Connect with us

Hi, what are you looking for?

LAST UPDATE

«Θερμό επεισόδιο» με Δένδια και Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία για χωρικά ύδατα και casus belli

Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Τούρκου πρέσβη στη Νορβηγία καθώς όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία επιλέγει να αγνοεί τα θαλάσσια σύνορα με casus belli.

Σε μια συζήτηση που διοργάνωσε το νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, σύμφωνα με την ΕΡΤ ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε με εμπεριστατωμένη ομιλία και χάρτες το τι ακριβώς συμβαίνει στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία με συγκεκριμένες παραβατικές ενέργειες που είχαν ως αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο συμφωνία, επιλέγει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και απειλεί τη χώρα μας από το 1995 με casus belli».

Ο Τούρκος πρέσβης ανέφερε ενοχλημένος ότι το casus belli εκδόθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση όταν η Ελλάδα αποφάσισε να διεκδικήσει την επέκταση των θαλάσσιων συνόρων της στα 12 μίλια, διαστρεβλώνοντας τον πραγματικό χρόνο των γεγονότων.

Μάλιστα διέκοψε τον κ. Δένδια και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών του εξήγησε πως τα όσα περιέγραψε είναι η πραγματικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αντίστοιχο casus belli από ένα κράτος σε ένα άλλο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε απαντήσει στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά στο πάγιο αίτημα της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου.

Ο Ερντογάν επέμεινε νωρίτερα σήμερα ότι η Τουρκία θα διατηρήσει το θέμα στην ατζέντα, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή «για τη στρατιωτική δραστηριότητα, σε παραβίαση των συμφωνιών για την αποστρατικοποίηση των νησιών. Στην πραγματικότητα, έχουμε θέσει αυτό το ζήτημα στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών. Θα το διατηρήσουμε στην ατζέντα και την ερχόμενη περίοδο».

«Η Άγκυρα θέτει θέμα αποστρατικοποίησης τη στιγμή που το ΝΑΤΟ πρέπει να δείξει ενότητα στην προστασία της ακεραιότητας μίας χώρας, όπως η Ουκρανία» απάντησε ο Νίκος Δένδιας.

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Πραγματοποιήθηκε η τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Νέαρχος», της δεύτερης από τις τρεις φρεγάτες FDI (γνωστές ως Belh@rra), που αποκτά το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Η...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Περνάμε σε μια φάση πλήρους αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων που προβλέπει η “Ατζέντα 2030”. Χωρίς ορθή αξιοποίηση του στοιχείου της εφεδρείας η χώρα δεν...

ΚΟΣΜΟΣ

Τη σύλληψη του προγονού του διαδόχου του θρόνου της Νορβηγίας, του μεγαλύτερου γιου της πριγκίπισσας Μέτε – Μάριτ, για παραβίαση περιοριστικών μέτρων που του...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί αύριο Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου το Καστελλόριζο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr