ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση Europol: Η τεχνολογία deepfake «όπλο» στα χέρια των εγκληματιών

Η τεχνολογία deepfake εξελίσσεται και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για εγκληματικές δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, η ανίχνευση και η πρόληψη των deepfakes θα πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα των αστυνομικών αρχών. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η έκθεση με τίτλο «Η επιβολή του νόμου και η πρόκληση των deepfakes» που δημοσίευσε το Εργαστήριο Καινοτομίας της Europol.

Η έκθεση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογία deepfake θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από εγκληματίες για να διαβρώσουν μεταξύ άλλων, την εμπιστοσύνη στην εξουσία και τα επίσημα μέσα ενημέρωσης. Τα deepfakes είναι ηχητικά ή βίντεο όπου κάποιος ή κάποια εμφανίζεται να λέει ή να κάνει πράγματα που ουδέποτε είπε ή έκανε και δημιουργούνται με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η έκθεση, η οποία αντλεί τα συμπεράσματά της βάσει εκτεταμένης έρευνας και διεξοδικών διαβουλεύσεων με εμπειρογνώμονες της επιβολής του νόμου, παρέχει λεπτομερή επισκόπηση της εγκληματικής χρήσης της τεχνολογίας deepfake, παράλληλα με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αρχές επιβολής του νόμου για τον εντοπισμό και την πρόληψη της κακόβουλης χρήσης των deepfakes.

Η έκθεση περιλαμβάνει διάφορα σύγχρονα παραδείγματα που δείχνουν τη δυνητική χρήση των deepfakes σε σοβαρά εγκλήματα όπως αλλοίωση αποδεικτικών στοιχείων και παραγωγή μη συναινετικής πορνογραφίας.

Η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης και η δημόσια διαθεσιμότητα μεγάλων βάσεων δεδομένων εικόνων και βίντεο διευκολύνει τον πολλαπλασιασμό των εγκλημάτων που αξιοποιούν την τεχνολογία deepfake. Επομένως, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου πρέπει να έχουν επίγνωση των επιπτώσεών τους στο μελλοντικό αστυνομικό τους έργο.

 

Η έκθεση αναπτύσσει επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αρχές επιβολής του νόμου για τον εντοπισμό και την πρόληψη της κακόβουλης χρήσης των deepfakes. Δείχνει ότι οι αρχές επιβολής του νόμου, οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών και άλλοι οργανισμοί πρέπει να αναπτύξουν τις πολιτικές τους και να επενδύσουν σε λύσεις ανίχνευσης καθώς και πρόληψης της παραπληροφόρησης, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει επίσης να προσαρμοστούν στην μεταβαλλόμενη τεχνολογική πραγματικότητα.

Οι επαγγελματίες της επιβολής του νόμου εντόπισαν μια σειρά προκλήσεων που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν εντός της επόμενης δεκαετίας. Συγκεκριμένα, εντόπισαν κινδύνους που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την υιοθέτηση και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, την κατάχρηση των αναδυόμενων τεχνολογιών από εγκληματίες, την προσαρμογή σε νέους τρόπους εργασίας και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης μπροστά στην αύξηση της παραπληροφόρησης.

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Μπορεί οι περισσότεροι Ουκρανοί να πιστεύουν ότι τελικά θα επιβληθούν των Ρώσων στον πόλεμο, όμως οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι πιο δύσπιστοι, όπως δείχνει μια...

ΚΟΣΜΟΣ

Προβληματισμό ακόμη και στον ίδιο τον Τζο Μπάιντεν φέρεται ότι προκαλεί η καταστροφική εμφάνισή του στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Πέμπτη,...

ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες ενέκρινε το αίτημα της Ελλάδας για στοχευμένη αναθεώρηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, το οποίο η Ελλάδα είχε υποβάλει στην...

ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε, Julius Maada Bio, εξέδωσε, χθες Τρίτη, έναν νόμο που απαγορεύει τους γάμους μεταξύ παιδιών, σε μια χώρα όπου εκατοντάδες...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr

Exit mobile version