ΕΛΛΑΔΑ

Ναύπακτος: Ο 17χρονος Κωνσταντίνος πήρε πλήρη υποτροφία στο Χάρβαρντ διαβάζοντας μόνος του

Όταν τον περασμένο Δεκέμβριο ο 17χρονος μαθητής της Γ’ λυκείου Κωνσταντίνος Μαλιάρης συμπλήρωνε αιτήσεις για να γίνει δεκτός σε κάποιο αμερικανικό πανεπιστήμιο, είχε μέσα του την ελπίδα πως η απάντηση σε κάποια απ’ αυτές θα ήταν θετική. Αυτό όμως που ίσως να μην φανταζόταν τότε ήταν πως όχι απλώς θα γίνει δεκτός στο Χάρβαρντ αλλά θα τού δοθεί και πλήρης υποτροφία!

Σε αντίθεση με ό,τι συνήθως ισχύει, ο δρόμος του μαθητή του 1ου Γενικού Λυκείου Ναυπάκτου προς ένα από τα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια δεν πέρασε μέσα από τα θρανία κάποιου φροντιστηρίου ή από ειδικά σεμινάρια προετοιμασίας για σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά από την οθόνη του υπολογιστή του, αφού διαβάζοντας μόνος στο σπίτι, με συντροφιά το «θησαυροφυλάκιο» γνώσεων του παγκόσμιου ιστού και τα βιβλία του, κατάφερε να πετύχει αυτό που για πολλούς μοιάζει ακατόρθωτο.

«Έδωσα όλη την ενέργεια και όλο μου τον χρόνο σ’ αυτό. Ήταν ένα ρίσκο που είχα υπολογίσει και τελικά άξιζε τον κόπο», λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο νεαρός μαθητής, εξηγώντας πως όσο οι υπόλοιποι συμμαθητές του προετοιμάζονταν για τις πανελλήνιες εξετάσεις που πλησιάζουν, ο ίδιος «έβλεπε» προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

«Αν δεν το πίστευα έστω και λίγο ότι θα τα καταφέρω δεν θα το προχωρούσα», εξηγεί ο 17χρονος – ο οποίος είναι μέλος της εθνικής ομάδας Ρομποτικής «FIRST Global Challenge Team Greece», που ξεκίνησε την πορεία της τον Μάιο του 2018 με τον συντονισμό του μη κερδοσκοπικού – Εκπαιδευτικού Οργανισμού Eduact – Δράση για την Εκπαίδευση και διακρίθηκε στη Διεθνή Ολυμπιάδα FIRST Global Challenge 2021, αποσπώντας τρία μετάλλια ανάμεσα σε 169 χώρες.

«Δεν ένιωσα την ανάγκη να πάω σε κάποιο φροντιστήριο. Με τη μελέτη στο σπίτι τα πήγα πολύ καλά», υπογραμμίζει ο 17χρονος, ο οποίος δεν κρύβει τη χαρά του για την ευκαιρία που τού δίνεται, μέσα από την υποτροφία για σπουδές στο Χάρβαρντ, να εξερευνήσει αντικείμενα που δεν είχε καν φανταστεί, όπως τονίζει.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι γονείς του, χωρίς την υποστήριξη των οποίων δεν θα τα είχε καταφέρει, όπως χαρακτηριστικά λέει, νιώθουν δικαιωμένοι από το «εισιτήριο» της πλήρους υποτροφίας στο Χάρβαρντ. «Οι γονείς μου χάρηκαν γιατί είχαν δει πόσο κόπο είχα καταβάλλει και μάλιστα από ένα περιβάλλον που δεν ευνοούσε αυτή την εξέλιξη», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι και στο σχολείο, οι καθηγητές και οι συμμαθητές του -κοινωνοί της τιτάνιας προσπάθειάς του όλα αυτά τα χρόνια- χάρηκαν με την επιτυχία του.

Σε λίγους μήνες, ο Κωνσταντίνος Μαλιάρης θα ετοιμάσει τις βαλίτσες του για να διασχίσει τον Ατλαντικό, στο δεύτερο του ταξίδι στο εξωτερικό. Η πρώτη φορά που είχε περάσει τα σύνορα ήταν για να επισκεφθεί το CERN, «τη Μέκκα της επιστήμης», όπως χαρακτηριστικά λέει, ως μέλος μιας ομάδας 24 μαθητών από όλη την Ελλάδα (ανάμεσα σε 200 που έκαναν αίτηση).

Σχετικά άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η προσέλκυση νέων στις στρατιωτικές σχολές θα είναι το αντικείμενο της συνάντησης που θα έχει αύριο, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος...

ΕΛΛΑΔΑ

Στα αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων αλλά και τα μέτρα αντιμετώπισής τους αναφέρθηκε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, η οποία μίλησε στο ΕΡΤNews...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη είναι η εισαγγελική έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων για τις απευθείας αναθέσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου. Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη...

ΕΛΛΑΔΑ

Η 1η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα Καφέ, ένα προϊόν και μια συνήθεια πολύ αγαπητή σε όλο τον κόσμο. Από τη Θεσσαλονίκη η...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr

Exit mobile version