ΕΛΛΑΔΑ

ΕΟΔΥ – Ευλογιά των Πιθήκων: Ήπια η νόσηση – Ποια είναι τα συμπτώματα

Στη δεύτερη -μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο- ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την Ευλογιά των πιθήκων επισημαίνεται ότι δεν έχει καταγραφεί κρούσματα στη χώρα μας ενώ η νόσηση περιγράφεται ως ήπια με συγκεριμένα συμπτώματα.

Στις αρχές Μαΐου εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε ταξιδιώτη που είχε επιστρέψει από τη Νιγηρία. Έκτοτε έχουν καταγραφεί περαιτέρω σποραδικά κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • πυρετό,
  • πονοκέφαλο,
  • μυαλγίες,
  • οσφυαλγία,
  • λεμφαδενοπάθεια,
  • ρίγος και εξάντληση,
  • ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

Η εμφάνιση κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς ιστορικό ταξιδιού, καθώς και η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, υποδεικνύουν ότι πιθανόν υπάρχει μετάδοση της νόσου στην κοινότητα.

Τονίζεται ότι, με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, με μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Συστήνεται στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών τους σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου εξανθήματος ή ασυνήθιστης δερματικής βλάβης.

Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), επισημαίνεται από τον ΕΟΔΥ.

Σε χθεσινή ανάρτησή του ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνει την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση και αναφέρεται σε τρια ενδιαφέροντα επιδημιολογικά σημεία:

  • τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα (όπως βλέπαμε στον παρελθόν),
  • πρώτη φορά στα ιστορικά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες και
  • τα κρούσματα δεν έχουν όλα μεταξύ τους άμεση σχέση, συνεπώς σίγουρα υπάρχουν αδιάγνωστοι (ασυμπτωματικοί;) φορείς της νόσου.

 

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση ομάδας περίπου 50 κουκουλοφόρων με μολότοφ εναντίον αστυνομικών στα Εξάρχεια σημειώθηκε λίγο μετά τη μία μετά τα μεσάνυχτα. Εκτόξευσαν τουλάχιστον 20 μολότοφ εναντίον...

ΕΛΛΑΔΑ

Στο ΠΑΣΟΚ, λιγότερο από δυόμιση εβδομάδες μένουν μέχρι τις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου και οι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία εντείνουν τη δραστηριότητά τους....

ΕΛΛΑΔΑ

Πέντε άτομα προφυλακίστηκαν, δύο γιατροί και τρεις φαρμακοποιοί ενώ πέντε αφέθηκαν ελεύθεροι, μετά την απολογία τους, για το κύκλωμα απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ....

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συντονίζουν τα βήματά τους Αθήνα και Λευκωσία, λίγο πριν την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, με στόχο την επανεκκίνηση στων συνομιλιών για...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr

Exit mobile version