Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Τσίπρας: Διπλός στόχος είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των κοινωνικών ανισοτήτων

Μονόδρομος η ενεργειακή μετάβαση αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι οι όροι, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο “Circle the MED Forum 2022”.

Φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας και όχι ορυκτά καύσιμα είναι το «μάθημα» από την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης, είπε ο κ. Τσίπρας μιλώντας για «αποτυχημένη κυβερνητική εξαγγελία απολιγνιτοποίησης» και επισημαίνοντας ότι «το κόστος πρέπει να επιμεριστεί δίκαια μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών».

«Δεν είναι δυνατόν όλο το ρίσκο, να μετακυλίεται στον καταναλωτή και οι μεγάλες επιχειρήσεις να μην αναλαμβάνουν κανένα ρίσκο. Ο κίνδυνος ενεργειακής φτώχειας και αποκλεισμού από τη διαδικασία της Πράσινης Μετάβασης υφίσταται και οι πιο αδύνατοι θα παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ορυκτά κάυσιμα και σε επισφαλείας κατοικίες», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Το δικαίωμα πρόσβασης στο αγαθό της ενέργειας σήμερα πλήττεται βάναυσα με την υφιστάμενη ενεργειακή κρίση και τις πολιτικές με τις οποίες αντιμετωπίζεται», είπε, υπογραμμίζοντας πως «συνεπώς, οι ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές θα πρέπει να διασφαλίζουν την πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια σε προσιτές τιμές και για την κοινωνία αλλά και για την οικονομία και, παράλληλα, να διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις έναντι των κλιματικών μας στόχων, που είναι ο μόνος δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον».

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των κοινωνικών ανισοτήτων είναι ο διπλός στόχος στον οποίο πρέπει να βασίζεται η Πράσινη Μετάβαση, επεσήμανε στην αρχή της ομιλίας του, προσθέτοντας:

«Όλοι καλούμαστε να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο ζωής μας, αλλά πριν ζητήσουμε από τα χαμηλά και μεσαία στρώματα πρέπει να προσφέρουμε ασφάλεια, προστασία, ισχυρό κοινωνικό κράτος με αναγκαίες επενδύσεις.

Η λύση είναι η υπερφολόγηση των υψηλών εισοδημάτων κι αυτό ισχύει μεταξύ πλούσιων του βορρά και φτωχών χωρών του νότου καθώς απαιτείται αλληλεγγύη για να χτιστούν οι απαραίτητες συναινέσεις για να σωθεί ο πλανήτης», επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας υπενθυμίζοντας ότι ο πλούτος της Μεσογείου είναι ανεξάντλητος.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κουμουνδούρου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε συνεδρίασή της προετοιμάζει τη διεξαγωγή της επόμενης Κεντρικής Επιτροπής στις 5 Οκτωβρίου. Οι λεπτομέρειες που...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Την ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική που δημιουργήθηκε για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής από την Συμφωνία των Πρεσπών», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός και...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη φράση «Είμαι εδώ», ο Στέφανος Κασσελάκης προανήγγειλε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη επανήλθε στις προτάσεις της για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα στην Αριστερά, τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει ανασύνταξη ενός...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr