Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στον Χαμενεΐ – Οι συμβολισμοί πίσω από την ομιλία του θρησκευτικού ηγέτη

Tο Ισραήλ δεν περίμενε τις δηλώσεις Χαμενεΐ για να προσμετρήσει την απειλή που συνιστά το Ιράν, αλλά το πώς θα απαντήσει παραμένει μυστήριο.

Το μυστήριο επιτείνεται επίσης από μια αναφορά σήμερα στη Wall Street Journal, η οποία αναφέρει πως Αμερικανός αξιωματούχος ερωτηθείς εάν το Ισραήλ διαβουλεύεται με τις ΗΠΑ για την απάντηση, δήλωσε πως όντως υπάρχει διαβούλευση αλλά, όπως είπε, το Ισραήλ στο τέλος κάνει αυτό που θέλει, αφήνοντας πολλά περιθώρια ερμηνειών και παρερμηνειών.

Σε πολύ λίγη ώρα επίσης, η εβραϊκή Πρωτοχρονιά θα τελειώσει και όλοι αναμένουν πως θα έχουμε και τις πρώτες τοποθετήσεις από πλευράς της ισραηλινής ηγεσίας σε σχέση με τις δηλώσεις Χαμενεΐ από τις οποίες ίσως διαφανεί κάτι σε σχέση με το χρόνο της απάντησης του Ισραήλ, για το οποίο επίσης δείχνει να ισχύει αυτό που είπε ο Χαμενεΐ, ότι δηλαδή δεν βιάζεται να απαντήσει αλλά και ούτε θα καθυστερήσει.

Η σημασία του δημόσιου αυτού κηρύγματος του Χαμενεΐ, ήταν μία επίδειξη περιφρόνησης των απειλών για τη ζωή του. Προφανώς αποδέκτης του μηνύματος αυτού είναι το Ισραήλ που καταστρώνει τα αντίποινα στην ιρανική πυραυλική επίθεση της Τρίτης. Αλλά το δημόσιο αυτό κήρυγμα, το πρώτο εδώ και 5 χρόνια, πέρα από τους συμβολισμούς, είχε και ουσία και αυτό ήθελε να υπογραμμίσει, την ώρα που η Μέση Ανατολή είναι σε κρίσιμο σημείο καμπής.

Ταυτόχρονα, έδωσε τον τόνο για το πώς θα κινηθεί το Ιράν. Για αρχή συμπεριέλαβε στο κάλεσμα για αντίσταση Αφγανιστάν και Αίγυπτο. Το Αφγανιστάν λόγω των Ταλιμπάν, που οι πληροφορίες καιρό τώρα τους ήθελαν να πυκνώνουν τις επαφές τους με την Τεχεράνη με θέμα συζήτησης την ενίσχυση της Χεζμπολάχ και την Αίγυπτο λόγω της μουσουλμανικής αδελφότητας γέννημα θρέμμα της οποίας είναι η Χαμάς. Σίγουρα αυτό το γενικό κάλεσμα του Χαμενεΐ έρχεται σε απάντηση στις επιθέσεις που κάνει το Ισραήλ σε όλα τα μέτωπα του Άξονα της Αντίστασης.

Όσο στριμώχνεται στη γωνία το Ιράν, τόσο απρόβλεπτες θα γίνονται οι αντιδράσεις του. Το σίγουρο είναι ότι και οι δύο πλευρές επιδίδονται σε οφθαλμόν αντί οφθαλμού και αυτό ενέχει κινδύνους. Ο Χαμενεΐ δεν θέλει γενικευμένο πόλεμο. Είναι ενδεικτικό όμως ότι έφτασε στο σημείο να κάνει άνοιγμα στις χώρες του Κόλπου, λέγοντας ότι τα σχέδια του Νετανιάχου για μετατροπή του Ισραήλ σε ενεργειακό κόμβο της περιοχής, δεν είναι προς το συμφέρον τους. Και αυτό μία μέρα αφότου απείλησε ότι αν δεχθούν επίθεση οι ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, θα καταστρέψει τις δικές τους.

Σε πόλεμο «φθοράς» και για τα δυο μέρη, εξελίσσεται το βόρειο μέτωπο

Σε έναν πόλεμο «φθοράς» και για τα δυο μέρη, εξελίσσεται το βόρειο μέτωπο, με την Χεζμπολάχ να μέτρα περίπου 250 νεκρούς αλλά και τους Ισραηλινούς να έχουν χάσει στελέχη επίλεκτων μονάδων του, πριν λίγη ώρα ανακοινώθηκαν ακόμη δυο νεκροί και τρεις τραυματίες.

Συνεχής είναι η ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ από το πρωί. Μάλιστα τη στιγμή που τα αντιαεροπορικά συστήματα αναχαιτίζουν ρουκέτες από την πλευρά της Χεζμπολάχ, στα βορειοανατολικά σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, μετέδωσε live ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews στο Ισραήλ, Γιώργος Σιδέρης, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΕΡΤΝews οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο έχουν περιγραφεί από το IDF ως «περιορισμένες, τοπικές και στοχευμένες επιδρομές», με στόχο την εξουδετέρωση της υποδομής της Χεζμπολάχ στη συνοριακή περιοχή, ειδικά στα χωριά που γειτνιάζουν με το Ισραήλ.

Ο σχεδιασμός των Ισραηλινών, επαναλαμβάνουν από το στρατιωτικό επιτελείο ότι είναι λίγων εβδομάδων μέχρι να πετύχουν τον σκοπό τους, δηλαδή την ζώνη ασφαλειας.

Το Ισραήλ ζητά ξανά και ξανά να εγκαταλείψουν τις εστίες τους οι κάτοικοι στα νότια σύνορα του Λιβάνου. Θέλει να πιέσει με τις χερσαίες δυναμεις τους μαχητές της Χεσμπολάχ να αφήσουν τις θέσεις μάχης που έχουν και να καταφύγουν στο αστικό περιβάλλον των οικισμών, ώστε εκεί η Αεροπορια να χτυπήσει με ισχυρά πλήγματα από αέρος.

Στο νότιο Λίβανο, εν μέσω των χερσαίων επιχειρήσεων, είναι στοχοποιημένες περισσότερες από 2.000 τοποθεσίες της Χεζμπολάχ, με ορισμένες ήδη να έχουν πληγεί.

Φρουροί της Επανάστασης: Το Ιράν θα πλήξει ισραηλινές εγκαταστάσεις ενέργειας και φυσικού αερίου αν δεχθεί επίθεση

Το Ιράν θα στοχεύσει ισραηλινές εγκαταστάσεις ενέργειας και φυσικού αερίου αν το Ισραήλ του επιτεθεί, προειδοποίησε σήμερα ο αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Αλί Φαντάβι, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων SNN.

«Αν οι κατοχικές δυνάμεις προβούν σε ένα τέτοιο λάθος, θα στοχεύσουμε όλες τις πηγές ενέργειας, τις εγκαταστάσεις και όλα τα διυλιστήρια και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου», τόνισε ο Φαντάβι.

Το Ιράν λέει ότι μια κατάπαυση πυρός στον Λίβανο θα πρέπει να είναι ταυτόχρονη με μια στη Γάζα

Η Τεχεράνη στηρίζει τις προσπάθειες για κατάπαυση πυρός στον Λίβανο υπό τον όρο ότι θα έχει τη στήριξη της Χεζμπολάχ και θα είναι ταυτόχρονη με μια κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα από τη Βηρυτό ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί.

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες για μια κατάπαυση πυρός υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα είναι αποδεκτή από τον λιβανικό λαό, αποδεκτή από την αντίσταση και τρίτον, θα συγχρονιστεί με μια κατάπαυση πυρός στη Γάζα», δήλωσε.

Ο πλέον υψηλόβαθμος διπλωμάτης του Ιράν δήλωσε επίσης ότι η παρουσία του στη Βηρυτό σε «αυτές τις δύσκολες συνθήκες» είναι η καλύτερη απόδειξη ότι το Ιράν στέκεται στο πλευρό του Λιβάνου και στηρίζει τους σιίτες.

 

 

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πίνακας που βρέθηκε από έναν έμπορο παλαιών αντικειμένων την ώρα που καθάριζε το κελάρι ενός σπιτιού στο Κάπρι είναι πρωτότυπο πορτρέτο του Πάμπλο Πικάσο...

ΕΛΛΑΔΑ

Το νησί διαθέτει δύο ασθενοφόρα για το Κέντρο Υγείας της Σύμης, με τους 3.000 μόνιμους κατοίκους από τους οποίους 500 παιδιά και τους 500.000...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «Ιφιγένειες» του Γκλουκ σε σκηνοθεσία και σκηνικά του κορυφαίου Ρώσου σκηνοθέτη Ντμίτρι Τσερνιακόφ η πολυαναμενόμενη διεθνής συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σίγουρα η ύπαρξη της 30ης επετείου του Φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας» μαζί με τις φιλοδοξίες εμπορικής επιτυχίας (άρα επιθυμία χρήσης Θερινών και Χειμερινών κινηματογράφων) για το...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr