Connect with us

Hi, what are you looking for?

LAST UPDATE

Τι αλλάζει σε μισθούς, συντάξεις, φόρους και επιδόματα από το 2023

Λίγες ώρες απομένει να μπει το 2023 το οποίο θα κάνει ποδαρικό για την τσέπη μας καθώς θα υπάρχουν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση και μείωση φόρων, θέσπιση επιδομάτων, ειδικές ενισχύσεις κα.

Πρόκειται για ένα πακέτο έκτακτων αλλά και μόνιμων μέτρων τα οποία αναμένεται να φτάσουν τα 4,2 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα οι πρώτοι που θα δουν αύξηση θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι στις αποδοχές από τον πρώτο μήνα λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας.

Ακολουθούν οι συνταξιούχοι οι οποίοι θα δουν μετά από 12 χρόνια αύξηση στις αποδοχές τους ενώ για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα μονιμοποιείται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικών εισφορών που είχε φέρει έκτακτο χαρακτήρα αλλά έδειξε αύξηση των αποδοχών.

Επίσης αναμένεται να ενισχυθούν το εισόδημα των γιατρών του ΕΣΥ αλλά και των ενόπλων δυνάμεων, επίσης προβλέπεται να να υπάρχει και η έμμεση ενίσχυση των εισοδημάτων μέσω της μείωσης ή του παγώματος των φόρων. Πιο χαρακτηριστικά συνεχίζεται η στήριξη στην αγορά ακινήτων με πάγωμα του ΦΠΑ στην οικοδομή του φόρου υπεραξίας και παράταση του «μπόνους» για την ανακαίνιση των ακινήτων για δύο ακόμα χρόνια ενώ επεκτείνονται και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε καφέ, εστίαση και μεταφορές έως το τέλος Ιουνίου του 2023.

Πιο συγκεκριμένα η δέσμη μέτρων για το 2023 περιλαμβάνει τα εξής:

  • Εισφορά αλληλεγγύης: Μόνιμη κατάργηση για τους φορολογούμενους. Έτσι μετά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, σειρά παίρνουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι οι οποίοι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται από τον πρώτο μήνα του έτους. Το ετήσιο όφελος για φορολογούμενους για εισόδημα από 12.000 ευρώ και άνω ξεκινάει από 22 ευρώ και για τα υψηλά εισοδήματα από 676 ευρώ. Για παράδειγμα ένας υπάλληλος στον δημόσιο τομέα με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ η ελάφρυνση της τάξης θα είναι 132 ευρώ ετησίως.
  • Τέλος επιτηδεύματος: Κατάργηση υπό προϋποθέσεις για επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως υπό την προϋπόθεση ότι αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση. Η απαλλαγή αφορά το έτος που συντελείται η αύξηση.
  • Ασφαλιστικές εισφορές: Μόνιμη μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
  • Συντάξεις: Αύξηση κατά 7,75% στις αποδοχές των συνταξιούχων όλων των ταμείων. Το μέτρο αυτό αφορά το 94,6% των συνταξιούχων.
  • Μειωμένοι Συντελεστές ΦΠΑ: Διατηρούνται έως και τον Ιούνιο του 2023 σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού και στα τουριστικά πακέτα.
  • Αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024
  • Διατήρηση του φορολογικού μπόνους για ανακαίνιση και επισκευή κατοικιών.
  • Αναστολή του φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων έως το τέλος του 2024.
  • Επιδότηση της εγκατάστασης φοτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Προγράμματα «Ανακαινίζω/Εξοικονομώ» και «Ανακαινίζω/Ενοικιάζω» με τα οποία παρέχονται επιδοτήσεις για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας ενέργειας κατοικιών, καθώς και πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.
  • Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας το οποίο θα έχει δημοσιονομικό κόστος 64 εκατ. ευρώ.
  • Αυξημένο στεγαστικό επίδομα για την στήριξη των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από την κατοικία τους
  • Αναμόρφωση του Ειδικού Μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ και μισθολογικές παρεμβάσεις για την στήριξη των στελεχών των Ενόπλων δυνάμεων.

Τέλος θα ισχύσει η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από την άνοιξη του 2023.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σχετικά άρθρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι συντάξεις Ιανουαρίου, οι οποίες θα καταβληθούν πριν τα Χριστούγεννα, σε περίπου 2 εκατομμύρια δικαιούχους θα είναι αυξημένες κατά 2,2% με 2,5%, όπως είχε...

ΕΛΛΑΔΑ

Η ελληνική δικαιοσύνη έχει στα χέρια της δικογραφία – μαμούθ για διασυνοριακή απάτη που οδήγησε σε απώλεια εσόδων ΦΠΑ άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση για να παγώσουν οι κρατήσεις της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, ώστε να πάρουν στην τσέπη την αύξηση του 2025,...

ΕΛΛΑΔΑ

«Η επιτάχυνση στον χρόνο απονομής των συντάξεων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου» δηλώνει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr