν τις υπηρεσίες τους σε εγκαταστάσεις με πρόσθετη ασφάλεια.

Επίσης ανησυχητική για γενικότερη ανάφλεξη είναι η επίθεση στο Ισραήλ με πυραύλους και drones που ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε η ισλαμική αντίσταση στο Ιράκ, που αποτελείται από ένοπλες φιλοϊρανικές οργανώσεις και μιλούν αυτή τη στιγμή για μια νέα φάση της σύγκρουσης. Λένε χαρακτηριστικά ότι κλιμάκωση στο Λίβανο σημαίνει κλιμάκωση και από το Ιράκ.

Με όλα αυτά σε εξέλιξη, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά θέματα στο Λίβανο, προειδοποιεί σε δραματικούς τόνους, κάνει λόγο για επικείμενη καταστροφή στη Μέση Ανατολή και τονίζει ότι η στρατιωτική λύση δεν είναι λύση.

 

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες βροχές που θα εκδηλωθούν κυρίως στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται για τις επόμενες ημέρες μέχρι και την Τετάρτη, σύμφωνα με τη...

ΕΛΛΑΔΑ

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην ελληνιστική πόλη της αρχαίας Βλαύνδου στη δυτική Τουρκία γυναικείο άγαλμα που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή περίοδο. Το άγαλμα ύψους 1,90 μέτρων,...

ΚΟΣΜΟΣ

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας εμφανίστηκε δημόσια για πρώτη φορά από τότε που ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τη χημειοθεραπεία της. Η Κέιτ και ο σύζυγός της,...

ΕΛΛΑΔΑ

“Παρά το γεγονός ότι φέτος μέχρι σήμερα έχουν εκδηλωθεί 4.500 φωτιές, στην πιο δύσκολη- σύμφωνα με τους επιστήμονες- αντιπυρική περίοδο των τελευταίων 40 ετών,...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr