Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

«Φύγετε ή θα πεθάνετε»: Προειδοποίηση-σοκ για τον τυφώνα Μίλτον – Πάνω από 5 μέτρα νερού και 350 χλμ/ώρα άνεμοι

Ο πανίσχυρος τυφώνας Μίλτον, που έχει ήδη αναβαθμιστεί σε Κατηγορία 5, πλησιάζει με καταστροφική ορμή τις ακτές της Φλόριντα, θέτοντας εκατομμύρια κατοίκους της πολιτείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με ανέμους που φτάνουν τα 270 χλμ/ώρα και τη δυναμική να διπλασιάσει την ταχύτητά του πριν φτάσει στη στεριά, οι Αρχές έχουν εκδώσει αυστηρές εντολές εκκένωσης για τουλάχιστον εννέα κομητείες, προειδοποιώντας ότι η παραμονή στις ζώνες αυτές μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Η χθεσινή προειδοποίηση «Όποιος δεν φύγει, θα πεθάνει» από τις αμερικανικές Αρχές δεν ήταν καθόλου υπερβολική, καθώς οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι τα νερά θα φτάσουν σε ύψος τα 5 μέτρα, ενώ επάνω τους θα σχηματιστούν κύματα έως και 3 μέτρων, που θα σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δραματική με τους άνεμους να αγγίζουν τα 350 χλμ/ώρα, μετατρέποντας τα συντρίμμια σε θανατηφόρα βλήματα.

Η Φλόριντα, μια πολιτεία που έχει ήδη πληγεί από τον πρόσφατο τυφώνα Έλεν, βλέπει ξανά χιλιάδες κατοίκους της να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και να κατευθύνονται βόρεια. Η κυκλοφορία στους κύριους οδικούς άξονες, όπως ο Interstate 75, είναι πλέον ακινητοποιημένη, με ουρές χιλιομέτρων και σοβαρές ελλείψεις καυσίμων να ταλαιπωρούν τους εκκενωθέντες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμευτεί για άμεση βοήθεια προς τους πληγέντες, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος προειδοποίησε τις αεροπορικές εταιρείες να μην εκμεταλλευτούν την κρίση αυξάνοντας τις τιμές των εισιτηρίων. Στην περιοχή έχουν ήδη αναπτυχθεί περισσότεροι από 5.000 άνδρες της Εθνοφρουράς, εξοπλισμένοι με διασωστικά ελικόπτερα, λέμβους και ειδικά οχήματα, έτοιμοι να παρέμβουν όπου χρειαστεί.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι πρωτοφανή, με περισσότερα από 10 νοσοκομεία και 300 δομές φροντίδας να εκκενώνονται, ενώ οι δημοφιλείς τουριστικές εγκαταστάσεις, όπως τα Universal Studios, Disney World και το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, έχουν κλείσει προληπτικά.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, κάλεσε τους πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τις ζώνες εκκένωσης, τονίζοντας πως αυτός είναι ο ισχυρότερος κυκλώνας που έχει χτυπήσει τον Κόλπο του Μεξικού από το 2005. «Όσοι αποφασίσουν να παραμείνουν, διακινδυνεύουν τη ζωή τους», δήλωσε κατηγορηματικά, ενώ η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, έκανε δραματική έκκληση στους κατοίκους: «Αν μείνετε, η απόφαση αυτή μπορεί να σας κοστίσει τη ζωή».

Η απειλή του Μίλτον έχει προκαλέσει τον απόλυτο πανικό στους κατοίκους, με εικόνες ατελείωτων ουρών στους δρόμους, γεμάτα βενζινάδικα και εκκενώσεις ακόμα και σε σωφρονιστικά καταστήματα. Περισσότεροι από 4.600 κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς τοποθεσίες, ενώ οι Αρχές προετοιμάζονται για το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Με τον τυφώνα να κατευθύνεται προς την πυκνοκατοικημένη περιοχή της Τάμπα, η Φλόριντα ετοιμάζεται να δεχτεί το καταστροφικό του πέρασμα αργά το βράδυ. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα φέρει κύματα καταιγίδας ύψους έως 3,5 μέτρων, προκαλώντας σοβαρές πλημμύρες και καταστροφές στις ακτές του Κόλπου.

Η πολιτεία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, με τις Αρχές να δίνουν μάχη με το χρόνο για να αποτρέψουν τα χειρότερα και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών. Το μόνο που μένει τώρα είναι να ελπίζουν ότι ο Μίλτον θα εξασθενήσει πριν φτάσει στη στεριά, αν και οι προβλέψεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντομινίκ Πελικό, ένας από τους χειρότερους σεξουαλικούς εγκληματίες των τελευταίων δεκαετιών, «μου προσέφερε τη γυναίκα του έναντι εργασιών στον κήπο του» αλλά «αρνήθηκα...

ΚΟΣΜΟΣ

Η πολιτεία της Φλόριντα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού καθώς ο τυφώνας Μίλτον, κατηγορίας 5, πλησιάζει απειλητικά τις ακτές της, με τις προβλέψεις να κάνουν...

ΚΟΣΜΟΣ

Σοβαρές αντιδράσεις και αντικείμενο έρευνας εντός και εκτός ΗΠΑ προκάλεσε ο ισχυρισμός του Ντόναλντ Τραμπ ότι είχε επισκεφθεί τη Γάζα, όπως ανέφερε σε ραδιοφωνική...

ΚΟΣΜΟΣ

Σε 22 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις των τελευταίων ημερών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ συνεργεία διάσωσης εξακολουθούν να αναζητούν...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr