Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Β. Κικίλιας για τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία – Η κατάσταση είναι κρίσιμη, απαιτεί ψυχραιμία και υπομονή

«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Κορινθία. Αυτή η πυρκαγιά έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες, λόγω του ανάγλυφου, έχει πολύ μεγάλες χαράδρες και ρέματα και πολύ ψηλές κορυφές» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε έκτακτη ενημέρωση για την πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Ξυλόκαστρο και καίει για τρίτη ημέρα.

Την πρώτη ημέρα η περιοχή ήταν σε πορτοκαλί συναγερμό, σημείωσε ενώ επισήμανε ότι η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει το δικό της μικροκλίμα.

Όπως είπε ο υπουργός, «η κατάσταση είναι σοβαρή και έχει μια κρισιμότητα». «Σε Σοφιανά και Σπατανέικα, Ξανθοχώρι, Ευρωστίνα και Μαύρο Όρος αντιμετωπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα».

Ανέφερε ότι στην περιοχή «επιχειρούν 406 πυροσβέστες, 16 ομάδες δασοκομάντος, εναέρια μέσα, 13 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη», ενώ «το μεσημέρι αναμένονται ενισχύσεις από Ιταλία και Κροατία».

Επί τόπου είναι και η ηγεσία της Πυροσβεστικής, την οποία όπως είπε ο κ. Κικίλιας προβληματίζει η έναρξη της πυρκαγιάς, και ερευνώνται τα αίτια για την ολοκλήρωση του πορίσματος.

Μάχη σε δύο μέτωπα στην Κορινθία: Εκκενώθηκαν τα Σοφιανά – Ανοιχτή η εθνική οδός

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν για τρίτη ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, κάτοικοι και εθελοντές στην πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή σε δασική έκταση στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Με το πρώτο φως της ημέρας ρίψεις νερού πραγματοποιούν τα εναέρια μέσα, ενώ ισχυρές παραμένουν και οι επίγειες δυνάμεις, προκειμένου να ανακόψουν τις πολλές ενεργές διάσπαρτες εστίες. Πιο συγκεκριμένα, αυτή την ώρα υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση στα Σοφιανά και στο Γελίνι, ωστόσο η γενικότερη εικόνα κρίνεται από την Πυροσβεστική σχετικά βελτιωμένη.

Λίγο μετά τις 7:00 το πρωί, μάλιστα, οι κάτοικοι στα Σοφιανά έλαβαν μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι καλούνται να απομακρυνθούν προς την περιοχή Ρέθι.

Λίγο μετά τις 8:00 το πρωί, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών, από το ύψος της Λυκοποριάς έως το Δερβένι, ο οποίος είχε κλείσει από αργά το βράδυ της Δευτέρας, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την περασμένη Κυριακή στην περιοχή των Ροζενών, της Κορινθίας.

Πλέον, η κίνηση όλων των οχημάτων γίνεται κανονικά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με εστίες δυτικά της πυρκαγιάς στα όρια με την Αχαΐα προς Δερβένι – Ευρωστίνα, χωρίς ωστόσο η πυρκαγιά να έχει περάσει στην Αχαΐα, καθώς και ανατολικά προς Ξανθοχώρι και Λουτρό Κορινθίας.

Στο σημείο επιχειρούν 406 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 123 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από αέρος συνδράμουν οκτώ εναέρια μέσα και συγκεκριμένα πέντε ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.

Τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες

Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν. Ο ένας με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα κι ο δεύτερος τραυματίστηκε στο μάτι από βολή του νερού.

Δύο νεκροί

Τραγικές είναι οι λεπτομέρειες για τους δύο άνδρες ηλικίας 35 και 40 ετών που έχασαν τη ζωή τους, όταν τους κύκλωσε η φωτιά κοντά στο χωριό Ελληνικό. Ο ένας από τους δύο ήταν πατέρας τριών παιδιών, ενώ ο δεύτερος θα αποκτούσε σε λίγους μήνες το τρίτο του παιδί.

Oι δύο άνδρες προσπάθησαν να πλησιάσουν με τα μηχανάκια τους από το χωριό Ελληνικό, την περιοχή που ήταν το μαντρί του φίλου τους, προκειμένου να βοηθήσουν. Εκεί, όμως, φαίνεται ότι τους περικύκλωσε η φωτιά, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο, καθώς οι σοροί τους εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ χθες τα ξημερώματα σήμερα, έξω από το χωριό Άνω Πιτσά κοντά στο Ελληνικό.

Την προανάκριση διενεργεί η Πυροσβεστική. Η διαδικασία για την ταυτοποίησή τους δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι σε εξέλιξη.

Στα Ροζενά Κορινθίας και στο πεδίο της πυρκαγιάς μετέβη χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Ο κ. Κικίλιας πραγματοποίησε συντονιστική σύσκεψη στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πυροσβεστικής, των σωμάτων ασφαλείας, ενόπλων δυνάμεων, ΟΤΑ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Κλειστά παραμένουν τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα όλα τα σχολεία του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, στην Κορινθία.
Σύμφωνα με τον δήμο, η απόφαση για την μη λειτουργία των σχολείων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ελήφθη, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά.

Κάηκαν σπίτια, καταστράφηκαν καλλιέργειες

Όσον αφορά τις ζημιές που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα η φωτιά, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Βλάση Τσιώτο, υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες, ενώ έχουν καεί και σπίτια.
Πάντως, όπως εκτιμάται, σαφής εικόνα για το μέγεθος των ζημιών θα υπάρξει μετά την κατάσβεση της φωτιάς, όταν και θα ξεκινήσει η καταγραφή στις πληγείσες περιοχές.

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Παράλληλα, διαδοχικά μηνύματα μέσω του 112 έχουν σταλεί σε κατοίκους οικισμών της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να απομακρυνθούν από οικισμούς λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Ειδικότερα, χθες, μέσω του 112 εστάλησαν μηνύματα στους κατοίκους των περιοχών Πύργος, Χελυδόρεο, Ζάχολη, Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη και Άνω Καλλιθέα Ξυλοκάστρου προκειμένου να απομακρυνθούν.

Πηγή: ertnews.gr

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Λεωφορείο που μετέφερε μαθητές έπιασε σήμερα φωτιά στα περίχωρα της Μπανγκόκ, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, στην Αμαλιάδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ήλιδας, ένας άνδρας, σε βάρος του οποίου  σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί αθλητισμού και...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την υποψηφιότητα του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα. Παύλος Πολάκης και Σωκράτης Φάμελλος γνωστοποιούν...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Με τον νέο πρόεδρο του Συμβουλίου του CERN, Κωνσταντίνο Φουντά, συναντήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις και τους...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr