ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα Απόλυτης Αναπηρίας: Ποιοι και πότε δικαιούνται βοήθεια ετέρου προσώπου

Σε συνταξιούχους λόγω αναπηρίας ή θανάτου, εφόσον αυτοί κριθούν από τις υγειονομικές επιτροπές ότι έχουν ανάγκη από συνεχή επίβλεψη και συμπαράσταση ετέρου προσώπου, χορηγείται το Επίδομα Απόλυτης Αναπηρίας (ΕΑΑ).

Παράλληλα, το ΕΑΑ, το οποίο είναι γνωστό και ως επίδομα συμπαράστασης ή χρήσης βοήθειας ετέρου προσώπου δικαιούνται και οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, εφόσον είναι τυφλοί.

Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις του ΕΦΚΑ, οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν το επίδομα το οποίο μπορεί να είναι ίσο με το 50% της βασικής σύνταξης, αλλά δεν μπορεί να ξεπεράσει το 20πλάσιο του κατωτάτου ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη από ό,τι ήταν στις 31/12/11, ήτοι 671,40 ευρώ.

Για τους ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993:

  • συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας: το ποσό αντιστοιχεί στο 25% τού κατά το έτος 1991 μέσου κατά κεφαλήν ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ), το οποίο αναπροσαρμόζεται όταν οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων αυξάνονται.
  • συνταξιούχοι λόγω γήρατος με ολική τύφλωση: το ποσό αντιστοιχεί στο 50% του ποσού της καταβαλλόμενης σύνταξης και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20πλάσιο του μισθού των ανειδίκευτων εργατών που ήταν στις 31.12.2011 άρα 671,40 ευρώ.

Σημειώνεται όμως πως το επίδομα απόλυτης αναπηρίας, είναι ανταποδοτική παροχή, παρακολούθημα της σύνταξης ΕΦΚΑ, την οποία προσαυξάνει κατά 50%, με συγκεκριμένο όριο, όταν η επιτροπή ΚΕΠΑ κρίνει ότι το άτομο χρήζει βοήθειας και συμπαράστασης ετέρου προσώπου.

Το συγκεκριμένο επίδομα δίνεται σε συντάξεις αναπηρίας, θανάτου ή γήρατος σε τυφλό και αφορά τον ίδιο τον συνταξιούχο και κανέναν άλλον. Επισημαίνεται πως δεν χορηγείται σε συντάξεις γήρατος.

Ειδικότερα για τους συνταξιούχους του δημοσίου, όταν η απόφαση της ΑΣΥΕ αναφέρει ότι χρήζουν βοήθειας και συμπαράστασης ετέρου προσώπου, δεν προσαυξάνεται η σύνταξη από το ΓΛΚ κατά 50%, αλλά λαμβάνουν ένα επίδομα περι τα 10-30 ευρώ.

Σημειώνεται επίσης πως για τους συνταξιούχους που παίρνουν περισσότερες από μία κύριες συντάξεις αναπηρίας, δικαιούνται το ΕΑΑ μόνο από μία σύνταξη, την πιο συμφέρουσα γι’ αυτούς.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να το λάβει είναι να έχει συγκεντρώσει να απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία είναι η «αίτηση» (κλικ εδώ) και η «ιατρική γνωμάτευση».

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, ο νομοθέτης, αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να συνδράμει τους ασφαλισμένους αναπήρους, όταν αυτοί βρίσκονται σε κατάσταση που απαιτεί συνεχή επίβλεψη περιποίηση και συμπαράσταση άλλου προσώπου, αποφάσισε, με την παράγραφο 10 του άρθρου 29 του Α.Ν. 1846/1951, τη χορήγηση του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας στους συνταξιούχους αναπηρίας και θανάτου του ΙΚΑ. Στη συνέχεια, με την παράγραφο 20 του Ν. 4496/1966, το επίδομα αυτό χορηγήθηκε και στους συνταξιούχους γήρατος του ΙΚΑ που είναι τυφλοί. Με το άρθρο 42, παράγραφος 3 του Ν. 1140/1981 επεκτάθηκε η χορήγηση του εν λόγω επιδόματος στους ασφαλισμένους όλων των ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Για εξειδικευμένες πληροφορίες για το θέμα αυτό κάθε ασφαλισμένος μπορεί να αποτείνεται στην αρμόδια υπηρεσία συντάξεων, ανάλογα με την ιδιότητα και την ειδικότητά του (μισθωτός, ελεύθερος επαγγελματίας, δημόσιος υπάλληλος κλπ).

Σχετικά άρθρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος,...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 29 ανέρχονται οι αιτήσεις πληγεισών επιχειρήσεων που έχουν υποβληθεί και ελεγχθεί από την διεύθυνση Ανάπτυξης της περιφερειακής ενότητας Ανατολικής Αττικής, μετά την πυρκαγιά...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου υπέγραψε νέα υπουργική απόφαση παράτασης των μέτρων ανακούφισης των πληγέντων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Σε...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η φοροαποφυγή έχει μετατραπεί σε συνήθεια για ένα μη αμελητέο αριθμό ελεύθερων επαγγελματιών, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων. Ένα μεγάλο ποσοστό δηλώνει...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr

Exit mobile version