ΚΟΣΜΟΣ

Αϊτή: Μέλη του συμβουλίου μετάβασης κατηγορούνται για διαφθορά

Η μονάδα καταπολέμησης της διαφθοράς (Unité de lutte contre la corruption, ULCC), δημόσιος φορέας της Αϊτής, εισηγήθηκε χθες Τετάρτη με έκθεσή της να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος τριών μελών του συμβουλίου μετάβασης, ιδίως για κατάχρηση των αξιωμάτων τους και παθητική διαφθορά.

Η έκθεση της ULCC, που αναμενόταν εδώ κι εβδομάδες, αφορά τους Λουί Ζεράλντ Ζιλ, Σμιθ Ογκουστέν και Εμανουέλ Βερτιλέρ, μέλη του προεδρικού συμβουλίου μετάβασης, το οποίο συγκροτήθηκε μετά την παραίτηση του προηγούμενου πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί, με φόντο τη ραγδαία κλιμάκωση της βίας των συμμοριών στο κράτος της Καραϊβικής.

Δημοσιοποιώντας το κείμενο αυτό, πόρισμα έρευνας που διενεργήθηκε, ο γενικός διευθυντής της ULCC Χανς Λούντβιχ Ζοζέφ γνωστοποίησε πως ο φάκελος θα διαβιβαστεί στη δικαιοσύνη. Το συμβούλιο μετάβασης και τα μέλη του που αφορά δεν έχουν αντιδράσει ως αυτό το στάδιο.

«Το προεδρικό συμβούλιο τίθεται υπό αμφισβήτηση κι αποδυναμώνεται, οι πολίτες δεν το εμπιστεύονται. Δεν βλέπω πώς θα μπορέσει να μαζέψει τα κομμάτια. Το μέλλον του συμβουλίου είναι αβέβαιο», σχολίασε ο Εντουάρ Πολτρ της μη κυβερνητικής οργάνωσης Μαζί κατά της διαφθοράς (Ensemble contre la corruption, ECC).

Αρκετοί πολιτικοί απαίτησαν τα μέλη του συμβουλίου που κατηγορούνται για διαφθορά να παραιτηθούν. «Έστω προσωρινά, ο αντιπρόσωπός μας πρέπει να κάνει άκρη. Είναι απαραίτητο για την προστασία της ακεραιότητας της μετάβασης. Έχουμε ήδη αρχίσει διαδικασίες για να τον αντικαταστήσουμε», δήλωσε ο Πασκάλ Αντριάν, μέλος του κινήματος στο οποίο ανήκει ο Λουί Ζεράλντ Ζιλ. Ο Κλοντ Ζοζέφ, μέλος του κόμματος του Σμιθ Ογκουστέν, δήλωσε πως «ήδη ζήτησε» από τον αντιπρόσωπο να υποβάλει την παραίτησή του.

Αν και οι δύο παρατάξεις ανακοίνωσαν πως έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν τους αντιπροσώπους τους, δεν υπάρχει νομικά τρόπος για να προχωρήσουν, λόγω του άνευ προηγουμένου χαρακτήρα του συμβουλίου μετάβασης: δημιουργήθηκε εκτός του συνταγματικού πλαισίου και δίχως εκλογική διαδικασία.

Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, παραμένει για χρόνια βυθισμένη σε πολυδιάστατο αδιέξοδο, που φέτος επιδεινώθηκε θεαματικά, καθώς αρκετές συμμορίες συνασπίστηκαν και πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους, χειροτερεύοντας τη σχεδόν μόνιμη ανθρωπιστική κρίση. Στις συμμορίες αποδίδεται σωρεία ωμοτήτων: κατηγορούνται για φόνους, βιασμούς, λεηλασίες, απαγωγές για λύτρα…

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη στην Αϊτή παρότι άρχισε το καλοκαίρι να αναπτύσσεται η Πολυεθνική Αποστολή Υποστήριξης Ασφαλείας (ΠΑΥΑ), της οποίας ανέλαβε να ηγηθεί η Κένυα. Μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού Ανρί, το προεδρικό συμβούλιο μετάβασης επιφορτίστηκε να αρχίσει διαδικασίες για να σταθεί ξανά η χώρα στα πόδια της. Καθήκον πελώριο και δύσκολο στη χώρα που μαστίζουν η βία κι η διαφθορά και δεν έχει καν πρόεδρο μετά τη δολοφονία του Ζοβενέλ Μοΐζ από ομάδα μισθοφόρων το 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία ​​και τη Σλοβακία να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις αναφοράς βάσει...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Ελλάδα σημείωσε άλματα στον τομέα των επενδύσεων» υπογράμμισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στο 5ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών. «Παρά...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι να στηρίξει η κυβέρνηση την ίδρυση και λειτουργία Κτηνιατρικής Σχολής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Ορεστιάδα, εφόσον πάρει...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την κυβερνητική επίσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στον Έβρο σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην προσπαθεί να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των κατοίκων...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr

Exit mobile version