Connect with us

Hi, what are you looking for?

LAST UPDATE

Έκθεση κόλαφος κατά της Τουρκίας για το μεταναστευτικό – Πρόσφυγες καταγγέλλουν ξύλο και κακοποίηση από Τούρκους Αστυνομικούς

Έκθεση κόλαφος κατά της Τουρκίας έδωσε στην δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch στην οποία καταλήγει ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες, την ίδια ώρα που η Τουρκία προβαίνει σε άκρως προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες προκύπτουν μέσα από την έκθεση την κόλαση που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι ξεριζωμένοι. Όσοι πρόσφυγες ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας δήλωσαν ότι, οι Τούρκοι Αξιωματούχοι στα κέντρα κράτησης είτε τους κλότσησαν ή τους χτύπησαν με γυμνά χέρια ή με ξύλινα ρόπαλα.

«ΜΕ ΚΛΩΤΣΗΣΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΥ ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΨΩΜΙ»

Ο Fahrad είναι 22 ετών και μετανάστης από το Χαλέπι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, και εξήγησε ότι, «Με χτύπησαν στην Τούζλα…. Μου έπεσε κατά λάθος το ψωμί μου και προσπάθησα να το σηκώσω από το πάτωμα. Ένας αστυνομικός με κλώτσησε και έπεσα κάτω. Άρχισε να με χτυπάει με ένα ξύλινο ραβδί. Δεν μπορούσα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Ήμουν μάρτυρας ξυλοδαρμών άλλων ανθρώπων. Το βράδυ, αν κάποιοι κάπνιζαν, τους χτυπούσαν. Μας εξευτέλιζαν πάντα [οι φύλακες]. Ένας άνδρας κάπνιζε … και πέντε φρουροί άρχισαν να τον χτυπούν πολύ δυνατά και του έκαναν το μάτι μαύρο και μπλε και του χτύπησαν την πλάτη με ένα ξύλο. Και όποιος προσπαθούσε να παρέμβει, τον χτυπούσαν».

Ο Αχμάντ 26 ετών μετανάστης από το Χαλέπι δήλωσε ότι η Τουρκική αστυνομία τον συνέλαβε στον χώρο εργασίας του και τον μετέφεραν στο Κέντρο Απελάσεων της Τούζλα όπου τον ξυλοκόπησαν πολλές φορές. «Με ξυλοκόπησαν στην Τούζλα τρεις φορές – η τελευταία φορά ήταν η πιο σκληρή για μένα. Διαφωνούσα για το γεγονός ότι δεν μου επέτρεπαν να βγω από τις πόρτες της φυλακής, δεν μου επιτρεπόταν χρόνος για διαλείμματα. Έτσι [οι φύλακες] με έβρισαν και προσέβαλαν εμένα και την οικογένειά μου. Είπα ότι θα παραπονεθώ στον διευθυντή τους. Με χτύπησαν στο πρόσωπό μου με ένα ξύλινο ραβδί και μου έσπασαν τα δόντια [οι φύλακες]».

ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ

Στην ίδια έκθεση αποκαλύπτει ότι οι Τουρκικές αρχές συνέλαβαν, κράτησαν και απέλασαν αυθαίρετα εκατοντάδες Σύρους πρόσφυγες άνδρες και αγόρια με την χρήση της βίας και υπό την απειλή όπλων στην Συρία μεταξύ Φεβρουαρίου – Ιουλίου 2022. Στην ίδια έκθεση αναφέρει ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλή τρίτη χώρα για πρόσφυγες.

Οι απελαθέντες μετανάστες από την Συρία είπαν στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι τους συνέλαβαν στα σπίτια, τους χώρους εργασίας, στον δρόμο, τους κρατούσαν σε κακές συνθήκες, τους χτυπούσαν, τους κακοποίησαν με τους περισσότερους να αναγκάζονται να υπογράψουν έντυπα οικειοθελούς επιστροφής τους οδήγησαν σε συνοριακά σημεία διέλευσης με την Βόρεια Σύρια και τους ανάγκασαν να περάσουν με την απειλή όπλου.

Στην Τουρκία κυβέρνηση και αντιπολίτευση προτείνουν ότι οι Σύριοι πρέπει να επιστρέψουν στην χώρα τους η οποία βομβαρδίστηκε από τον πόλεμο, ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν δεσμεύτηκε σε επανεγκατάσταση των Σύριων προσφύγων στις κατεχόμενες από Τούρκους περιοχές στην Βόρεια Συρία.

Πολλοί απελαθέντες μετανάστες είπαν ότι Τούρκοι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν βία ή απειλή βίας για να τους αναγκάσουν να υπογράψουν έντυπα «εθελούσιας» επιστροφής.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν είμαστε μπροστά σε μία νέα κρίση στο μεταναστευτικό, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Έλληνας Ευρωπαίος Επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς, στην εκπομπή «Συνδέσεις» και...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Βασίλης Γιαννόπουλος, θρυλική μορφή της ΕΥΠ, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αξιωματικούς που πέρασαν ποτέ από την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών, με πολυετή δράση...

ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο κυβερνητικός του εταίρος και αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, υποστήριξε ότι η...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ όξυνε ακόμη περαιτέρω τη ρητορική του εναντίον των μεταναστών σήμερα, κατηγορώντας τους ότι εισάγουν «κακά γονίδια» στις ΗΠΑ. Σε συνέντευξη που...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr