Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Η δολοφονία του Νασράλα αποκαλύπτει το βάθος της ισραηλινής διείσδυσης στις δομές της Χεζμπολάχ

Στον απόηχο της δολοφονίας του Χασάν Νασράλα, η Χεζμπολάχ αντιμετωπίζει την τεράστια πρόκληση να παρεμποδίσει την περαιτέρω διείσδυση Εβραίων κατασκόπων στις τάξεις της, η οποία μέχρι τώρα έχει επιτρέψει στο Ισραήλ να καταστρέψει αποθήκες όπλων, να παγιδεύσει επικοινωνίες και να δολοφονήσει τον βετεράνο ηγέτη της οργάνωσης.

Η δολοφονία του Νασράλα σε ένα καλά προστατευμένο καταφύγιο στα έγκατα της γης την Παρασκευή, ήρθε μόλις μια εβδομάδα μετά τη φονική έκρηξη χιλιάδων παγιδευμένων συσκευών τηλεειδοποίησης της Χεζμπολάχ και εκατοντάδων ραδιοφώνων, για την οποία έχει κατηγορηθεί ευρέως το Ισραήλ, που όμως δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Η δολοφονία του ηγέτη του φιλοϊρανικού κινήματος στο Λίβανο ήταν το αποκορύφωμα μιας διαδοχής αλλεπάλληλων χτυπημάτων που εξάλειψαν το μισό ηγετικό συμβούλιο της Χεζμπολάχ και αποδεκάτισαν την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση.

Λίγο πριν και μετά τη δολοφονία του Νασράλα, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι υπό καθεστώς ανωνυμίας ήρθε σε επαφή με περισσότερες από δώδεκα πηγές από τον Λίβανο, το Ισραήλ, το Ιράν και τη Συρία, οι οποίες παρείχαν λεπτομέρειες για τις ζημιές που έχει προκαλέσει το Ισραήλ στην ισχυρή σιιτική οργάνωση, κυρίως στις γραμμές ανεφοδιασμού και το διοικητικό της επιτελείο.

Οι ισραηλινές πηγές επισημαίνουν ότι το Τελ Αβίβ έχει αφιερώσει 20 χρόνια για να είναι σε θέση να αποσπά κρίσιμες πληροφορίες από τη Χεζμπολάχ και να μπορεί να χτυπήσει ακόμη τον Νασράλα.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι, σε συνέντευξη τύπου είπε ότι ο στρατός είχε γνώση «σε πραγματικό χρόνο» για τη συνάντηση του Νασράλα με τους υπόλοιπους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ.

Ο σιίτης ηγέτης από τον προηγούμενο πόλεμο του 2006 απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις. Σε συνεχή κατάσταση συναγερμού, οι κινήσεις του ήταν περιορισμένες και ο κύκλος των ανθρώπων που έβλεπε ήταν πολύ μικρός. Η δολοφονία του υποδηλώνει ότι η ομάδα του είχε διαβρωθεί σημαντικά από πληροφοριοδότες του Ισραήλ, βεβαιώνουν οι πηγές του Reuters. Μάλιστα, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ ήταν ακόμη πιο προσεκτικός από ό,τι συνήθως μετά τις εκρήξεις στις συσκευές τηλεειδοποίησης την 17η Σεπτεμβρίου.

Εκτός από τον Νασράλα, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι έχει εξολοθρεύσει οκτώ από τους εννέα υψηλότερους στρατιωτικούς διοικητές της Χεζμπολάχ φέτος, κυρίως την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: Reuters

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον Οκτώβριο αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που αφορά το αν και κατά πόσο θα επιστραφεί η περικοπή των συντάξεων, των επικουρικών, των...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε χθες Παρασκευή τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας αξίας 567 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο θάνατός του ηγέτη της Χεζμπολάχ σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή στην πρόσφατη ιστορία της Μέσης Ανατολής, αλλά οι μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι αβέβαιες, εγείροντας ένα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε δύο εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή εκκίνησης του εφέτος να διαμορφώνεται γύρω στο 1,11 ευρώ/λίτρο τουλάχιστον...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr