Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Πρώην υπουργός καταδικάζεται σε δεκαετή φυλάκιση και πρόστιμο 25 εκατομμυρίων ευρώ

Σε δεκαετή ποινή φυλάκισης, καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Εργασίας και πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Βαλένθιας Εντουάρντο Θαπλάνα, μέλος του Λαϊκού Κόμματος από δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Βαλένθια. Εκτός από την αυστηρή ποινή ο πρώην πολιτικός καλείται να πληρώσει επιπλέον πρόστιμο 25 εκατομμυρίων ευρώ για τα εγκλήματα της δωροδοκίας, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της παραποίησης εγγράφων.

Οι προμήθειες που έλαβε όσο ήταν επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης αφορούσαν σε συμβάσεις για αιολικά πάρκα και τους σταθμούς ΚΤΕΟ στην αυτονομία της Βαλένθια και υπολογίζονται στα 9,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα κέρδη για τους συνεταίρους του ξεπέρασαν τα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Ο 68χρονος πρώην πολιτικός έχει αποκλειστεί για 17 χρόνια και 10 μήνες από τα δημόσια αξιώματα και άλλα τρία από την άσκηση του επαγγέλματός του. Από την άλλη πλευρά, έχει αθωωθεί για το αδίκημα της ένταξης του σε εγκληματική οργάνωση, αλλά κατάσχονται οριστικά και περνούν στο δημόσιο όλα τα περιουσιακά του στοιχεία που ήδη είχαν κατασχεθεί κατά τη διάρκεια της διερεύνησης της υπόθεσης.

Σε μικρότερες ποινές από επτά έτη μέχρι τρεις μήνες καταδικάστηκαν επίσης πέντε κατηγορούμενοι φίλοι και συνεργοί του πρώην υπουργού. Η απόφαση, η οποία αποτελείται από 364 σελίδες, δεν είναι οριστική και μπορεί να ασκηθεί έφεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Εκτός από τις δύο υποθέσεις των αιολικών πάρκων και των ΚΤΕΟ, ο Θαπλάνα σύμφωνα με την απόφαση σχεδίασε εταιρικές δομές στον Παναμά, την Ανδόρα και το Λουξεμβούργο.

O Εντουάρντο Θαπλάνα υπήρξε υπουργός Εργασίας την περίοδο 2002-2004, κυβερνητικός εκπρόσωπος 2003-2004, πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Βαλένθια από το 1993-2002 ενώ εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής από το 1991.Τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε ήταν τεράστια και για το δικαστήριο ήταν  αντιστρόφως ανάλογα με τις αποδοχές του ως πολιτικού.

Πηγή: ertnews.gr

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Με απόφασή του το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ κάνει γνωστό ότι συμμετέχει στην 24ωρη Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 17/10/24 και «καλεί όλους τους συνάδελφους να...

ΚΟΣΜΟΣ

Η Αυστραλία προειδοποίησε τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στο Ισραήλ και συνέστησε στους Αυστραλούς που βρίσκονται εκεί να εγκαταλείψουν τη χώρα όσο υπάρχουν...

ΕΛΛΑΔΑ

Μόνο φρίκη και αποτροπιασμό προκαλεί το περιστατικό που αποκαλύφτηκε στον Ορχομενό Βοιωτίας. Ένας 56χρονος κατηγορείται ότι ασέλγησε σε βάρος ηλικιωμένης γυναίκας με άνοια, μέσα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα φθάσει μέχρι το τέλος του χρόνου τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή στο...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr