Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΥΓΕΙΑ

Μελέτη: Ο SARS-CoV-2 μπορεί να μολύνει και να βλάψει το συκώτι

Τον ιό SARS-CoV-2 εντόπισαν ερευνητές στο συκώτι ασθενών που απεβίωσαν από την COVID-19 και σύμφωνα με τη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature Metabolism ομάδας ερευνητών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Αμβούργου μια μόλυνση με τον ιό μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του κεντρικού μεταβολικού οργάνου.

Σε σοβαρές περιπτώσεις της COVID-19, δεν είναι ασυνήθιστο να αυξάνονται οι τιμές του ήπατος. Προηγουμένως δεν ήταν σαφές εάν επρόκειτο για μια γενική αντίδραση στη νόσο ή εάν οι ιοί μπορούν να βλάψουν άμεσα το ήπαρ. Παλαιότερες μελέτες είχαν ήδη εντοπίσει τον ιό στα ηπατικά κύτταρα. Η τελευταία διαθέσιμη μελέτη έχει ερευνήσει συστηματικά τον τροπισμό του ήπατος του ιού της πανδημίας.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν ότι οι λοιμώξεις από τον SARS-CoV-2 οδηγούν σε αύξηση των ηπατικών ενζύμων AST και ALT. Σε μια ομάδα ασθενών με νοσοκομειακές λοιμώξεις, η αύξηση των ηπατικών ενζύμων ξεκίνησε μόνο μετά τη μόλυνση.

Σε 31 από τους 49 ασθενείς που πέθαναν από την COVID-19, το ιικό RNA ανιχνεύθηκε σε ηπατοκύτταρα, κύτταρα Kupffer και κύτταρα του ανοσοποιητικού του ήπατος. Σε 2 από τους 3 ασθενείς, οι ερευνητές μπόρεσαν ακόμη και να απομονώσουν μολυσματικούς ιούς.

Ο ιός μπόρεσε να εισέλθει στα κύτταρα μέσω των υποδοχέων ACE2, οι οποίοι υπάρχουν επίσης στα ηπατικά κύτταρα. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι πιθανό ο υποδοχέας SRB1, μέσω του οποίου απορροφάτε η χοληστερόλη από τα κύτταρα, να διευκολύνει την είσοδο στα κύτταρα, όπως έχει αποδειχθεί για τον ιό της ηπατίτιδας C.

Ένα άλλο σημάδι ενεργού λοίμωξης ήταν ότι τα ηπατικά κύτταρα έδειξαν μια απόκριση ιντερφερόνης τυπική για ιογενείς λοιμώξεις, η υπογραφή της οποίας ήταν παρόμοια με εκείνη των λοιμώξεων από ηπατίτιδα. Οι ερευνητές του Αμβούργου πιστεύουν ότι είναι πιθανό ορισμένοι ασθενείς με COVID-19 να εμφανίσουν καθυστερημένη βλάβη στο ήπαρ.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το κινεζικό ινστιτούτο ιολογίας που είχε κατηγορηθεί για διαρροή του ιού που προκάλεσε την πανδημία του κορονοϊού, πιθανώς «απελευθέρωσε ένα εξαιρετικά εξελιγμένο» στέλεχος του...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι περιβαλλοντικοί ρύποι έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στην ανδρική και τη γυναικεία γονιμότητα, όπως διαπιστώνει νέα μελέτη από τη Δανία. Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η έκθεση στην εξωτερική νυχτερινή φωτορύπανση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ περισσότερο από άλλους παράγοντες κινδύνου για άτομα ηλικίας κάτω...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο ανέπτυξαν μια μικροσκοπική συσκευή που εφαρμόζεται στο δάκτυλο και ανιχνεύει τα επίπεδα γλυκόζης, βιταμινών, ακόμη...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr