Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Η Χεζμπολάχ εγκαταλείπει τον όρο της εκεχειρίας στη Γάζα ως προϋπόθεση για την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο

Αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ δεν απαιτούν πλέον ανακωχή στη Γάζα ως προϋπόθεση για την επίτευξη εκεχειρίας στον Λίβανο, υποχωρώντας από την πάγια θέση τους ότι η σιιτική οργάνωση θα συνεχίσει να πολεμά μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τότε που η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει πυραύλους κατά του Ισραήλ, μια ημέρα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ υποστήριζαν σταθερά ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα.

Όμως χθες, ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ σε τηλεοπτικό του μήνυμα αναίρεσε αυτή τη δέσμευση, λέγοντας ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου του λιβανέζικου κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι να εξασφαλίσει εκεχειρία, χωρίς να θέσει προϋποθέσεις, αν και υπογράμμισε ότι η οργάνωση θα συνεχίσει να είναι δίπλα στη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους στη μάχη τους κατά του Ισραήλ.

Δύο ημέρες νωρίτερα, δύο κατώτεροι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ είχαν επίσης μιλήσει για εκεχειρία στο Λίβανο χωρίς να κάνουν αναφορά στη Γάζα.

Ένας Λιβανέζος κυβερνητικός αξιωματούχος, υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε στο Reuters ότι η Χεζμπολάχ τροποποίησε τη θέση της λόγω μιας σειράς πιέσεων και κυρίως του μαζικού εκτοπισμού ανθρώπων από τις περιφέρειες όπου ζουν υποστηρικτές της οργάνωσης στο νότιο Λίβανο και τα νότια προάστια της Βηρυτού.

Παράλληλα, πολλοί βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του λιβανέζικου κοινοβουλίου ζητούν τις τελευταίες ημέρες την έκδοση ψηφίσματος για τον τερματισμό των μαχών, το οποίο δεν θα συναρτά το μέλλον του Λιβάνου με τον πόλεμο της Γάζας.

Την ίδια ώρα, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, δήλωσε στο Reuters ότι η παλαιστινιακή οργάνωση εξακολουθεί να «είναι σίγουρη για τη στάση της Χεζμπολάχ, που συνδέει οποιαδήποτε συμφωνία με τη διακοπή του πολέμου στη Γάζα», επικαλούμενος προηγούμενες τοποθετήσεις της σιιτικής ομάδας.

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ, δύο ανήλικοι 15χρονοι ,οδηγός και συνεπιβάτης σε δίκυκλο, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντομινίκ Πελικό, ένας από τους χειρότερους σεξουαλικούς εγκληματίες των τελευταίων δεκαετιών, «μου προσέφερε τη γυναίκα του έναντι εργασιών στον κήπο του» αλλά «αρνήθηκα...

ΚΟΣΜΟΣ

Η πολιτεία της Φλόριντα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού καθώς ο τυφώνας Μίλτον, κατηγορίας 5, πλησιάζει απειλητικά τις ακτές της, με τις προβλέψεις να κάνουν...

ΚΟΣΜΟΣ

Σοβαρές αντιδράσεις και αντικείμενο έρευνας εντός και εκτός ΗΠΑ προκάλεσε ο ισχυρισμός του Ντόναλντ Τραμπ ότι είχε επισκεφθεί τη Γάζα, όπως ανέφερε σε ραδιοφωνική...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr