Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέο τελεσίγραφο στους Ουκρανούς στο Azovstal – Κατάπαυση του πυρός στην περιοχή

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απηύθυνε νέο κάλεσμα στους ουκρανούς στρατιώτες που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης να καταθέσουν αύριο Τετάρτη τα όπλα τους.

Υπογραμμίζει πως ούτε ένας ουκρανός στρατιώτης δεν είχε αποδεχθεί την προηγούμενη πρόταση για παράδοση οπλισμού σήμερα. Τα ρωσικά στρατεύματα θα τηρήσουν κατάπαυση του πυρός στην περιοχή γύρω από το Azovstal ενόσω η πρόταση θα βρίσκεται σε ισχύ, αρχής γενομένης από τις 2:00 το μεσημέρι της 20ης Απριλίου, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διεμήνυσε νωρίτερα ότι η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί αμαχητί.

Ο ρωσικός στρατός πλήττει το χαλυβουργείο Azovstal με βόμβες καταστροφής καταφυγίων (bunker-buster), ανέφερε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ. «Ο κόσμος παρακολουθεί τις δολοφονίες παιδιών στο διαδίκτυο και παραμένει σιωπηλός» σημείωσε. Η Ρωσία εξακολουθεί να αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.

Ο διοικητής του Τάγματος Αζόφ ζήτησε από τους παγκόσμιους ηγέτες «να υπάρξει ασφαλής διάδρομος απομάκρυνσης  αμάχων, αλλά και των σορών που πρέπει να ταφούν με αξιοπρέπεια».

Οι Ρώσοι κατηγορούν τους μαχητές ότι χρησιμοποιούν τους πολίτες σαν ασπίδα, ενώ ανακοίνωσαν ότι περίπου 120 άμαχοι έφυγαν από την περιοχή μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που άνοιξε ο στρατός τους.

Το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal – σύμφωνα με ουκρανικές πηγές – έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για περίπου 1.000 αμάχους, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Εν τω μεταξύ, ο σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης Πιότρ Αντριούσενκο, με ανάρτησή του στο Τelegram, διέψευσε την πληροφορία που είχε μεταδοθεί νωρίτερα ότι κρύβονταν άμαχοι με παιδιά στο νοσοκομείο που επλήγη από βόμβα μεγάλης ισχύος κοντά στο εργοστάσιο Azovstal. Ο  Ουκρανός βουλευτής Σεργκέι Ταρούτα είχε αναφέρει ότι κάτω από ερείπια του νοσοκομείου βρίσκονταν περίπου 300 άμαχοι.

Η Μαριούπολη μπορεί να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων μέσα σε μερικές ημέρες, εκτίμησε Ευρωπαίος αξιωματούχος, προειδοποιώντας ότι τα δεινά της πόλης μπορεί να είναι χειρότερα από αυτά που βίωσε η Μπούκα, όπου οι Ρώσοι κατηγορούνται για ωμότητες, τις οποίες διαψεύδει το Κρεμλίνο. Ο ηγέτης των Τσετσένων, που μάχονται στο πλευρό των Ρώσων, Ραμζάν Καντίροφ, προέβλεψε ότι το εργοστάσιο στη Μαριούπολη θα έχει καταληφθεί μέχρι το βράδυ.

Σε μία δραματική ανακοίνωσή του, ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ είπε ότι οι Ρώσοι επιτίθενται από παντού και οι Αρχές προσπαθούν με κάθε τρόπο να απομακρύνουν τους αμάχους, ενώ έκανε λόγο για νεκρούς που όμως είναι αδύνατο να καταμετρηθούν.

Οι Ουκρανοί επιβεβαιώνουν πως οι Ρώσοι κατέλαβαν την Κρεμίνα, στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, πόλη 18.000 κατοίκων, στόχος που τους φέρνει πιο κοντά στο Κραματόρσκ, μία από τις περιοχές που δέχονται επιθέσεις εδώ και μέρες.

Στο Ντονέτσκ γίνονται προσπάθειες να μεταφερθούν ηλικιωμένοι και άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Η Ρωσία μάχεται με το 75% των δυνάμεων που είχε αρχικά συγκεντρώσει γύρω από την Ουκρανία, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Στην περιοχή βρίσκονται 76 τάγματα.

Περίπου 10.000 -20.000 μισθοφόροι της ρωσικής παραστρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ ή Σύροι και Λίβυοι μαχητές πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, υποστήριξε Ευρωπαίος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι άνδρες αυτοί «δεν έχουν οχήματα ή βαρύ οπλισμό» και έρχονται για να ενισχύσουν τα ρωσικά στρατεύματα, είπε ο ίδιος σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

 

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Δικαστήριο στο Μανχάταν επιδίκασε αποζημίωση ύψους 2,78 εκατομμυρίων δολαρίων σε 28χρονη νταντά από την Κολομβία, η οποία εργαζόταν ως εσωτερική βοηθός για έναν 35χρονο...

ΚΟΣΜΟΣ

Αστυνομικός έχασε τη ζωή του χθες Κυριακή και άλλοι τρεις συνάδελφοί του τραυματίστηκαν όταν εξερράγη αυτοσχέδια βόμβα που είχε στόχο αυτοκινητοπομπή διπλωματών στο βορειοδυτικό...

ΚΟΣΜΟΣ

Η φιλοϊρανική οργάνωση Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε επίθεση με drone κατά στόχου στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Κοιλάδα του Ιορδάνη....

ΚΟΣΜΟΣ

Η αλβανική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, σχεδιάζει τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου κρατιδίου ισλαμιστών στα Τίρανα, με συνολική έκταση περίπου...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr