Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το λιώσιμο των παγετώνων στις Άλπεις αναγκάζει την Ελβετία και την Ιταλία να μετακινήσουν τα σύνορά τους

Η Ελβετία και η Ιταλία επαναχάραξαν τα σύνορα που διασχίζουν μια κορυφή των Άλπεων, καθώς οι παγετώνες που λιώνουν μετατοπίζουν τα ιστορικά καθορισμένα σύνορα. Οι δύο χώρες συμφώνησαν να προσαρμόσουν τα σύνορά τους κάτω από την κορυφή Matterhorn, ένα από τα υψηλότερα βουνά της Ευρώπης, το οποίο εκτείνεται μεταξύ της ελβετικής περιοχής Zermatt και της ιταλικής κοιλάδας Aosta.

Οι παγετώνες στην Ευρώπη, την ήπειρο που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο, υποχωρούν με επιταχυνόμενο ρυθμό λόγω της κλιματικής κρίσης.

«Σημαντικά τμήματα των συνόρων καθορίζονται από τις λεκάνες απορροής ή τις κορυφογραμμές παγετώνων», ανέφερε η ελβετική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Η περιοχή που επηρεάζεται από την αλλαγή των συνόρων περιλαμβάνει το γνωστό χιονοδρομικό κέντρο του Ζερμάτ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, οι δύο χώρες συμφώνησαν να προσαρμόσουν τα σύνορά τους γύρω από σημεία-ορόσημα όπως το Testa Grigia, το Plateau Rosa, το Rifugio Carrel και το Gobba di Rollin, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Μια κοινή ιταλο-ελβετική επιτροπή συμφώνησε για τις αλλαγές τον Μάιο του 2023. Η Ελβετία ενέκρινε επίσημα τη συνθήκη την Παρασκευή (27/09), ενώ η Ιταλία αναμένεται να υπογράψει. Οι αλλαγές αυτές έρχονται μετά από μια διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών που διήρκεσε χρόνια.

Οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν το 4% του όγκου τους το 2023, τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια μείωση που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την Ελβετική Ακαδημία Επιστημών. Η μεγαλύτερη μείωση ήταν 6% το 2022. Οι ειδικοί έχουν σταματήσει να μετρούν τον πάγο σε ορισμένους ελβετικούς παγετώνες επειδή δεν έχει απομείνει κανένας.

Ειδικοί στην Ιταλία δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι ο παγετώνας Μαρμολάδα, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος και πιο συμβολικός των Δολομιτών, θα μπορούσε να λιώσει εντελώς μέχρι το 2040 ως αποτέλεσμα της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας.

Το 2022 σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι μετά την κατάρρευση τμήματος του εν λόγω παγετώνα, ο οποίος θεωρείται «φυσικό θερμόμετρο» της κλιματικής αλλαγής.

ΠΗΓΗ: Guardian

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Εξασθενεί ο θυελλώδης βοριάς τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου. Μάλιστα, οι πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου θα περάσουν με...

ΕΛΛΑΔΑ

Αύριο Τρίτη (01/10), συνεχίζεται στο Δικαστικό Μέγαρο Αλεξανδρούπολης, η υπόθεση που αφορά στην σεξουαλική κακοποίηση ενός 5χρονου αγοριού, που κατήγγειλε ο πατέρας του παιδιού,...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στις πιο πρόσφατες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews....

ΕΛΛΑΔΑ

Άνοδο 5% παρουσίασε η επιβατική κίνηση στα 24 αεροδρόμια διαχείρισης της ΥΠΑ κατά τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο) του 2024. Ειδικότερα,...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr