Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Φονικά ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό, ομοβροντία ρουκετών από την Χεζμπολάχ – Έτοιμο το Τελ Αβίβ για «απάντηση» στο Ιράν

Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα η Βηρυτός συγκλονίζεται από αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε κύμα αεροπορικών επιδρομών στη νότια πόλη Ναμπατίγιε, με στόχο τοποθεσίες μαχητών της Χεζμπολάχ ενσωματωμένες μεταξύ αμάχων. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, τα χτυπήματα σκότωσαν τουλάχιστον πέντε άτομα και κατέστρεψαν ένα δημοτικό κτίριο. Ο δήμαρχος της πόλης, Αχμάντ Καχίλ ήταν μεταξύ των νεκρών.

Νωρίτερα, μαύρος καπνός κάλυψε τη νότια συνοικία Νταχίγιε, ενώ προηγήθηκε προειδοποίηση στους κατοίκους να απομακρυνθούν. Στόχος του ισραηλινού στρατού ήταν υπόγεια αποθήκη όπλων.

Από τις ισραηλινές δυναμεις ανακοινώθηκε ότι το πλήγμα αυτό εντάσσεται σε μια προσπάθεια διαρκείας για την πλήρη αποδυνάμωση της φιλοϊρανικής οργάνωσης. Το νότιο τμήμα της πρωτεύουσας του Λιβάνου είχε πληγεί τελευταία φορά πριν από έξι ημέρες.

Το τελευταίο 24ωρο, οι Ισραηλινοί έπληξαν πάνω από 140 στόχους της Χεζμπολάχ σε περισσότερες από 50 περιοχές στο Λίβανο. “Η Χεζμπολάχ κρύβει τις απώλειες της, ενώ φαντάζεται θύματα από την πλευρά μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η Χεζμπολάχ αντιμετωπίζει προβλήματα και είναι ανάγκη να γίνουν μεγαλύτερα και είναι ανάγκη να πιέσουμε σκληρότερα” τόνισε ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Αντιστράτηγος Χερτζί Χαλεβί.

Τα ισραηλινά χτυπήματα σκότωσαν επίσης τουλάχιστον 15 ανθρώπους στην πόλη Κανά του νότιου Λιβάνου, η οποία έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με θανάτους αμάχων μετά από ισραηλινά χτυπήματα κατά τη διάρκεια προηγούμενων συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ.

Η περιοχή του Σαφέντ που έχει προσδιοριστεί ως ζώνη στρατιωτικών επιχειρήσεων ήταν από τους κυρίους στόχους της Χεζμπολαχ κατά τη διάρκεια της νύχτας. 50 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από την Σιιτική οργάνωση με μια εξ αυτών να καταλήγει στην αυλή μιας μονοκατοικίας, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΕΡΤNews στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, Γιώργο Σιδέρη.

Παράλληλα, αστυνομία, στρατός και μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν την σύλληψη τρομοκρατών που έφεραν οπλισμό. Η πρώτη έγινε στην περιοχή Ρεϊχάν και η δεύτερη στην δυτική όχθη στην πόλη της Τζενίν.

Πλησιάζει η στιγμή των αντιποίνων στο Ιράν
Κρίσιμες οι ώρες στο Ισραήλ και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς πληροφορίες στα ισραηλινά μέσα αναφέρουν ότι πλησιάζει η στιγμή των αντιποίνων προς το Ιράν.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΕΡΤNews στο Τελ Αβίβ, Κωστή Κωνσταντίνου, τα τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η χώρα έχει καταλήξει στους ενδεχόμενους στόχους που θα πλήξει στο Ιράν, κάτι που υποδηλώνει ότι πλησιάζει όντως η απάντηση στην ιρανική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.

Ισραηλινή πηγή φέρεται να είπε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ότι οι στόχοι είναι σαφείς και τώρα πλέον είναι θέμα χρόνου. Πολύ σημαντικό είναι πως το Ισραήλ φαίνεται πως έχει περιγράψει τα σχέδια γενικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν έχει δώσει ακόμη ενημέρωση για συγκεκριμένους στόχους. Η ισραηλινή πηγή, που φέρεται να γνωρίζει το θέμα αλλά και το τι ακριβώς γίνεται, δήλωσε πως οι στόχοι θα μπορούσαν να αλλάξουν την 11η ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όσα το Ισραήλ περιέγραψε, έστω και σε γενικές γραμμές, στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι με βάση τις ισραηλινές εκτιμήσεις πιο επιθετικά από όσα θα ήθελε να δει η Ουάσιγκτον.

Ανακοίνωση από το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, την ίδια ώρα, επισημαίνει ότι το Ισραήλ θα αποφασίσει μόνο του για τη μορφή οποιωνδήποτε αντιποίνων στην πυραυλική επίθεση του Ιράν, αν και θα ακούσει τη συμβουλή της Ουάσιγκτον. Η ανακοίνωση ήρθε έπειτα από δημοσιεύματα ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει διαβεβαιώσει τον Αμερικανό πρόεδρο, ότι το Ισραήλ δεν θα επιτεθεί σε τοποθεσίες που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή πετρελαιοπηγές πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

“Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ανεχθούμε την παραβίαση της κυριαρχίας μας και οποιαδήποτε προσπάθεια να πληγούν Ισραηλινοί πολίτες και υποδομές χωρίς να ανταποδώσουμε. Η απάντηση θα είναι ακριβής, οδυνηρή και αναπάντεχη προς το Ιράν” προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αρακτσί επισκέπτεται την Ιορδανία, την Αίγυπτο και την Τουρκία στο πλαίσιο μιας διπλωματικής προσπάθειας προσέγγισης, ώστε “να τερματιστεί η γενοκτονία, η κτηνωδία και η επιθετικότητα“, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Σφίγγει κι άλλο ο κλοιός στη Γάζα
Στο μέτωπο της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να σφίγγει τον κλοιό στη Τζαμπάλια, για να σταματήσει την ανασύνταξη της Χαμάς. Η κλιμάκωση των επιχειρήσεων όμως σημαίνει ότι εδώ και περίπου ένα μήνα ο ΟΗΕ δεν έχει παραδώσει επισιτιστική βοήθεια στο βορρά και εξαντλούνται οι προμήθειες που είναι απαραίτητες για την επιβίωση των 400.000 Παλαιστινίων εκεί.

Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, με επιστολή των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας ενημέρωσαν το Ισραήλ πως έχει 30 ημέρες διορία να αμβλύνει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπο με την απειλή διακοπής στρατιωτικής βοήθειας.

“Γνωρίζουμε ότι είναι δυνατό να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να γίνει. Γνωρίζουμε ότι τα διάφορα υλικοτεχνικά και γραφειοκρατικά εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν” τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ άσκησε κριτική και για την αποτυχία των Ισραηλινών να προστατεύσουν τους αμάχους, μετά την πολύνεκρη επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Άκσα στη Γάζα. “Είναι φρικτό να βλέπεις ανθρώπους να καίγονται μέχρι θανάτου. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για το θέμα απευθείας στην κυβέρνηση του Ισραήλ” σημείωσε ο Μίλερ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το σύστημα των αντιαεροπορικών αμερικανικών συστημάτων THAAD έφτασε στο έδαφος του Ισραήλ και τις επόμενες ημέρες η συστοιχία θα αναπτυχθεί με μία ομάδα 100 Αμερικανών που θα έχουν τον έλεγχο και την ευθύνη του χειρισμού του.

 

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Όταν ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε μουσουλμανικά χωριά στο νότιο Λίβανο, η Μαρτζαγιούν, μια πόλη της περιοχής με χριστιανική πλειοψηφία, άνοιξε τα σχολεία...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης καταδυτικού τουρισμού στο πλαίσιο της Δράσης «Τουριστική Ανάπτυξη» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, απηύθυνε το υπουργείο Τουρισμού με απόφαση που...

ΕΛΛΑΔΑ

Στην σύλληψη διωκόμενου προσώπου προχώρησαν χθες το απόγευμα οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας. Συγκεκριμένα πρόκειται για 28χρονο αλλοδαπό, σε βάρος του οποίου έχουν...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Με τη συμμετοχή των διεθνώς καταξιωμένων επιστημόνων Julian Savulescu (Καθηγητής του University of Oxford) και Roberto Andorno (Καθηγητής του University of Zurich), η φετινή...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr