Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Αυξήθηκε κατά 18% η τιμή του ψωμιού στην Ε.Ε.

Αυξήθηκε η τιμή του ψωμιού κατά 20% σχεδόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον μήνα Αύγουστο εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η τιμή του σιταριού αυξάνεται από τον Φεβρουάριο όταν διακόπηκαν οι εξαγωγές μέσω της Μαύρης Θάλασσας επί μήνες και περιορίστηκαν οι εξαγωγές λιπασμάτων επειδή οι Ρώσοι παραγωγοί έχασαν την πρόσβαση στα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας τα οποία χρησιμοποιούσαν για να στείλουν αμμωνία σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η μέση τιμή του ψωμιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν υψηλότερη κατά 18% για τον Αύγουστο σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Τον Αύγουστο του 2021 η μέση τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού καταγράφονται στις εξής χώρες:

  • Ουγγαρία 66%
  • Λιθουανία 33%

Οι χαμηλές αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού καταγράφηκαν στις εξής χώρες:

  • Γαλλία 8%
  • Λουξεμβούργο 10%
  • Ολλανδία 10%

Την Παρασκευή η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο 9,1% για τον μήνα Αύγουστο λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα.

BLOOMBERG: ΣΤΟ 80% ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΥΦΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Bloomberg εκτιμούν ότι ο κίνδυνος για ύφεση στην Ευρωζώνη έχει φτάσει σε υψηλό σημείο σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020. Οι ειδικοί προειδοποιούν για αναπόφευκτο υφεσιακό κίνδυνο καθώς οι ανησυχίες εντείνονται καθώς θα επιβραδύνει σημαντικά για την οικονομική δραστηριότητα στα μέλη της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg οι οικονομολόγοι τοποθετούν την πιθανότητα ύφεσης δύο συνεχόμενων τριμήνων για τους επόμενους 12 μήνες στο 80% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα όπου το ποσοστό ήταν στο 60%. Η Γερμανία είναι μια από τις εκτεθειμένες χώρες στην Ευρωζώνη καθώς έγιναν περικοπές των Ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου όπου είναι πιθανό να δει συρρίκνωση από αυτό το τρίμηνο. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν βλέπουν μέχρι το 2024 να πλησιάζει τον στόχο του 2%.

Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 9,6%, σχεδόν πενταπλάσιο επίπεδο από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά την πανδημία του Covid-19, ο πληθωρισμός έγινε η κύρια οικονομική ανησυχία του αμερικανικού κοινού, καθώς οι τιμές σημείωσαν ακραίες αυξήσεις. Σε αυτό το...

ΚΟΣΜΟΣ

Η δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση των δασμών στις εισαγωγές, ιδιαίτερα από την Κίνα, φαίνεται να έχει την υποστήριξη μιας οριακής πλειοψηφίας των...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος των ελληνικών νοικοκυριών βρίσκονται, αυτές τις μέρες, τα σχολικά είδη λόγω της έναρξης της νέας χρονιά ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά 1,6% υποχώρησε ο αποκαλούμενος «εισαγόμενος πληθωρισμός» τον περασμένο Ιούλιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Ωστόσο, πρόκειται για περιορισμένη μείωση αν...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr