Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι έρευνες διάσωσης στη Σάμο μετά το ναυάγιο με 4 νεκρές – Συνελήφθη 21 ετών αλλοδαπός ως διακινητής (βίντεο)

Σε εξέλιξη βρίσκεται για δεύτερη ημέρα ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου, πλησίον του όρμου του Αγίου Ισιδώρου της Σάμου. Στο σημείο επιχειρούν ένα περιπολικό σκάφος του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, ένα περιπολικό όχημα του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηράς, καθώς και παραπλέοντα σκάφη. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 30 αλλοδαποί (24 άνδρες, 5 γυναίκες και 1 ανήλικος) και έχουν περισυλλεγεί 4 σοροί (3 γυναικών και 1 ανήλικου κοριτσιού).

Ως διακινητής των μεταναστών αναγνωρίστηκε από τους υπόλοιπους και συνελήφθη 21χρονος αλλοδαπός, ο οποίος ήταν χειριστής της λέμβου που τους μετέφερε στην Ελλάδα από τις έναντι τουρκικές ακτές.

Το χρονικό

Τις πρωινές ώρες χθες ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Σάμου από πολίτη που βρισκόταν στην περιοχή, για την ύπαρξη ανθρώπων στη θάλασσα, εντός του όρμου του Αγίου Ισιδώρου. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και στο σημείο μετέβησαν ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα περιπολικό πλοίο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο Περιπολικά σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα περιπολικό όχημα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηράς, ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού, ένα αεροσκάφος της δύναμης Frontex, ένα ταχύπλοο σκάφος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης ¨ALBATROSS¨, καθώς και ένας ιδιώτης δύτης. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν δυσμενείς με βόρειους ανέμους εντάσεως 5 – 6 μποφόρ.

Το πλήρωμα του βοηθητικού σκάφους του πλοίου ανοικτής θαλάσσης αρχικά εντόπισε και διέσωσε πέντε αλλοδαπούς, καλά στην υγεία τους, στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ισιδώρου, ενώ παράλληλα περισυνέλεξε και 3 σορούς (2 γυναικών και 1 ανήλικου). Όλοι μετεπιβιβάστηκαν σε περιπολικά σκάφη και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Καρλοβάσου και από εκεί παραδόθηκαν σε στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου και του ΕΚΑΒ αντίστοιχα. Στη συνέχεια, το βοηθητικό σκάφος, με τη συνδρομή ενός ιδιώτη δύτη, εντόπισε και ανέσυρε ακόμα μία σορό γυναίκας, την οποία μετέφερε στο λιμάνι του Καρλοβάσου. Παράλληλα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής του Καρλοβασίου με τη συνδρομή στελεχών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου, εντόπισαν σε χερσαία περιοχή πλησίον του όρμου Αγίου Ισιδώρου επιπλέον είκοσι έναν αλλοδαπούς, ενώ μία γυναίκα εξ΄ αυτών μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου, για την παροχή των πρώτων βοηθειών, λόγω προχωρημένης εγκυμοσύνης.

Κατά την προανακριτική διαδικασία, ένας 21χρονος αλλοδαπός αναγνωρίστηκε από τους υπόλοιπους ως ο χειριστής της λέμβου που τους μετέφερε στην Ελλάδα από τις έναντι τουρκικές ακτές. Κατά δήλωση των διασωθέντων, επέβαιναν σε λέμβο η οποία ανετράπη στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου.

Από το Λιμεναρχείο Σάμου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο 21χρονος διακινητής, για παράβαση του άρθρου 25 παρ.1 στ. δδ΄ του Ν. 5038/2023 (Μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο) και του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 (Παράνομη είσοδο στη χώρα), ενώ παράλληλα κατασχέθηκε μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας. Η πνευστή λέμβος μεταφοράς των αλλοδαπών καταστράφηκε.

 

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Στη Λουιζιάνα, ένα 10χρονο κορίτσι εξαφανίστηκε από το σπίτι του όταν άρχισε τη νύχτα να υπνοβατεί. Με τη βοήθεια drones, τελικά εντοπίστηκε μετά από ένα...

ΕΛΛΑΔΑ

Στην Πάργα, ντόπιοι και επισκέπτες, ανάμεσά τους Έλληνες και ξένοι, συνεχίζουν τις βουτιές στη θάλασσα, την ώρα που στα ορεινά χωριά της περιοχής ανάβουν...

ΕΛΛΑΔΑ

Ερώτηση στη Βουλή για τα λειτουργικά προβλήματα του Νοσοκομείου Άρτας κατέθεσε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Μερόπη Τζούφη. Στην ερώτησή της κάνει λόγο για...

ΚΟΣΜΟΣ

Έντεκα άτομα παραμένουν υπό κράτηση, μετά από δεκάδες έρευνες που διενεργήθηκαν στις 5 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) στην Αθήνα (Ελλάδα)....

Copyright © 2020 Updatetimes.gr