ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Economist: Μέση Ανατολή και ενέργεια στο επίκεντρο της 27η συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση

Συνεχίζεται τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στις 20:30 (Athenaeum Intercontinental, Athens) η 27η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του ECONOMIST με το επίσημο δείπνο του Πρωθυπουργού με κύριο προσκεκλημένο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Χθες στις 21:00 έλαβε χώρα το επίσημο δείπνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης της 27ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του ECONOMIST με κύριο προσκεκλημένο τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανο Κασσελάκη.

Παρατίθενται παρακάτω ενδεικτικά τα σημαντικότερα σημεία των ομιλιών των προσκεκλημένων:

Στέφανος Κασσελάκης, Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Στον Αλέξη Τσίπρα αφιέρωσε το πρώτο κομμάτι της ομιλίας του στο φετινό συνέδριο του Economist ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σημειώνοντας ότι πριν από λίγους μήνες «δεν είχε καμία απολύτως προσδοκία» να προσκληθεί σε αυτή την εκδήλωση, πόσο μάλλον να μιλήσει «ως ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφερόμενος στις εκλογές της φετινής χρονιάς, είπε ότι «ήταν μια ηχηρή νίκη για τον εν ενεργεία πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη» και ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε στην παραίτηση του Αλ. Τσίπρα «παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου και εμού, ήθελε να παραμείνει και να ανανεώσει το κόμμα».

«Ένας νέος άνθρωπος, σε ηλικία 49 ετών, αποφάσισε να παραιτηθεί από ταπεινότητα ότι ίσως αυτός έφταιγε για την ήττα – παρόλο που, στην πραγματικότητα, είχε κουβαλήσει μόνος του τον ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας τον το πρώτο κόμμα της Αριστεράς που κυβέρνησε την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «ο Αλέξης είναι ο λόγος που πολλοί προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ», συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου. «Ανοιξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα προοδευτικό κέντρο που θα μπορούσε να πάει μπροστά το κόμμα και να διασφαλίσει ότι η κυβερνητική κληρονομιά της περιόδου 2015-2019 θα αναβίωνε – μια θητεία που είδε τον ΣΥΡΙΖΑ να βγάζει τη χώρα από τρία αυστηρά πακέτα λιτότητας, διατηρώντας παράλληλα το δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους πιο ευάλωτους.

Και όλα αυτά προστατεύοντας τα συμφέροντα της χώρας και επιλύοντας ένα μακροχρόνιο ευρωπαϊκό ζήτημα στα βόρεια μας, μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας», ανέφερε και συνέχισε αναφερόμενος στη δική του πορεία, ξεκινώντας από το γεγονός ότι δεν ήταν κομματικό στέλεχος και ότι δεν ταίριαζε στο «προφίλ της παραδοσιακής Αριστεράς».

«Αυτοί που είναι έξω από το λεγόμενο σύστημα, είδαν σε μένα έναν σύγχρονο μαχητή όχι μόνο για τα συμφέροντά τους, αλλά και για το συλλογικό μέλλον της χώρας», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι φιλοδοξεί να γίνει « ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας για όλους τους Έλληνες -εντός και εκτός συνόρων».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Εξωτερικών

Τις πέντε σύγχρονες προκλήσεις που βιώνει ο πλανήτης και τα χαρακτηριστικά τους ανέλυσε από το βήμα του Economist ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας πως διαμορφώνουν και το πλαίσιο αλληλεπίδρασης σε εθνικό, περιφερειακό ή οικουμενικό επίπεδο. Οι προκλήσεις αυτές είναι η κλιματική κρίση, η επισιτιστική κρίση, η επιθετικότητα, η δημόσια υγεία και η μετανάστευση: «Όλες έχουν τρία κοινά χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ότι δεν έχουν τόπο και χρόνο, είναι υπερτοπικές και διαχρονικές. Δεύτερο κοινό χαρακτηριστικό είναι η κατάρριψη των βεβαιοτήτων. Βιώνουμε πολέμους στη γειτονιά μας, που θεωρούσαμε αυτονόητο μετά από δεκαετίες μιας σχετικής ηρεμίας, ιδίως στην Ευρώπη, ότι είχαμε ξεχάσει. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέδειξε ότι ο αναθεωρητισμός είναι στην πόρτα μας και δεν πρέπει να εκλαμβάνουμε τίποτα ως ασφαλές και βέβαιο. Επίσης, είναι κοινό χαρακτηριστικό ότι οι οικουμενικές κρίσεις δεν αντιμετωπίζονται πάντοτε με οικουμενικές λύσεις». Αναφερόμενος στην κρίση της Μέσης Ανατολής, ο υπουργός Εξωτερικών τη χαρακτήρισε ως μια μεγάλη δοκιμασία για όλους, διότι πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκεται στην αιχμή της εξωτερικής πολιτικής όλων των χωρών του δυτικού και του αραβικού κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως η Ελλάδα έλαβε μια θέση αρχής μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Κράτος του Ισραήλ. «Είπαμε πρώτα από όλα ότι καταδικάζουμε κάθε μορφή τρομοκρατίας, βίας και απάνθρωπης μεταχείρισης, δεν είναι δυνατόν να στοχοποιούνται άμαχοι (…) Είπαμε ότι πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα σε μια διεθνή διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και με τη συμμετοχή όλων των ισχυρών «παικτών» και των ενδιαφερόμενων μελών (…). Η Ελλάδα πάντοτε θα είναι με τη ειρηνική επίλυση των διαφορών, αλλά στηρίζει και το δικαίωμα των κρατών να αμύνονται σε επιθέσεις, στο όριο που καθιερώνει το διεθνές δίκαιο», κατέληξε.

Wess Mitchell, πρ. Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, ΗΠΑ

Ως «βάρβαρη» και «σατανική» χαρακτήρισε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ Wess Mitchell, τονίζοντας πως ήταν ένα σοκ για όλους. Όπως είπε, δεν είναι σαφές ακόμη το τι θα σημαίνει γεωπολιτικά αυτή η επίθεση στη Μέση Ανατολή, ωστόσο το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αντιδράσει δυναμικά και αξίζει την υποστήριξη σε αυτήν την προσπάθεια. «Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση στη Γάζα θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην παγκόσμια στρατηγική των ΗΠΑ. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν συγκρούσεις σε δύο από τις τρεις πιο σημαντικές περιοχές του κόσμου. Έχουμε χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη, που διανύει τον δεύτερο χρόνο και δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, έχουμε μια κρίση στη Μέση Ανατολή με τη δυνατότητα δραματικής κλιμάκωσης και στην άλλη πλευρά του κόσμου έχουμε τη δυνατότητα μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στο στενό της Ταϊβάν», πρόσθεσε.

Νίκος Δένδιας, Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Μήνυμα πως ο δυτικός κόσμος βρίσκεται μπροστά σε έναν «γόρδιο δεσμό», που οφείλεται κατά βάση σε πέντε λανθασμένες υποθέσεις των αρχών του 21ου αιώνα, έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Αρχικά, σύμφωνα με τον κ. Δένδια, είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι η δημοκρατία επιτέλους έχει επικρατήσει στον πλανήτη και εξακολουθεί να εξαπλώνεται. Στη συνέχεια, λανθασμένη αντίληψη είναι ότι όσο η Κίνα γίνεται πιο εύπορη γίνεται πιο δημοκρατική και ανοιχτή. Η τρίτη λάθος υπόθεση εργασίας ήταν ότι ανεξαρτήτως της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή, η Ρωσία θα γίνει μέλος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, θα διασφαλίσει επίσης τη σταθερότητα στον Νότιο Καύκασο και θα παραμείνει σταθερός προμηθευτής φθηνής ενέργειας. Το τέταρτο σημείο αφορά τη Μέση Ανατολή, ότι δηλαδή μπορεί το Παλαιστινιακό ζήτημα να παραγκωνιστεί και να αντιμετωπιστεί σε ένα απώτερο μέλλον όταν οι διαχωριστικές γραμμές Ισραήλ και αραβικού κόσμου πάψουν να υπάρχουν και, τέλος, ότι το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης των αρχών του 21ου αιώνα μπορεί να συνεχιστεί, χωρίς να συνυπολογιστεί η κλιματική αλλαγή. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις πιθανές επιπτώσεις για την Ελλάδα από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για ένα πολύ σύνθετο ζήτημα, που πραγματικά θα μπορούσε να ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας» στην περιοχή, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προβλήματα από ριζοσπαστικά ισλαμιστικά στοιχεία στα Δυτικά Βαλκάνια ή να πληγεί η Αίγυπτος από μια εκτεταμένη σύγκρουση και ακολούθως η Ελλάδα.

Γιώργος Τζ. Τσούνης, Αμερικανός Πρέσβης στην Ελληνική Δημοκρατία

Τη θέση ότι η Ελλάδα αναδιαμορφώνει το ενεργειακό τοπίο στην ανατολική Ευρώπη με έναν τρόπο που καθιστά την ενέργεια πιο ασφαλή και πιο καθαρή, εξέφρασε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελληνική Δημοκρατία Γιώργος Τσούνης. Αναφερθείς στην ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, σημείωσε ότι η Ευρώπη εμπιστεύτηκε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έναν μόνο προμηθευτή, κάτι που «λειτούργησε εκβιαστικά». «Δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να έχεις μόνο έναν προμηθευτή για το οτιδήποτε», είπε χαρακτηριστικά. Στο σημείο αυτό εξήρε τον «υπεύθυνο ρόλο» που έπαιξε η Ελλάδα για να αμβλυνθεί η ενεργειακή κρίση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Πρέσβης αναφέρθηκε στον περσινό χειμώνα, όταν πολλά κράτη ανησυχούσαν αν θα έχουν επαρκή ενέργεια για να διατηρήσουν τα φώτα ανοιχτά, για να προσθέσει ότι η Ελλάδα χάρη στη φύση και τη γεωγραφία της διαδραμάτισε ρόλο και ανέπτυξε υποδομές, ώστε να λαμβάνει, αλλά και να προμηθεύει ενέργεια. Ακόμη, ο κ. Τσούνης εστίασε στην απανθρακοποίηση της χώρας μας, τονίζοντας ότι κάνει την ενέργεια πιο πράσινη. Πρόσθεσε ότι είναι ανάμεσα στις 10 κορυφαίες χώρες στον κόσμο που χρησιμοποιούν ενέργεια, η οποία προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, επισημαίνοντας τα εξής: «Με εξέπληξε η έμφαση που δίνει στις ΑΠΕ. Η Ελλάδα εξάγει ενέργεια και καταφέρνει να απομακρύνει τη Ρωσία από τον “σβέρκο” της Ευρώπης».

Νικόλας Φαραντούρης, Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet & Διευθυντής Μεταπτυχιακών στην Ενέργεια, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Η κλιματική κρίση θα θέσει πολύ σημαντικά ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής συνοχής καθώς και αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, τόνισε ο καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet & Διευθυντής μεταπτυχιακών στην Ενέργεια του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλας Φαραντούρης, δίνοντας παραδείγματα από διάφορους τομείς. Όσον αφορά στη γεωργία, επεσήμανε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί ταχύτατα η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, καθώς ο ευρωπαϊκός νότος αντιμετωπίζει λόγω των υψηλών θερμοκρασιών κίνδυνο ερήμωσης περιοχών, μείωσης παραγωγής, απώλειας θέσεων εργασίας και ακόμα μεγαλύτερης εξάρτησης από τις εισαγωγές. Όσον αφορά στην ενέργεια, ο κ. Φαραντούρης έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι τουλάχιστον στις χώρες του νότου αυξάνονται οι ενεργειακές ανάγκες για ψύξη τους θερινούς μήνες και μειώνονται οι ανάγκες για θέρμανση τους χειμερινούς μήνες, κάτι που σημαίνει, ότι αλλάζει ο σχεδιασμός για τις περιόδους αιχμής. Όσον αφορά τον τουρισμό, είπε ότι και σε αυτόν τον τομέα η κλιματική κρίση θα πλήξει τις χώρες του νότου, καθώς οι κατ’ εξοχήν θερινοί μήνες θα είναι «εχθρικοί» για ένα μεγάλο τμήμα των τουριστών, εξήγησε. Σημείωσε, επίσης, ότι η κλιματική κρίση επηρεάζει κυρίως τους πιο ευάλωτους, δίνοντας ως παράδειγμα το αυξημένο ασφαλιστικό κόστος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ντόρα Μπακογιάννη, Βουλευτής, πρώην Υπουργός Εξωτερικών

Στην Ευρώπη «αντιδρούμε με πολύ αργό τρόπο», τόνισε η βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Όπως ανέφερε, το Ισραήλ επισκέφθηκαν ο Έλληνας και ο Βρετανός πρωθυπουργός καθώς και ο Γάλλος πρόεδρος, αλλά όλοι πήγαν μόνοι τους. «Δεν υπήρξε ευρωπαϊκή παρουσία και δυνατότητα να επηρεάσουμε την όλη κατάσταση γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο εθνικισμός σε συνδυασμό με λαϊκισμό», σημείωσε. Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, όταν ο εθνικισμός συνδυάζεται με τον λαϊκισμό, κάνεις μια ωραία ομιλία, όλοι σε χειροκροτούν και είναι χαρούμενοι. «Αυτό δεν είναι η απάντηση στο πρόβλημα, χρειαζόμαστε περισσότερη ευθύνη από πλευράς Ε.Ε.», τόνισε, εξηγώντας πως ο κόσμος αλλάζει και «εμείς παραμένουμε αργοί με τις μακρές διαδικασίες για λήψη αποφάσεων».

Osama Mobarez, Γενικός Γραμματέας του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF)

Για σύνθετη και αβέβαιη κατάσταση στο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) Osama Mobarez, αναφερόμενος σε «συνεχείς προκλήσεις», όπως η κλιματική αλλαγή, η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επεσήμανε ότι το Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) επιθυμεί την ισορροπία ανάμεσα στη χρήση της ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια. Επιπλέον, περιέγραψε ως στόχους του EMGF την εύρεση ενεργειακών πόρων με μικρότερη επιβάρυνση για το περιβάλλον, τις συνέργειες στην υποδομή, την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης και την ενθάρρυνση των σχετικών επενδύσεων, καθώς επίσης τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την εναρμόνιση πολιτικής μεταξύ των χωρών μελών. Εν κατακλείδι, είπε, το EMGF πρέπει να είναι ένας φορέας πιστοποίησης για το φυσικό αέριο.

Πηγή: hazliseconomist.com

www.ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε ένα νέο είδος φαρμάκου για τη σχιζοφρένεια. Το φάρμακο...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, παρά την εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το ρωσο ουκρανικό μέτωπο. Στη χώρα μας...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Μόνικα Μπελούτσι συνεχίζει τα ταξίδια της ανά τον κόσμο με το πιο προσωπικό ντοκιμαντέρ που συμμετείχε, το «Μαρία Κάλλας: Επιστολές και Αναμνήσεις». Μια...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε σήμερα(28/9) τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο στο πλαίσιο, όπως είπε, μιας ισραηλινής πολιτικής “γενοκτονίας, κατοχής,...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr

Exit mobile version