Connect with us

Hi, what are you looking for?

LAST UPDATE

Σύνοδος Υπουργών Ενέργειας: Καθυστερούν οι αποφάσεις για πλαφόν στο Φυσικό αέριο

Σε δύσκολη εξίσωση αποδεικνύεται η επίταξη συμβιβασμού μεταξύ των 27 για το κατά πόσον θα επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του Φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, φαίνεται ότι ο χρόνος των αποφάσεων για το πλαφόν μετατοπίζεται και πλέον δεν είναι ορόσημο στην σύνοδο της επόμενης εβδομάδας.

Οι Υπουργοί Ενέργειας θα συνεδριάσουν σήμερα στην Πράγα όπου θα αποπειραθούν να καταλήξουν σε πιο σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να εισηγηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο πλαίσιο των μέτρων της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Όμως οι 27 αδυνατούν να συμφωνήσουν για το τι θέλουν. Με τις τιμές του αερίου που βρίσκονται σχεδόν 90% πάνω από το επίπεδο που ήταν πριν από ένα χρόνο, οι περισσότερες κυβερνήσεις λένε πως θέλουν πλαφόν αλλά διαφωνούν για τον σχεδιασμό και το πεδίο της εφαρμογής του. Ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία παραμένουν αντίθετες με την ιδέα, η οποία έχει την μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου στην Ε.Ε.

Η Σύνοδος Κορυφής της περασμένης εβδομάδας δεν αποσαφήνισε για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, Ευρωπαϊκή Διπλωματική Πηγή δήλωσε ότι ”οι συνομιλίες κινήθηκαν προς όλες τις κατευθύνσεις ” ενόψει του σημερινού συμβουλίου.

Άλλοι εξέφρασαν ελπίδες πως αρχίζει να υπάρχει συναίνεση. Σύμφωνα με αξιωματούχο, αρκετές χώρες κλίνουν προς το «Ιβηρικό Μοντέλο», την επιβολή πλαφόν στο αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία έθεσαν σε εφαρμογή αυτό το σχήμα τον Ιούνιο, καταφέρνοντας να μειώσουν τις τιμές του ηλεκτρισμού στις αγορές. Η συγκεκριμένη ιδέα κερδίζει υποστηρικτές, ωστόσο υπάρχουν ανησυχίες σε χώρες οι οποίες λένε πως θα αυξηθεί τη ζήτηση τους.

Οι χώρες – μέλη της Ε.Ε. έσπευσαν να εφαρμόσουν την παρακράτηση μέρους υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας υπέρ των καταναλωτών, καθώς και την επιβολή από κοινού περιορισμών στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Όμως εντείνεται η πίεση να υιοθετηθούν μέτρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας πως θα δαπανήσει έως και 200 δισ. ευρώ για να προστατεύσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από τα υψηλά κόστη της ενέργειας που προκάλεσε ενόχληση σε άλλες κυβερνήσεις καθώς τα μέτρα στήριξης αποδεικνύονται πολύ άνισα από χώρα σε χώρα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η προστασία των Ελλήνων του Λιβάνου και του Ισραήλ και η γενικότερη στάση της Ελλάδας στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει τη δριμεία...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι περισσότεροι κάτοχοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν μικρότερη πραγματική αυτονομία από αυτή που δήλωσαν ότι χρειάζονταν πριν από την αγορά του οχήματός τους. Αυτό ήταν...

ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, οι οποίες συνιστούν σοβαρή απειλή...

ΚΟΣΜΟΣ

Το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι θα δοθεί και επισήμως στην Αλβανία στις 15 Οκτωβρίου, όπως διαρρέουν τουλάχιστον πηγές στις...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr