ΚΟΣΜΟΣ

Αρκετά γαλλικά μέσα ενημέρωσης μπλοκάρουν το GPTBot του OpenAI για ανησυχίες σχετικά με τη συλλογή δεδομένων

Μετά τα βήματα πολλών αγγλόφωνων μέσων ενημέρωσης, μια σειρά γαλλικών ομάδων μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Radio France και France24, αποφάσισαν να εμποδίσουν μια λειτουργία του GPTBot του OpenAI να συλλέγει το περιεχόμενό τους στο διαδίκτυο.

Η εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης (AI) OpenAI είναι περισσότερο γνωστή ως η δημιουργός του ChatGPT, του εργαλείου δημιουργικής AI που έκανε θραύση μετά την κυκλοφορία του τον Νοέμβριο του 2022, συγκεντρώνοντας πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες στους δύο πρώτους μήνες της δημόσιας κυκλοφορίας του.

Το GPTBot είναι ο ανιχνευτής ιστού της εταιρείας που υποστηρίζεται από τη Microsoft, ο οποίος σαρώνει δημόσια προσβάσιμα δεδομένα στο διαδίκτυο για να τροφοδοτήσει τις προσπάθειες βελτίωσης της ακρίβειας του ChatGPT – το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Το chatbot χρησιμοποιεί ένα γλωσσικό μοντέλο βαθιάς μάθησης για την επεξεργασία της γλώσσας και τη δημιουργία κειμένου.

Μια ανάρτηση στο blog του OpenAI αναφέρει ότι «επιτρέποντας στο GPTBot να έχει πρόσβαση στον ιστότοπό σας μπορεί να βοηθήσει τα μοντέλα AI να γίνουν πιο ακριβή και να βελτιώσουν τις γενικές τους δυνατότητες και την ασφάλειά τους». Στις 8 Αυγούστου, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το εργαλείο θα συλλέγει αυτόματα δεδομένα από ολόκληρο το διαδίκτυο, για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα GPT-4 και GPT-5.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση στο blog, θα φιλτράρει τις πηγές που περιορίζονται από συνδρομητικούς πίνακες, κάθε πηγή που παραβιάζει τις πολιτικές της OpenAI ή εκείνες που συγκεντρώνουν προσωπικά αναγνωρίσιμες πληροφορίες. Το τελευταίο αναφέρεται σε κάθε είδους πληροφορία που μπορεί να συνδεθεί με ένα άτομο και μπορεί να αποκαλύψει την ταυτότητά του.

Η Γαλλία λέει όχι

Το Radio France και το TF1 έχουν πλέον αποκλείσει το εργαλείο από τη συλλογή δεδομένων από τις ιστοσελίδες τους. Ωστόσο, δεν είναι οι πρώτοι που το έκαναν: σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Les Échos, όλοι οι ιστότοποι του France Médias Monde, όπως οι France24.com, RFI.fr ή mc-doualiya.com, μπλόκαραν επίσης το GPTBot.

Ο Βενσάν Φλερύ, Διευθυντής Ψηφιακών Περιβαλλόντων στη France Médias Monde, δήλωσε στη EURACTIV ότι έλαβαν την απόφαση αυτή επειδή «ως δημόσια υπηρεσία, επενδύουμε χρήματα και ανθρώπους στη δημιουργία περιεχομένου. Δεν θέλουμε τα δεδομένα μας να εκπαιδεύουν το μοντέλο δωρεάν. Δεν θέλουμε το OpenAI να επιτρέπει σε άλλες επιχειρήσεις να δημιουργούν αξία με το περιεχόμενό μας χωρίς να παίρνουμε κάτι σε αντάλλαγμα».

Είπε επίσης ότι δεν θέλουν το περιεχόμενό τους να συνδέεται με λανθασμένες απαντήσεις που μπορεί να δώσει το chatbot. Ο Φλερύ πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα προληπτικό μέτρο και ότι θα ήθελαν να καταλήξουν σε συμφωνία στο μέλλον.

Προηγουμένως, οι εφημερίδες New York Times, CNN, Reuters, Chicago Tribune, ABC (Australian Broadcasting Corporation) και άλλα αυστραλιανά κοινοτικά μέσα ενημέρωσης, όπως οι Canberra Times και η Newcastle Herald, είχαν απαγορεύσει το εργαλείο.

Εκπρόσωπος του Reuters δήλωσε ότι, δεδομένου ότι «η πνευματική ιδιοκτησία είναι η ζωογόνος δύναμη της επιχείρησής μας, είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουμε τα πνευματικά δικαιώματα του περιεχομένου μας».

Η OpenAI ήρθε για πρώτη φορά σε σύγκρουση με τις ρυθμιστικές αρχές τον Μάρτιο, όταν η ιταλική ρυθμιστική αρχή δεδομένων Garante έκλεισε προσωρινά το chatbot στο εσωτερικό της χώρας, κατηγορώντας την εταιρεία ότι παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Το ChatGPT επέστρεψε στην Ιταλία αφού η OpenAI θέσπισε νέα μέτρα προστασίας της ιδιωτικής ζωής των χρηστών.

Μετά την απόφαση αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων, το οποίο συγκεντρώνει όλες τις ρυθμιστικές αρχές δεδομένων της ΕΕ, συγκρότησε τον Απρίλιο μια ειδική ομάδα εργασίας για να διασφαλίσει τη συνεπή εφαρμογή της νομοθεσίας.

Τον Μάιο, το γαλλικό παρατηρητήριο προστασίας δεδομένων, η Εθνική Επιτροπή για την Πληροφορική και την Ελευθερία, δημοσίευσε επίσης ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, ιδίως τις εφαρμογές δημιουργίας όπως το ChatGPT.

Πηγή: euractiv.com

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη από την ομάδα των «87» στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Η...

ΕΛΛΑΔΑ

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έκανε ιδανικό ξεκίνημα στο δεύτερο όμιλο της Β’ Κατηγορίας του Nations League, μιας και επικράτησε με 3-0 της Φινλανδίας στο...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ, που απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα απόψε στο 81ο Φεστιβάλ της Βενετίας για την ταινία του για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία,...

ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα οι δύο κατηγορούμενοι για τον ξυλοδαρμό του 49χρονου Ελληνοκαναδού, τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου στο κέντρο...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr

Exit mobile version