Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκαλύψεις Σκυλακάκη: Τέλος το νυχτερινό ρεύμα – Έρχονται «χρωματιστά» και διζωνικά τιμολόγια ρεύματος

Μεγάλες αλλαγές έρχονται για τα τιμολόγια ρεύματος, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, που ανακοίνωσε το τέλος του παραδοσιακού νυχτερινού ρεύματος και των πράσινων τιμολογίων από το τέλος του έτους. Ο κ. Σκυλακάκης αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ριζική αναμόρφωση του τρόπου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας, εισάγοντας νέα δυναμικά και διζωνικά τιμολόγια που θα προσαρμόζονται στις ανάγκες της αγοράς και στις ώρες της ημέρας όπου η παραγωγή ενέργειας είναι πιο αποδοτική.

Το γνωστό πράσινο τιμολόγιο, το οποίο στόχευε στην ενίσχυση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από νέα τιμολόγια, με την πρώτη αλλαγή να αφορά την εφαρμογή του «πορτοκαλί τιμολογίου» για τις επιχειρήσεις. Το συγκεκριμένο τιμολόγιο θα προσφέρει δυναμικές χρεώσεις, προσαρμοσμένες στις ώρες της ημέρας και ανάλογα με τη ζήτηση, αλλά απαιτεί την τοποθέτηση έξυπνων μετρητών. Η χρήση του για τους οικιακούς καταναλωτές αναμένεται να υιοθετηθεί σταδιακά.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε το τέλος του παραδοσιακού νυχτερινού τιμολογίου ρεύματος, το οποίο για χρόνια εξυπηρετούσε τους καταναλωτές κατά τις νυχτερινές ώρες, όταν η ζήτηση ήταν χαμηλή. Αντί αυτού, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισαγάγει το «διζωνικό ρεύμα», το οποίο θα περιλαμβάνει δύο διαφορετικές ζώνες τιμολόγησης: την πρώτη ζώνη κατά τις μεσημεριανές ώρες (10:00 π.μ. έως 3:00 μ.μ.) και τη δεύτερη ζώνη τα Σαββατοκύριακα, ειδικά τις Κυριακές, όταν υπάρχει πλεόνασμα φθηνής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

«Με τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), το φθηνό ρεύμα παράγεται κυρίως τις μεσημεριανές ώρες, όταν λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά, καθώς και τα Σαββατοκύριακα», εξήγησε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι να προσαρμοστεί η κατανάλωση στις ώρες που η ενέργεια έχει τη χαμηλότερη τιμή, βοηθώντας έτσι τους καταναλωτές να μειώσουν τους λογαριασμούς τους.

Το νέο διζωνικό τιμολόγιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι θα προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στους καταναλωτές, ειδικά σε όσους μπορούν να προσαρμόσουν τη χρήση των ενεργοβόρων συσκευών τους στις φθηνότερες ώρες.

Η αλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής μεταρρύθμισης στην αγορά ενέργειας, που στοχεύει στη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές και στη βελτιστοποίηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, η κατάργηση του νυχτερινού τιμολογίου μπορεί να δημιουργήσει προβληματισμούς σε καταναλωτές που το χρησιμοποιούν παραδοσιακά για να εξοικονομούν χρήματα, ενώ οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να φέρουν αλλαγές και στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις επιχειρήσεις.

Η μετάβαση στα νέα τιμολόγια θα συνοδευτεί από ενημερωτική εκστρατεία, προκειμένου οι καταναλωτές να κατανοήσουν τις νέες επιλογές τους και να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες εξοικονόμησης που προσφέρουν οι νέες ζώνες και οι νέες μορφές τιμολόγησης.

Σχετικά άρθρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τo μοντέλο της συνιδιοκτησίας δεύτερης κατοικίας, ειδικά σε πολυτελείς κατοικίες φέρνει στην Ελλάδα η εταιρεία OWNERS. Ειδικότερα όπως ανέφεραν διοικητικά στελέχη της εταιρείας σε...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο τραπέζι του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους θα τεθεί η πρόταση της επιστημονικής επιτροπής για αυτόματο υπολογισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού και...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις νέες δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ με σκοπό την ενίσχυση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την δημιουργία νέων αναμένεται να δημοσιευτούν μέχρι το...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόλις 3,7 δισεκ. ευρώ, σε σύνολο 80,7 δισεκ. ευρώ που είναι το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο (ποσοστό 4,6%), ήταν ρυθμισμένο στο τέλος...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr