Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Επανεκκίνηση ειρηνευτικών συνομιλιών της κυβέρνησης με τους αντάρτες του ELN

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και ο αντάρτικος Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN) θα συναντηθούν για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερις μήνες, σε μια προσπάθεια επίλυσης της διαφορών, που οδήγησαν στο πάγωμα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, που ξεκίνησαν εκ νέου τον Νοέμβριο του 2022.

Η αντάρτικη ομάδα ανακοίνωσε, ότι ετοιμάζεται «να πραγματοποιήσει συνάντηση με την αντιπροσωπεία διαπραγματευτών της κυβέρνησης για να εξετάσει την κρίση, στην οποία βρίσκεται η ειρηνευτική διαδικασία».

Η ειρηνευτική αντιπροσωπεία του ELN και οι διαπραγματευτές της κυβέρνησης δεν έχουν συναντηθεί από τα τέλη Μαίου του τρέχοντος έτους, λόγω μιας σειράς διαφωνιών, που οδήγησαν στη μη ανανέωση της εκεχειρίας που έληξε στις 3 Αυγούστου και στη διακοπή του διαλόγου, με την επίθεση των ανταρτών εναντίον βάσης του Στρατού που άφησε τρεις νεκρούς και τριάντα τραυματίες.

Ο ELN κατηγόρησε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση για «μη συμμόρφωσή της με τις συμφωνίες» και για τη «βαθιά κρίση» που περνούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, ισχυριζόμενος ότι «απέρριψε την παράταση της εκεχειρίας, που γενναιόδωρα παραχώρησε ο ELN για άλλες 20 ημέρες μετά τη λήξη στις 3 Αυγούστου» και απάντησε με «πολεμικά μέτρα».

Αυτό οδήγησε, σύμφωνα με την αντάρτικη ομάδα, σε «απότομη κατάρρευση της εκεχειρίας» και στην επιστροφή των ένοπλων αντιπαραθέσεων που είχαν την υψηλότερη κορύφωσή τους στην επίθεση του ELN στη στρατιωτική βάση στο Puerto Jordán (Arauca) στις 17 Σεπτεμβρίου, που προκάλεσε την κυβέρνηση να ανακοινώσει την «αναστολή» των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ο ELN επεσήμανε σήμερα στην ανακοίνωσή του ότι «όσο η Κυβέρνηση δεν ξεπεράσει την τρέχουσα κατάσταση μη τήρησης των συμφωνιών που υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων από το τέλος του 2022» δεν θα μπορέσει να γίνει ανανέωση της εκεχειρίας.

Τα δύο μέρη δεν έχουν πραγματοποιήσει επίσημο κύκλο από αυτόν που έγινε στα τέλη Ιανουαρίου στην Αβάνα και δεν έχουν συναντηθεί από τα τέλη Μαΐου, όταν ανακοίνωσαν στο Καράκας ότι κατάφεραν να καταλήξουν σε μια πρώτη συμφωνία, υπογράφοντας τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην ειρηνευτική διαδικασία, κάτι που έκαναν παρόλο που είχαν ήδη αρχίσει οι συγκρούσεις μεταξύ των μερών

Ο διάλογος που ξεκίνησε ξανά τον Νοέμβριο του 2022 στο Καράκας, σταμάτησε στις αρχές του τρέχοντος έτους λόγω των απαιτήσεων του ELN να τους αφαιρέσει η εκτελεστική εξουσία από τον κατάλογο των τρομοκρατικών ομάδων και να εγκαταλείψει τον περιφερειακό διάλογο, που διατηρεί στο διαμέρισμα του Nariño (νοτιοδυτικά ) με το Comuneros del Sur, που υποτίθεται ότι χωρίστηκε από το ELN.

Κατά τη διάρκεια των διαφόρων κύκλων διαπραγματεύσεων στο Καράκας, την Αβάνα και την Πόλη του Μεξικού, τα μέρη κατέληξαν σε αρκετές επιμέρους συμφωνίες και συμφώνησαν σε διμερή εκεχειρία ενός έτους, η μεγαλύτερη που διατηρήθηκε με αυτό το αντάρτικη ομάδα, που όμως έληξε στις 3 Αυγούστου.
Μετά από αυτό, ο ELN επανέλαβε τις επιθέσεις του εναντίον δημόσιων υποδομών σε διάφορες περιοχές της χώρας, ειδικά στην Arauca, όπου είναι η παραουσία του είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

 

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Η Ινδία ενέκρινε χθες, Τετάρτη, σχέδια για την κατασκευή δύο πυρηνοκίνητων επιθετικών υποβρυχίων νέας κλάσης, όπως δήλωσαν δύο αξιωματούχοι άμυνας, ένα πρόγραμμα το κόστος...

ΕΛΛΑΔΑ

Τροχαίο με πέντε τραυματίες έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, στο ρεύμα από Ρέθυμνο προς Ηράκλειο, στο ύψος της γέφυρας...

ΕΛΛΑΔΑ

Την επίλυση προβλημάτων και συγκεκριμένα «την έλλειψη ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που να διέπει τις εκδρομές και την άδικη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών», επισημαίνει με ψήφισμά...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι μόνο πέντε ώρες ύπνου στο 24ωρο, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς, ειδικά αν αυτές οι ώρες είναι κατά τη διάρκεια της...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr