Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Oυκρανία: Τι σημαίνει το μυστηριώδες γράμμα «Ζ» στα ρωσικά τανκς

Την ώρα που συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος για την αποτροπή μίας γενικευμένης σύρραξης στην Ουκρανία, μια ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων και στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων επικεντρώνεται σε ένα δυσοίωνο «Ζ» που έχει αρχίσει να εμφανίζεται στα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα που κατευθύνονται προς την Ουκρανία.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν εκατοντάδες ακόμη τανκς, οχήματα επικοινωνίας και εκτοξευτές πυραύλων να φθάνουν στα σύνορα. Πολλά από αυτά που καταγράφηκαν στην κάμερα έχουν ζωγραφισμένο το λατινικό γράμμα «Ζ» μέσα σε ένα μεγάλο λευκό τετράγωνο.

Ο δημοσιογράφος τoυ ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat, Άρικ Τόλερ, λέει ότι η ομάδα του παρακολουθεί τα ρωσικά στρατιωτικά σύμβολα τα τελευταία οκτώ χρόνια, αλλά «δεν έχει ιδέα τι είναι αυτό [το Ζ]» και δεν το έχουν ξαναδεί. «Λοιπόν, υποθέστε το χειρότερο, υποθέτω/φοβάμαι», έγραψε στο Twitter.

Oρισμένοι, όπως ο Ρώσος γκουρού της αμυντικής πολιτικής Ρομπ Λι πιστεύει ότι το σύμβολο μπορεί να αναφέρεται στις ομάδες που έχουν αναλάβει περιοχές της Ουκρανίας. «Φαίνεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα ζωγραφίζουν δείκτες, σε αυτήν την περίπτωση το «Z», στα οχήματα για να εντοπίσουν διαφορετικές ομάδες εργασίας ή κλιμάκια», έγραψε στο Twitter αυτό το Σαββατοκύριακο.

Άλλοι υποθέτουν ότι η Ρωσία επιστρατεύει μία τακτική που χρησιμοποιήθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από συμμάχους που χρησιμοποιούσαν σύμβολα για να αποφύγουν ατυχήματα από «φίλια πυρά» ,καθώς τα περισσότερα τανκς της Ουκρανίας είναι σοβιετικής εποχής και θα μπορούσαν εύκολα να τα μπερδέψουν με τα ρωσικά.

Υπάρχουν επίσης εικασίες ότι το «Z» θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει τον νούμερο ένα εχθρό των Ρώσων: Τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μέσα στο χάος των τελευταίων ημερών κάλεσε σε συνάντηση τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για να βρουν από κοινού μία έξοδο από την κρίση. Περαιτέρω σύγχυση δημιουργεί το γεγονός οτι το «Z» δεν είναι γράμμα στο κυριλλικό αλφάβητο της Ρωσίας.

Το ανεξάρτητο ρωσικό κανάλι Telegram Hunter’s Notes, το οποίο παρακολουθεί στενά τις στρατιωτικές κινήσεις, ανέφερε ότι «όλος ο εξοπλισμός [με το «Ζ»] εθεάθη κοντά στο Kουρσκ και στην περιοχή Σεμπεκίνο του Μπέλγκορόντ» στα σύνορα με την Ουκρανία. Περίπου 200 στρατιωτικά οχήματα εντοπίστηκαν στην περιοχή, καθώς η σήμανση «Ζ» εφαρμόστηκε βιαστικά, με το κανάλι να υποδηλώνει ότι «έχουμε να κάνουμε με μια συγκεκριμένη ομάδα στρατευμάτων που έχει τα δικά της καθήκοντα και σχέδια για το εγγύς μέλλον».

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Στη Λουιζιάνα, ένα 10χρονο κορίτσι εξαφανίστηκε από το σπίτι του όταν άρχισε τη νύχτα να υπνοβατεί. Με τη βοήθεια drones, τελικά εντοπίστηκε μετά από ένα...

ΚΟΣΜΟΣ

Έντεκα άτομα παραμένουν υπό κράτηση, μετά από δεκάδες έρευνες που διενεργήθηκαν στις 5 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) στην Αθήνα (Ελλάδα)....

ΚΟΣΜΟΣ

Το βασικό σύνθημα που επέλεξε ο ΟΗΕ στην 79η Γενική Συνέλευση στη Νέα Υόρκη είναι «Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω, ενεργώντας από κοινού για την...

ΚΟΣΜΟΣ

Η pρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της εβδομάδας υψηλού επιπέδου της 79ης Γενικής...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr