ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες παρεμβάσεις για τον πληθωρισμό – Αναζήτηση λύσεων για συγκράτηση των τιμών

Σειρά νέων παρεμβάσεων που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην ανοδική πορεία των τιμών σε σειρά προϊόντων σχεδιάζει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα. Στο τραπέζι η επαναφορά της προαιρετικής μείωσης των τιμών κατά τουλάχιστον 5% όχι όμως όπως ίσχυε μέχρι τον Ιούνιο. Στόχος η διεύρυνση του καταλόγου των προϊόντων που θα προσφέρονται σε χαμηλότερη τιμή.

Με τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα να εξακολουθούν να φουσκώνουν τους λογαριασμούς των νοικοκυριών στα σουπερμάρκετ, το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της αγοράς συζητώντας νέες παρεμβάσεις για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

«Η κυβέρνηση μπορεί και έχει τη δυνατότητα να κοντρολάρει την ακρίβεια καλώντας τις επιχειρήσεις να φέρνουν κοστολογικά στοιχεία.
Δηλαδή αγοράζεις ένα προϊόν πενήντα λεπτά από τον παραγωγό και το πουλάς 5 ευρώ; Θα μου φέρεις στοιχεία που θα δικαιολογούν γιατί από τα πενήντα λεπτά πήγαμε στα πέντε ευρώ, κι αν δικαιολογείται η αύξηση, πολύ ευχαρίστως να την κάνουμε», είπε στο ΕΡΤNEWS o πρόεδρος του ΙΝΚΑ, της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας, Γιώργος Λεχουρίτης.

Προαιρετική μείωση 5%

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η επαναφορά ενός γνώριμου από το πρόσφατο παρελθόν μέτρου, της προαιρετικής μείωσης των τιμών κατά τουλάχιστον 5% στα προϊόντα που πωλούνται στα ράφια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προμηθευτές θα πρέπει να ανανεώνουν κάθε δύο εβδομάδες τους κωδικούς που θα προσφέρουν σε χαμηλότερη τιμή, ενώ υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται το χρονικό διάστημα που οι τιμές θα είναι μειωμένες.

Το επικρατέστερο σενάριο πάντως θέλει τις τιμές να «κλειδώνουν» για τρεις μήνες. Αυτό σημαίνει ότι κάθε δύο εβδομάδες θα διευρύνεται ο κατάλογος με τα προϊόντα που θα πωλούνται φθηνότερα για διάστημα τριών μηνών.

Ενίσχυση του ανταγωνισμού

Πέρα όμως από τα μέτρα για άμεση αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, σχεδιάζονται και παρεμβάσεις για την επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων της αγοράς με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη μείωση των τιμών μακροπρόθεσμα.
Μια από αυτές είναι η υποχρεωτική εξόφληση των προμηθευτών από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε διάστημα έως 30 ημέρες από την έκδοση των τιμολογίων για ευαλλοίωτα προϊόντα, όπως φρούτα, λαχανικά και κρέατα και έως 60 ημέρες για τα υπόλοιπα είδη, όταν σήμερα η εξόφληση γίνεται μετά από 4 και 5 μήνες.

«Εφόσον αυτή η ημερομηνία έρθει στις 30 ημέρες που έτσι πρέπει δηλαδή μετά την κοπή του τιμολογίου, γιατί όλα αυτά τα ευπαθή προϊόντα έχουν και έξοδα τεράστια για τους αγρότες, επομένως πρέπει γρήγορα να τα εισπράττουν για καλύπτουν τα έξοδα της εκμετάλλευσής τους είναι πολύ σημαντικό θέμα.

Εκείνο που πρέπει να δοθεί όμως έμφαση είναι το πώς θα τηρηθεί. Πλέον με το mydata και τους τραπεζικούς λογαριασμούς είναι πάρα πολύ εύκολο για τη διοίκηση», είπε στο ΕΡΤNEWS o γενικός διευθυντής της Ένωσης Εθνικών Αγροτικών Συνεταιρισμών Μόσχος Κορασίδης.

Επιπλέον, εξετάζονται κάποιοι καταχρηστικοί όροι στις συμφωνίες μεταξύ λιανεμπόρων και προμηθευτών που ευνοούν τις μεγάλες εταιρείες, με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, σε βάρος των μικρότερων επιχειρήσεων, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Παρέμβαση αναμένεται να υπάρξει και στην τοποθέτηση των προϊόντων στα ράφια των σουπερμάρκετ, ώστε στο μεσαίο ράφι που μέχρι τώρα κυριαρχούν τα προϊόντα μεγάλων επιχειρήσεων, να μπουν και μικρότερες εταιρείες, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό.

 

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε να μειώσει κατά 50 μονάδες, στο 4,75-5% τα επιτόκια βάσης, για πρώτη φορά από το 2020, ενώ...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η Σπάρτα Πράγας έκανε τη μίνι έκπληξη στο δεύτερο «μενού» της πρεμιέρας της League Phase του Champions League με το εμφατικό 3-0 απέναντι στην...

ΚΟΣΜΟΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα θρίλερ που απειλεί να βυθίσει όλη τη Μέση Ανατολή στη δίνη ενός πολέμου χωρίς αύριο. Οι ταυτόχρονες εκρήξεις που σημειώθηκαν...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ένα ΠΑΣΟΚ που σε δυόμισι χρόνια κατάφερε το 41%, 32%, 8% να το κάνει 28%, 15%, 13% και τώρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr

Exit mobile version