ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ηλιακή καταιγίδα θα πλήξει σήμερα 14/3 τη Γη – Τι θα προκαλέσει

Μια μεγάλη ηλιακή καταιγίδα θα πλήξει σήμερα Δευτέρα (14/3) τη Γη μας, προειδοποιούν οι αστρονόμοι. Ο αντίκτυπός της θα γίνει αισθητός σε όλη τη γη και ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως προέβλεψαν.

Η ανακοίνωση έγινε από την NASA και την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ. Η NOΑΑ προβλέπει ότι σε μια περίοδο δύο εβδομάδων αρχής γενομένης από τις 14/3, υπάρχει 80% η πιθανότητα η Γη να δεχθεί τις επιπτώσεις ενός «χτυπήματος» από την ηλιακή καταιγίδα και 20%, αυτές οι επιπτώσεις να φτάσουν πιο νωρίς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ο αντίκτυπος μπορεί να είναι ισχυρός», έγραψε στο Twitter η φυσικός δρ. Tamitha Skov, εξηγώντας: «Περιμένετε το σέλας να φτάσει βαθιά στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, προκαλώντας προβλήματα λήψης ραδιοφωνικών σημάτων και GPS, ειδικά κοντά στην αυγή/σούρουπο και κατά την νύχτα!»

Αυτό συμβαίνει διότι, κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής καταιγίδας, ο  Ήλιος βομβαρδίζει τη Γη με πρωτόνια υψηλής ενέργειας, τα οποία κατά περιοδικά διαστήματα πέφτουν πάνω στην προστατευτική μαγνητόσφαιρα της Γης και προκαλούν γεωμαγνητικές καταιγίδες, που μπορεί να φέρουν προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών.

Η δρ. Skov εξήγησε επίσης ότι η Γη βρίσκεται στο κέντρο μιας «τριπλής απειλής» από διάφορες μορφές διαστημικού καιρού, πέραν της καταιγίδας.

Η επερχόμενη ηλιακή καταιγίδα θα συνδυάζεται με τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο ενός «χτυπήματος» από μια προηγούμενη ηλιακή καταιγίδα, καθώς και από ισχυρούς ηλιακούς ανέμους.

Πόσο μεγάλος είναι όμως στην πραγματικότητα ο κίνδυνος;

Ιδιαίτερα μεγάλος λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει, τονίζουν οι ειδικοί. Μάλιστα, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να φέρει η ηλιακή καταιγίδα, ενδέχεται να αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία για μερικούς ανθρώπους, για να ζήσουν κάτι σπάνιο.

Όπως εξήγησαν οι αστρονόμοι και οι διαστημικοί μετεωρολόγοι, η καταιγίδα μπορεί να κάνει ορατό το βόρειο σέλας, από περισσότερες περιοχές του πλανήτη. Το σέλας είναι ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό κυρίως στους πόλους.

Αυτή τη φορά, το σέλας μπορεί να γίνει ορατό πολύ πιο μακριά από ότι συνηθίζεται, πέρα δηλαδή και από τη Φινλανδία ή τη Σκωτία, μέχρι όπου συνήθως φτάνει.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στον απόηχο των ιστορικών πλημμυρών που έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στη χώρα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ εξαπέλυσε έναν απίθανο πόλεμο ενάντια στους κάστορες...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα δεδομένα για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, συμπυκνώνει η παθολόγος, καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τον πιο λεπτομερή χάρτη του Γαλαξία μας, που περιέχει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια αντικείμενα, δημοσίευσαν αστρονόμοι χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο VISTA του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Περισσότερα από δώδεκα είδη βακτηρίων μεταξύ των εκατοντάδων που ζουν στο στόμα μας συνδέονται με συνολική αύξηση 50% του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr

Exit mobile version