Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία – Επέτειος 7ης Οκτωβρίου: «Καμπή για τους Εβραίους» αλλά και για την εσωτερική ασφάλεια στη Γερμανία

Ο κίνδυνος ανάφλεξης της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής συνεχίζει να υπάρχει, προειδοποιεί ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Αυτήν την εξέλιξη προσπαθεί να αποτρέψει η Γερμανία με τους συμμάχους της, τονίζει ο Σολτς σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023.

Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη κατάπαυσης του πυρός που πρέπει επιτέλους να επιτευχθεί, προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια και η τροφοδοσία του άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας και να απελευθερωθούν επιτέλους οι όμηροι της Χαμάς, τονίζει ο Σολτς.

Ο καγκελάριος Σολτς θα μιλήσει το βράδυ στην κεντρική τελετή της Εβραϊκής Κοινότητας στο Αμβούργο, ενώ ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα πάρει μέρος σε διαθρησκευτική δοξολογία στο Βερολίνο. Ταυτόχρονα οργανώνονται διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ σε πολλές πόλεις της χώρας, όπως και την παραμονή της σημερινής επετείου.

Η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, χαρακτήρισε την 7η Οκτωβρίου 2023 «σημείο καμπής για τους Εβραίους», καθώς «οι τρομοκράτες της Χαμάς έφεραν μία ολόκληρη περιοχή στο χείλος του γκρεμού».

Η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί θεμελιώδες αξίωμα της εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας, είπε η Μπέρμποκ τονίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, τόσο απέναντι στη βία της Χαμάς όσο και απέναντι στην τρομοκρατία των πυραύλων της Χεζμπολάχ. Τόνισε επίσης ότι καταβάλλεται και εντατική προσπάθεια για επίτευξη διαρκούς ασφάλειας στην περιοχή, για την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά και για να δοθεί ένα τέλος στα δεινά των ανθρώπων στη Γάζα, που χρησιμοποιεί ως ασπίδα η Χαμάς.

Εσωτερική ασφάλεια στη Γερμανία

Η κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή μετά την 7η Οκτωβρίου 2023 έχει άμεσες επιπτώσεις στην εσωτερική ασφάλεια στη Γερμανία.

Η αντιμετώπιση του αντισημιτισμού και της ισλαμιστικής απειλής βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών ασφαλείας της Γερμανίας.

Η προστασία εβραϊκών και ισραηλινών θεσμών και στόχων έχει ύψιστη προτεραιότητα για τις αρχές ασφαλείας. Η επίθεση στο Γενικό Προξενείο του Ισραήλ στο Μόναχο από έναν νεαρό ισλαμιστή από την Αυστρία πριν από λίγες εβδομάδες δείχνει πόσο ζωτικής σημασίας είναι αυτή η προστασία.

Η γερμανική κυβέρνηση απαγόρευσε τη Χαμάς και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις στη Γερμανία. Οποιαδήποτε υποστήριξη σε αυτές τις οργανώσεις είναι ποινικό αδίκημα. Αυτό ισχύει για την προπαγάνδα στο διαδίκτυο αλλά και τις διαδηλώσεις. Ταυτόχρονα άλλαξε και το νομικό πλαίσιο: Αντισημίτες και οι ισλαμιστές δεν επιτρέπεται πλέον να πάρουν γερμανικό διαβατήριο, απελάσεις εξτρεμιστών και εγκληματιών είναι πλέον δυνατές πολύ πιο γρήγορα.

Αύξηση αντισιμητισμού

Το υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε έναν ανησυχητικά υψηλό αριθμό των αντισημιτικών αδικημάτων που συνδέονται με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Στην τελευταία του έκθεση διαπιστώνει ότι «διάφορα εξτρεμιστικά κινήματα χρησιμοποιούν τον αντισημιτισμό και την εχθρότητα προς το Ισραήλ για δικούς τους σκοπούς».

Οι αρχές ασφαλείας κατέγραψαν σημαντική αύξηση στα αντισημιτικά αδικήματα μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023:

Τα αδικήματα με αντισημιτικά κίνητρα διπλασιάστηκαν την τελευταία χρονιά φτάνοντας τα έως τις αρχές Οκτωβρίου 2024 σε πάνω από 3.200.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για αδικήματα που είχαν ως συνέπεια υλικές ζημιές και υποκίνηση μίσους.

Σε σχέση με την επίκαιρη σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, η αστυνομία έχει καταγράψει σχεδόν 8.500 εγκλήματα με πολιτικά κίνητρα. Από αυτά, τα 3.464 αδικήματα αποδίδονται σε αντισημιτικά κίνητρα. Στην πλειονότητά τους (2.123) έχουν ιδεολογικό υπόβαθρο υποκινούμενα από το εξωτερικό, 774 έχουν θρησκευτικές αναγωγές, 322 έχουν δράστες από το φάσμα της ακροδεξιάς και 87 από το φάσμα της ακροαριστεράς.

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ όξυνε ακόμη περαιτέρω τη ρητορική του εναντίον των μεταναστών σήμερα, κατηγορώντας τους ότι εισάγουν «κακά γονίδια» στις ΗΠΑ. Σε συνέντευξη που...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να βλάψει σοβαρά τον εγκέφαλο, σύμφωνα με μελέτη της Γερμανικής Εταιρείας Νευρολογίας (DGN) και του Γερμανικού Ιδρύματος Εγκεφάλου. Τα...

ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο εξακολουθούν να είναι περιορισμένης έκτασης, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ....

ΚΟΣΜΟΣ

Ο κυκλώνας Μίλτον, που χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά επικίνδυνος» και κατατάχθηκε πλέον στη μέγιστη κατηγορία, αναμένεται να περάσει σήμερα σε κοντινή απόσταση από τη χερσόνησο Γιουκατάν,...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr