Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονιστική αποκάλυψη για τα σχέδια της Ρωσίας στην Ευρώπη – Θέλει να προκαλέσει χάος, λέει η MI5

Η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει «χάος» στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης, προειδοποίησε ο επικεφαλής της MI5, Κεν ΜακΚάλαμ, κατά τη διάρκεια μιας ευρείας ομιλίας για τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο διευθυντής της MI5 τόνισε ότι η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν αυξανόμενο κίνδυνο από τους «υπαλλήλους του Πούτιν» και μια «σειρά από σχέδια» που προέρχονται από το Ιράν. Επίσης, αποκάλυψε ότι αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που ερευνώνται για τρομοκρατία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ΜακΚάλαμ προειδοποίησε ότι η ισλαμική τρομοκρατία αρχίζει να επανεμφανίζεται, με ιδιαίτερη ανησυχία για την αυξανόμενη απειλή από την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. «Μετά από λίγα χρόνια υποχώρησης, έχουν ξαναρχίσει τις προσπάθειες εξαγωγής τρομοκρατίας», τόνισε. Τον τελευταίο μήνα, περισσότερο από το ένα τρίτο των προτεραιοτήτων της MI5 αφορούσε οργανωμένες τρομοκρατικές ομάδες από το εξωτερικό. Ο ΜακΚάλαμ ανέφερε ότι συνολικά η MI5 και η αστυνομία έχουν αποτρέψει 43 «προχωρημένα» τρομοκρατικά σχέδια από τον Μάρτιο του 2017. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δράστες σχεδίαζαν μαζικούς φόνους με τη χρήση πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών μηχανισμών.

Η κατανομή των υποθέσεων τρομοκρατίας στην MI5 αφορά περίπου 75% ισλαμιστική και 25% ακροδεξιά τρομοκρατία, ενώ ο ΜακΚάλαμ περιέγραψε ένα «δυσδιάκριτο φάσμα πεποιθήσεων και ιδεολογιών» που τροφοδοτούνται από την πρόσβαση σε διαδικτυακή μισαλλοδοξία, θεωρίες συνωμοσίας και παραπληροφόρηση.

Στην πρώτη του τέτοια ομιλία μετά από δύο χρόνια, ο ΜακΚάλαμ επισήμανε ότι η υπηρεσία του αντιμετωπίζει έναν πολυδιάστατο κίνδυνο, με την επανεμφάνιση τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, καθώς και κρατική τρομοκρατία από χώρες όπως το Ιράν και η Ρωσία.

Η ένταση των απειλών από το Ιράν έχει αυξηθεί δραματικά, με τον επικεφαλής της MI5 να αποκαλύπτει ότι από τον Ιανουάριο του 2022, η MI5 και η αστυνομία έχουν επέμβει σε 20 δυνητικά θανατηφόρα σχέδια που υποστηρίζονται από το Ιράν. Σχολίασε ότι το Ιράν και η Ρωσία χρησιμοποιούν «μεσάζοντες» όπως οργανωμένους εγκληματίες για να «κάνουν τη βρώμικη δουλειά τους».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα την απέλαση περισσότερων από 750 Ρώσων διπλωματών από την Ευρώπη, εκ των οποίων πολλοί ήταν κατάσκοποι. Παρά τη μείωση των δυνατοτήτων της, η ρωσική κατασκοπεία εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή, με τη Μόσχα να προσπαθεί «συστηματικά να προκαλέσει χάος στους δρόμους της Βρετανίας και της Ευρώπης», μέσα από «εμπρησμούς, δολιοφθορές και άλλα».

Ο ΜακΚάλαμ έστειλε ένα σαφές μήνυμα στους εγκληματίες που σκέφτονται να συνεργαστούν με εχθρικές χώρες: «Αν πάρετε χρήματα από το Ιράν, τη Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα για να πραγματοποιήσετε παράνομες ενέργειες στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα έχετε να αντιμετωπίσετε ολόκληρο τον μηχανισμό εθνικής ασφάλειας. Είναι μια επιλογή που θα μετανιώσετε».

Στη συνέχεια, παρείχε υποστήριξη σε επιχειρήσεις για την προστασία από τέτοιου είδους επιθέσεις μέσω του Εθνικού Οργανισμού Προστατευτικής Ασφάλειας (National Protective Security Authority). Από τις πιο ανησυχητικές αποκαλύψεις του ήταν ότι το 13% των ατόμων που βρίσκονται υπό έρευνα είναι παιδιά, ένα ποσοστό που έχει τριπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια. «Βλέπουμε πάρα πολλά περιστατικά όπου πολύ νέοι άνθρωποι παρασύρονται σε τοξικό διαδικτυακό εξτρεμισμό», προειδοποίησε.

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Μέχρι τώρα, η Ισπανία αποτελούσε εξαίρεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς εμπόδιζε τον συμψηφισμό πολυετών ποινών που εκτίθηκαν σε φυλακές άλλων χωρών της Ένωσης από...

ΚΟΣΜΟΣ

Η κάμερα του EΡTΝews καταγάφει εικόνες στα χωριά του Νότιου Λιβάνου. Ο απεσταλμένος Γιώργος Σιδέρης, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, περιγράφει πόσο τρομαγμένοι είναι...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Ζόραν Τέρζιτς αποδέχθηκε την πρόταση της Σερβικής Ομοσπονδίας Βόλεϊ και επιστρέφει στον πάγκο της Εθνικής ομάδας των γυναικών της χώρας του, μετά από...

ΚΟΣΜΟΣ

Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των Αμερικανών έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη Lamb Weston, τον μεγαλύτερο παραγωγό τηγανητής πατάτας στη Βόρεια Αμερική και βασικό...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr