Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Έφτασαν οι πρώτοι 16 μετανάστες από Ιταλία στο λιμάνι Σενγκίν

Η συμφωνία Αλβανίας – Ιταλίας, που υπεγράφη τον Νοέμβριο του περασμένου έτους από τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα. Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, το πλοίο Libra του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, που αναχώρησε από το λιμάνι της Λαμπεντούζα, με 16 μετανάστες κατέπλευσε σήμερα στο λιμάνι Σενγκίν της Αλβανίας, μεταφέροντας την πρώτη ομάδα μεταναστών. Ανάμεσά τους είναι 10 μετανάστες από το Μπαγκλαντές και 6 από την Αίγυπτο, οι οποίοι διασώθηκαν στη θάλασσα αφού εγκατέλειψαν τη Λιβύη.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Αλβανίας και Ιταλίας τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, προβλέπει ότι για μια περίοδο πέντε ετών, η Αλβανία θα δέχεται έως και 36.000 μετανάστες ετησίως και οι αιτήσεις ασύλου αυτών των μεταναστών θα διεκπεραιώνονται σε δύο κέντρα στην Αλβανία.

 

Τον Νοέμβριο, η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα συμφώνησαν στη δημιουργία ιταλικών κέντρων υποδοχής μεταναστών στην Αλβανία. Η συμφωνία, αρχικά για πέντε χρόνια με πιθανή πενταετή παράταση, επιτρέπει στην Ιταλία να μεταφέρει μετανάστες που διασώθηκαν από ιταλικά πλοία, αλλά όχι από διεθνείς ΜΚΟ, απευθείας στα δύο νεότευκτα κέντρα στην Αλβανία.

Το πρώτο κέντρο στο λιμάνι Σενγκίν θα χρησιμοποιηθεί για διαδικασίες ταυτοποίησης μεταναστών, ενώ το δεύτερο κέντρο, στο Τζάντερ, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά, πρώην στρατιωτική εγκατάσταση αεροδρομίου, θα χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση μεταναστών μέχρι να διεκπεραιωθούν τα αιτήματα ασύλου.

Οι μετανάστες θα παραμείνουν σε κλειστά κέντρα όσο διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις τους και όταν ληφθεί απόφαση θα μεταφερθούν είτε στην Ιταλία, είτε στην πατρίδα τους η σε τρίτη χώρα. Ο χώρος παραμένει υπό την ιταλική δικαιοδοσία και θα φυλάσσεται εσωτερικά από τις ιταλικές αρχές.
Η αστυνομία της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας για την εφαρμογή εσπευσμένων διαδικασιών στα σύνορα.
Επίσης, στην ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται ότι μετά τις διαδικασίες στο κέντρο υποδοχής στο Σενγκίν, οι 16 μετανάστες θα φιλοξενηθούν στον κέντρο μεταναστών στο Τζάντερ.

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Ένα βήμα πριν την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη βρίσκεται ο πρώην υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης Σάντσεθ μέχρι το 2021, Χοσέ Λουίς Άβαλος καθώς πριν...

ΚΟΣΜΟΣ

Η σεναριογράφος της δημοφιλούς σειράς «Grey’s Anatomy» βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου, καθώς αποκαλύφθηκε πως προσποιούνταν ότι έπασχε από καρκίνο για σχεδόν δέκα χρόνια, εξαπατώντας...

ΕΛΛΑΔΑ

Δύο γιατροί στη Λέσβο είναι μεταξύ των 10  πιο χαρακτηριστικών περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Ά. Γεωργιάδης. Πρόκειται για: Παθολόγο...

ΚΟΣΜΟΣ

Το «σχέδιο νίκης» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ωθεί το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr