Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ στη «λίστα της ντροπής» για παραβάσεις σε βάρος παιδιών

Τα ένοπλα παλαιστινιακά κινήματα Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ θα προστεθούν και αυτά στη «λίστα της ντροπής» του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών κατά τη διάρκεια συρράξεων, η οποία θα δημοσιοποιηθεί στις 18 Ιουνίου, ανέφερε σήμερα μια διπλωματική πηγή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε ότι ο ισραηλινός στρατός προστέθηκε σε αυτό το παράρτημα της ετήσιας έκθεσης του γενικού γραμματέα του Οργανισμού που αφορά τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών σε περίπου είκοσι εμπόλεμες ζώνες σε όλον τον κόσμο.

Κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δημοσιοποιεί κάθε χρόνο μια έκθεση για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών και κατονομάζει τους υπεύθυνους για αυτές τις παραβιάσεις, όπως ακρωτηριασμούς παιδιών, στρατολόγηση ανηλίκων, απαγωγές ή σεξουαλική κακοποίηση. Αυτό το παράρτημα της έκθεσής του αποκαλείται «λίστα της ντροπής».

Η έκθεση πρόκειται να παρουσιαστεί στις 18 Ιουνίου, όμως ο Γκιλάντ αιφνιδίασε όλον τον κόσμο προαναγγέλλοντας σήμερα ότι ο ισραηλινός στρατός θα περιλαμβάνεται σε αυτήν.

Ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες επιβεβαίωσε ότι υπήρξε μια τηλεφωνική επαφή με τον Γκιλάντ, όπως γίνεται για λόγους «ευγενείας» για όλες τις χώρες που μπαίνουν για πρώτη φορά στον κατάλογο. «Αυτό γίνεται για να προειδοποιείται η χώρα και να αποφεύγονται οι διαρροές», είπε, καταγγέλλοντας την ηχογράφηση και τη δημοσιοποίηση της τηλεφωνικής κλήσης. «Είναι σοκαριστικό και απαράδεκτο και, ειλικρινά, κάτι που δεν έχω ξαναδεί στα 24 χρόνια που υπηρετώ στον Οργανισμό», επέμεινε.

Όταν ρωτήθηκε αν θα περιληφθεί και η Χαμάς στη λίστα, ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για το περιεχόμενο της έκθεσης, καλώντας όλον τον κόσμο «να την διαβάσει στο σύνολό της και να εξάγει τα συμπεράσματά του», στις 18 Ιουνίου. Πέρσι, στη «λίστα της ντροπής» είχαν συμπεριληφθεί οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και οι συνεργαζόμενες με αυτές «ένοπλες ομάδες».

Πολλές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούσαν να συμπεριληφθεί και το Ισραήλ στη λίστα, εδώ και χρόνια. Το 2022 ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι θα έβαζε τη χώρα στον κατάλογο αυτόν, εάν δεν διαπιστωνόταν κάποια βελτίωση. Πέρσι όμως σημείωνε ότι «μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις» μεταξύ 2021-22.

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η Τουρκία έκανε μία μεγάλη προσπάθεια, προηγήθηκε με τον Ακαϊντίν, αλλά οι Ολλανδοί βρήκαν δύο γκολ σε έξι λεπτά και με το τελικό 2-1...

ΚΟΣΜΟΣ

Το εικοσιπενταμελές υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Στάρμερ, την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης του εστίασε στα πρώτα τους βήματα, με έμφαση στην οικονομική σταθερότητα, την...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οι Ελβετοί έβαλαν δύσκολα στα “τρία λιοντάρια” που παρουσίασαν και πάλι προβληματική εικόνα, ωστόσο κατάφεραν να ισοφαρίσουν σε 1-1 στην κανονική διάρκεια και με...

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δεδομένα στην υπόθεση της δολοφονίας του 54χρονου τοπογράφου στο Νέο Ψυχικό, με τις αρχές να προχωρούν στη σύλληψη, κατόπιν σχετικού εντάλματος, του 44χρονου...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr