Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο ελληνικός κόσμος στον καθρέπτη του Χρυσού Αιώνα της Ισπανίας» του Ι.Κ. Χασιώτη

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις University Studio Press το νέο βιβλίο του καταξιωμένου ερευνητή και καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ι. Κ. Χασιώτη, «Ο ελληνικός κόσμος στον καθρέπτη του Χρυσού Αιώνα της Ισπανίας».

Το βιβλίο εξετάζει την εικόνα που διαμορφώθηκε στην Ισπανία για την Ελλάδα και τους κατοίκους της κατά τους δύο αιώνες του λεγόμενου ισπανικού «Χρυσού Αιώνα» (Siglo de Oro). Ο ιστορικός, Ιωάννης Χασιώτης προσεγγίζει ένα κεφάλαιο της ισπανικής και της ελληνικής ιστορίας, που ως τώρα παρέμενε ανεξερεύνητο από την ιστοριογραφία. Η έρευνά του στηρίχτηκε σε μαρτυρίες πολιτικών, ιστορικών, χρονογραφικών, λογοτεχνικών, θεατρικών, ταξιδιωτικών κ.ά. κειμένων, που αποτυπώνουν το πνεύμα (θετικό, αρνητικό ή και αδιάφορο) με το οποίο οι Ισπανοί έβλεπαν τον ελληνικό κόσμο της εποχής τους. Παρά τις αρνητικές προϋποθέσεις (γεωγραφικές, ιδεολογικές και ιστορικές), ο ελληνικός κόσμος δεν απουσιάζει από την ισπανική γραμματεία, όσο πιστεύεται γενικά, κατά την κρίσιμη περίοδο από το τέλος του Μεσαίωνα και ως το τέλος σχεδόν του 17ου αιώνα.

Συχνά η παρουσία αυτή είναι έμμεση· συχνότερα μάλιστα είναι και υποτονική και υποβαθμισμένη. Ωστόσο κάποιες όψεις της ζωής του ελληνικού λαού βρήκαν κι αυτές τη θέση τους σε αρκετά έργα της εποχής, ιδιαίτερα στα αυτοβιογραφικά και τα ταξιδιωτικά. Τα δείγματα αυτά αποτελούν μάλλον και την πιο προκλητική πλευρά του ζητήματος: ότι δηλαδή οι αναφορές στους Έλληνες, όσο αχνές και διάσπαρτες κι αν είναι, εντοπίζονται κυρίως στα κείμενα που δεν συνιστούσαν φανταστικές και εξωπραγματικές συνθέσεις (που έχουν κι αυτές τη σημασία τους), αλλά αποτυπώσεις ατομικών εμπειριών και πραγματικών καταστάσεων. Με αυτό το πρίσμα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επειδή για αρκετά από τα αναφερόμενα στα έργα αυτά πρόσωπα και πράγματα της ελληνικής Ανατολής οι διαθέσιμες αρχειακές πηγές είναι είτε εξαιρετικά λακωνικές είτε και εντελώς σιωπηλές.

Ο Ιωάννης Χασιώτης μίλησε για το νέο του πόνημα στην πολιτιστική εκπομπή «Αποτύπωμα» της Φωνής της Ελλάδας με τη  Φούλη Ζαβιτσάνου. Ακούστε εδώ τη συνέντευξη.

Ο Ιωάννης Κ. Χασιώτης αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1959, ενώ εντάχθηκε στο επιστημονικό της προσωπικό το 1961, αρχικά ως βοηθός, στη συνέχεια ως επιμελητής (1966), υφηγητής (1972), επικουρικός καθηγητής (1973) και, από το 1982, ως μόνιμος καθηγητής της Nεότερης Iστορίας στο Tμήμα Iστορίας και Aρχαιολογίας, συνολικά για 43 χρόνια. Με την αφυπηρέτησή του το 2003 ανακηρύχθηκε ομότιμος καθηγητής.

Εργάστηκε σε ελληνικά, ευρωπαϊκά και αμερικανικά αρχεία και είναι συγγραφέας 16 βιβλίων και 200 περίπου επιστημονικών άρθρων, τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Οι περισσότερες μελέτες του κινούνται γύρω από τα Επαναστατικά κινήματα στα Βαλκάνια (16ος-17ος αι.), τη νεότερη και σύγχρονη ελληνική Διασπορά (15ος-20ός αι.), την ιστορία της πρώιμης περιόδου της ευρωπαϊκής ενότητας, το Ανατολικό Ζήτημα (από τις απαρχές ως τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου), ενώ κύριο αντικείμενο των εργασιών του έχουν αποτελέσει οι σχέσεις του νεότερου Ελληνισμού με δυο κόσμους: τον ισπανικό και τον αρμενικό.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ, που απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα απόψε στο 81ο Φεστιβάλ της Βενετίας για την ταινία του για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα τέταρτο μέρος του δημοφιλούς franchise ταινιών «Ocean’s», φαίνεται να είναι στα σκαριά. Πηγές στο Deadline αναφέρουν ότι ο Τζορτζ Κλούνεϊ (George Clooney) και...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Daft Punk πρόκειται να εμφανιστούν στη νέα βιογραφική ταινία του Φαρέλ Γουίλιαμς με LEGO “Piece by Piece“. Ο τραγουδιστής, μουσικός και κινηματογραφικός παραγωγός...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η παράσταση «Το Πάρτυ της Ζωής μου» με την Ελένη Ράντου σ’ ένα ρόλο ζωής και σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά δίνει ραντεβού από 2 Οκτώβρη, στη...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr