Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέφανος Κασσελάκης: Αποσύρει το εξώδικο και «πετάει το γάντι» στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ανακοίνωσε ότι αποσύρει το εξώδικο που είχε στείλει στην Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται, όπως ο ίδιος εξηγεί, για να «μην υπάρχει κανένα άλλοθι» για τα στελέχη του κόμματος που επιδιώκουν τον αποκλεισμό του από τις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κείμενό του, ο κ. Κασσελάκης αναφέρεται στις δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία είχε σχολιάσει πως ο πρώην πρόεδρος έκανε αναφορά σε «αλλαγή πολιτεύματος» κατά την πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση. Ο ίδιος τονίζει ότι η θέση του είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα «λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας», και διευκρινίζει ότι το όραμά του για «συμμετοχική αμεσοδημοκρατία» δεν έρχεται σε σύγκρουση με τους θεσμούς.

Αναφορικά με την εσωκομματική κατάσταση, ο Στέφανος Κασσελάκης απηύθυνε μήνυμα στους εσωκομματικούς του αντιπάλους, λέγοντας πως θα προτιμούσε «να τον αποκλείσουν για κάτι ασήμαντο, όπως το πώς πίνει τον καφέ του», παρά να τον κατηγορούν για «αλλοίωση των αρχών του κόμματος». Όπως εξήγησε, αποσύρει το εξώδικο για να αφαιρέσει κάθε «άλλοθι» από την πλευρά των αντιπάλων του και να μην υπάρξει παραπληροφόρηση για τις πραγματικές προθέσεις του.

Ο κ. Κασσελάκης επέμεινε ότι στόχος του είναι η αλλαγή της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ και η ενίσχυση της εσωτερικής δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι δεν πρέπει να διαστρεβλώνουν την Ιστορία του κόμματος και τους αγώνες που έχει δώσει για τη δημοκρατία. Έτσι, η απόσυρση του εξωδίκου αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, μια κίνηση καλής θέλησης για να μπορέσει ο διάλογος να συνεχιστεί με όρους διαφάνειας και χωρίς προφάσεις από οποιαδήποτε πλευρά.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:

«Κατά τη χθεσινή μου συνέντευξη στον κ. Χατζηνικολάου είπα ότι «το όραμα για το πολίτευμα είναι η συμμετοχική αμεσοδημοκρατία».

Όπως δημοσιεύουν όλα τα δημοσιογραφικά site, στη σημερινή συνεδρίαση, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας (που θεωρεί ότι στη δημοκρατία μας δεν πρέπει να έχω δεύτερη ευκαιρία) αναφέρθηκε στο απόσπασμα αυτό λέγοντας: «Μίλησε για αλλαγή πολιτεύματος, που αποτελεί λόγο αποκλεισμού κόμματος από εθνικές εκλογές ο μη σεβασμός του πολιτεύματος».

1.
Παραθέτω το άρθρο 73 παρ. 6 του Συντάγματος που, με την αναθεώρηση του 2019, προβλέπει τη δυνατότητα της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, δηλαδή τη δυνατότητα να καταθέτουν οι πολίτες προτάσεις νόμου στη Βουλή.

2.
Παραθέτω δημοσίευμα με την ερώτηση που κατέθεσαν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2022, αναφέροντας: «Τρία χρόνια έχουν παρέλθει μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος και η παραπάνω δυνατότητα παραμένει ανενεργή, καθώς απαιτείται εφαρμοστικός νόμος και δεν διαφαίνεται κάποια σχετική νομοθετική πρόθεση από την ελληνική κυβέρνηση (σ.σ. της ΝΔ). Αυτή η πρακτική αποτελεί περιφρόνηση προς το Σύνταγμα, τους πολίτες και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

3.
Ενημερώνω ότι ο Τομέας Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη επεξεργαστεί το σχέδιο του εφαρμοστικού νόμου του άρθρου 73 παρ. 6 του Συντάγματος, το οποίο θα φέρει προς κατάθεση άμεσα στη Βουλή.

4.
Παραθέτω μερικές μόνο από τις προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος με αμεσοδημοκρατικό χαρακτήρα (πρόταση νόμου από 100.000 πολίτες, διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων) που είχε καταθέσει ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν υπερψηφίστηκαν στην τελική φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, όταν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέκτησε η ΝΔ, η οποία σταθερά αρνείται τη θεσμική ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας στη χώρα μας.

5.
Ζητώ από τα στελέχη που αγωνίζονται για τον αποκλεισμό μου από τις εκλογές για Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, να το κάνουν όντως επειδή δεν βάζω ζάχαρη στον καφέ μου. Είναι προτιμότερο, από το να παραχαράσσουν την ίδια την Ιστορία, τους αγώνες και τις προτάσεις του κόμματός μας προς την κατεύθυνση της συμμετοχικής – άμεσης δημοκρατίας.

6.
Επειδή ο σκοπός του εξωδίκου μου επετεύχθη, αφενός με την εσπευσμένη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υπόλοιπων υποψηφίων και αφετέρου με τη ρητή καταδίκη της διαρροής από την ΠΓ της 8ης Οκτωβρίου 2024.
Επειδή, όπως έχω ήδη δηλώσει, πρωταρχικό κίνητρο της διαμαρτυρίας μου ήταν η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων κάθε στελέχους και μέλους του ΣΥΡΙΖΑ (χθες θύμα της παράνομης διαρροής ήμουν εγώ, αύριο κάποιος άλλος).
Επειδή, όπως επίσης έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή, τη νομική οδό δε θα την ακολουθούσα ποτέ.
Γι’ αυτούς τους λόγους, αποσύρω και ρητά την εξώδικη διαμαρτυρία μου, ώστε να μην υπάρχει κανένα άλλοθι.

7.
Επειδή ελεύθερο συνέδριο θα γίνει και ελεύθερες εκλογές θα γίνουν σε κάθε περίπτωση, συνιστώ ωριμότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Το μένος είναι κακός σύμβουλος. Ας σηκωθούμε όλοι λίγο ψηλότερα. Σε εκείνο το ύψος, θα συναντήσουμε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που περιμένει καρτερικά να εκφράσει δημοκρατικά την ψήφο του».

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Την ανησυχία της χώρας μας για την «στοχοποίηση της της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο» εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανάρτηση του...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη δημοσιότητα δόθηκε η Διακήρυξη της 11ης Συνόδου Κορυφής των των MED9, στην Πάφο. Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής: «Εμείς, οι αρχηγοί κρατών...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η εσωκομματική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ εντείνεται, καθώς πλησιάζει η νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο. Το ενδεχόμενο αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη από την...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπορεί η Θεσσαλία να είναι μια από τις περιοχές της χώρας με μικρή εγκληματικότητα, όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης,...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr