Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Τουλάχιστον 14 νεκροί στις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και άλλοι αγνοούνται καθώς οι καταρρακτώδεις βροχές και οι κατολισθήσεις κατέστρεψαν δρόμους, σπίτια και γέφυρες στο κέντρο της χώρας, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Γιαμπλάνιτσα, σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Σαράγεβο, όπου αναφέρθηκαν οι θάνατοι, έχει αποκλειστεί εντελώς μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν στην οδική και σιδηροδρομική σύνδεσή της.

Η τριμερής προεδρία της Βοσνίας, που αποτελείται από έναν Βόσνιο (Μουσουλμάνο), έναν Σέρβο και έναν Κροάτη, δήλωσε ότι ζήτησε τη βοήθεια του στρατού για την ευρύτερη περιοχή της Γιαμπλάνιτσα και πως μονάδες μηχανικού και διάσωσης καθώς και ένα ελικόπτερο έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για τη διάσωση, μεταξύ άλλων, 17 ανθρώπων από ένα ψυχιατρείο.

Μερικά σπίτια έχουν μετατραπεί σε ερείπια από τις κατολισθήσεις σε αυτό που φαίνεται να είναι οι χειρότερες πλημμύρες στη Βοσνία από το 2014, τουλάχιστον, όταν τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμυρες.

«Τουλάχιστον 14 άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί στην περιοχή της Γιαμπλάνιτσα», δήλωσε ο Ντάρκο Τζούκαν, εκπρόσωπος του περιφερειακού καντονιού. «Υπάρχουν πληροφορίες για πολλούς αγνοούμενους».

«Σε ορισμένες περιοχές φαίνονται μόνο τμήματα της στέγης. Δεν μπορώ να θυμηθώ κρίση τέτοιου μεγέθους από την εποχή του πολέμου (1992-1995)», είπε.

Η πόλη Κισιλιάκ στην κεντρική Βοσνία πλημμύρισε μετά την υπερχείλιση ενός ποταμού. Τα λασπόνερα έφθασαν μέχρι τις πόρτες επιχειρήσεων και σπιτιών, σύμφωνα με πλάνα από drones που έλαβε το Reuters, αν και τα νερά είχαν αρχίσει να υποχωρούν μετά το μεσημέρι.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Ομοσπονδίας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης άφησε να εννοηθεί ότι ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί.

«Υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες και έναν αριθμό τραυματιών και αγνοουμένων», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η γειτονική Κροατία επλήγη επίσης από πλημμύρες, αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες. Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για έκτακτα καιρικά φαινόμενα στην ακτή της Αδριατικής και στις κεντρικές περιοχές της χώρας.

Το Μαυροβούνιο και η Σερβία εξέδωσαν επίσης παρόμοιες προειδοποιήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ

 

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πίνακας που βρέθηκε από έναν έμπορο παλαιών αντικειμένων την ώρα που καθάριζε το κελάρι ενός σπιτιού στο Κάπρι είναι πρωτότυπο πορτρέτο του Πάμπλο Πικάσο...

ΕΛΛΑΔΑ

Το νησί διαθέτει δύο ασθενοφόρα για το Κέντρο Υγείας της Σύμης, με τους 3.000 μόνιμους κατοίκους από τους οποίους 500 παιδιά και τους 500.000...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «Ιφιγένειες» του Γκλουκ σε σκηνοθεσία και σκηνικά του κορυφαίου Ρώσου σκηνοθέτη Ντμίτρι Τσερνιακόφ η πολυαναμενόμενη διεθνής συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σίγουρα η ύπαρξη της 30ης επετείου του Φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας» μαζί με τις φιλοδοξίες εμπορικής επιτυχίας (άρα επιθυμία χρήσης Θερινών και Χειμερινών κινηματογράφων) για το...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr