Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Προς «πάγωμα» αντικειμενικές αξίες και φόρος υπεραξίας – Τι θα ισχύσει με την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Πλέγμα παρεμβάσεων με στόχο να ρίξει και τα κλειστά ακίνητα στην αγορά, αλλά και αυτά τα οποία ήταν σε βραχυχρόνια μίσθωση έχει διαμορφώσει το οικονομικό επιτελείο.
Σε αυτό περιλαμβάνεται το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών μέχρι το 2025.

Η προηγούμενη αναπροσαρμογή είχε γίνει πριν από τρία χρόνια και είχαμε πολλές αρρυθμίες σε περιοχές της Αθήνας και της Αττικής κυρίως, με μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις εμπορικές και στις αντικειμενικές αξίες. Αυτό σημαίνει ότι αν αναπροσαρμοστούν το 2025 οι αντικειμενικές αξίες και πάλι οι μεταβιβάσεις θα γίνονται με τις τιμές τις σημερινές τιμές.

Εάν δε η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών γίνει μετά τον Απρίλη και ο ΕΝΦΙΑ του 2025 θα είναι με τις παλιές, με τις σημερινές δηλαδή αντικειμενικές, άρα δεν θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Ένα άλλο μέτρο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και αν θεσπιστεί θα βοηθήσει στο να υπάρχει κίνηση στην αγορά ακινήτων είναι η διατήρηση της αναστολής του φόρου υπεραξίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φόρος αυτός μπορεί να παγώσει μέχρι το τέλος του 2025, για έναν ακόμη χρόνο, ή και μέχρι το τέλος του 2026.

Αυτοί που βγαίνουν κερδισμένοι είναι αυτοί που θα πουλήσουν ακίνητο διότι δεν θα πληρώσουν το 15% φόρο υπεραξίας που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης.

Παράλληλα τρέχει και το πρόγραμμα «Σπίτι μου», στόχος του οποίου είναι να διατεθούν ακίνητα στην αγορά.

  • Υπενθυμίζεται ότι έχει ψηφιστεί η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένα ακίνητα έως αξίας έως 500.000 ευρώ, ενώ παραμένει η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα αξίας άνω των 500.000 ευρώ.

Άλλο μέτρο που εξετάζεται είναι η αναστολή ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι το 2025, για όλα τα αδιάθετα ακίνητα των κατασκευαστών.

Επίσης εξετάζεται η τριετής φοροαπαλλαγή για το άνοιγμα των κλειστών ακινήτων ή των ακινήτων που ήταν σε βραχυχρόνια μίσθωση και θα μετατραπούν σε μακροχρόνια.

Παράδειγμα: Κάποιος που λαμβάνει 1.000 ευρώ από ενοίκιο το μήνα, θα έχει ένα φορολογικό όφελος ετησίως 1.800 ευρώ, στην τριετία θα πάει στα 5.400.

Άρα τον συμφέρει από το να το έχει κλειστό και να κάθεται να το ανακαινίσει και να το διαθέσει στην αγορά για να γλιτώσει τριετή φόρο. Και το ίδιο όφελος έχει φυσικά και κάποιος που έχει βραχυχρόνια μίσθωση, έχει δηλαδή leasing.

Το νέο μέτρο που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον για να δούμε πως θα μετατοπιστεί το φαινόμενο των Airbnb είναι το μπλόκο που θα έχουμε σε κάποια διαμερίσματα της Αθήνας όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

  • Στο 1ο Δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας θα έχουμε μπλόκο του Airbnb από 1/1/2025 στις περιοχές Κουκάκι, Πλάκα, Κολωνάκι, Σύνταγμα, Ομόνοια, Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Ιλίσια και Νεάπολη.
  • Στο 2ο Δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας εντάσσονται στο μέτρο οι περιοχές Μετς, Νέος Κόσμος, Άγιος Αρτέμιος και Παγκράτι και στο 3ο Δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας, Βοτανικός, Μεταξουργείο, Γκάζι, Πετράλωνα και Ρουφ.

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Τρεις μόλις μήνες μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Κιρ Στάρμερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναγκάζεται να χάσει την προσωπάρχη και έμπιστό του Σου Γκρέι....

ΚΟΣΜΟΣ

Ο αντιπρόεδρος του Πολιτικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ, Μαχμούντ Καμάτι, δήλωσε στο Reuters ότι το κόμμα αυτή τη στιγμή διοικείται από κοινού εσωτερικά. Επεσήμανε ότι...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατατέθηκε σήμερα προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του έτους 2025. Στη σχετική επιστολή προς τα...

ΕΛΛΑΔΑ

Τη ζωή της έχασε σήμερα τα ξημερώματα μια 25χρονη γυναίκα, στο πλαίσιο εργατικού ατυχήματος σε εκκοκκιστήριο που βρίσκεται στον οδικό άξονα της Π.Ε.Ο. Λάρισας...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr