ΕΛΛΑΔΑ

Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε – Σε επιδημιολογική επιτήρηση χιλιάδες ζώα στη Θεσσαλία

Τα κρούσματα της πανώλης σε αιγοπρόβατα που εντοπίστηκαν σε επτά κτηνοτροφικές μονάδες στη Θεσσαλία προκάλεσαν ανησυχία και άμεση κινητοποίηση των αρχών για να σταματήσει η διασπορά της νόσου. Ήδη έχουν θανατωθεί περισσότερα από 2.000 αμνοερίφια στην περιοχή ενώ δημιουργούνται ζώνες επιτήρησης.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Οι αρμόδιες αρχές έχουν ξεκινήσει την επιδημιολογική επιτήρηση ενώ αναμένονται 100 νέοι κτηνίατροι οι οποίοι θα πάρουν μέρος στους ελέγχους που θα διεξαχθούν.

Τι είναι η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών;

Μεταδοτική ιογενής ασθένεια που προσβάλει αίγες και πρόβατα – Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Είναι ασφαλή για κατανάλωση το γάλα και το κρέας των ζώων που βρίσκονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης;

  • Το γάλα αφού υποστεί θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης, είναι απολύτως ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση
  • Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί μόνο μετά από θερμική επεξεργασία

«Η πανώλη των μικρών θηλαστικών δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία. Το επόμενο χρονικό διάστημα 100 και πλέον κτηνιάτρων οι οποίοι ανήκουν σε διαφορετικούς φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα οργανωθούν τα μεικτά κλιμάκια τα οποία θα κάνουν και τους απαραίτητους ελέγχους αλλά θα δώσουν και τις κατευθυντήριες γραμμές» επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

«Έχουμε 8 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ΠΕ Τρικάλων και 1 στην ΠΕ Λάρισας. Αναφερόμαστε σε 2.407 αιγοπρόβατα τα οποία έχουν ήδη θανατωθεί και έχει προχωρήσει η υγειονομική τους ταφή. Τόσο στα Τρίκαλα όσο και στη Λάρισα έχουν οριστεί δυο ζώνες» είπε ο ΓΓ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Στρατάκος.

«Με έκτακτη χρηματοδότηση θα στηριχτεί και η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την επιχειρησιακή διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης» ανέφερε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα

«Την προηγούμενη Πέμπτη Παρασκευή φάνηκε να έχουν πυρετό, καλέσαμε κτηνίατρο ιδιώτη και του είπαμε να έρθει να ελέγξει το κοπάδι. Οι ενδείξεις ήταν για καταρροϊκό πυρετό. Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα ήμασταν αρνητικοί στον καταρροϊκό πυρετό. Ήρθε η κτηνοτροφική υπηρεσία πήρε αίμα και βγήκε θετικό. Έχω 350-400 ζώα» δηλώνει ο κτηνοτρόφος Γιώργος Τσικούρας.

«Εάν μεταδοθεί αυτή η ασθένεια θα καταστρέψει ολόκληρη την κτηνοτροφία. Σε μένα έρχεται ο γαλατάς κάθε πρωί. Εάν μεταφερθεί και σε άλλο κοπάδι δεν θα σταματήσει ότι μέτρα και να πάρουμε» δηλώνει ο κτηνοτρόφος Χρήστος Μόκας.

Την ερχόμενη εβδομάδα (από 22/7) αναμένεται να έλθει στη χώρα μας ειδικό κλιμάκιο της Επιτροπής αποτελούμενο από εμπειρογνώμονες της Κτηνιατρικής Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης της ΕΕ.

 

 

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΚΟΣΜΟΣ

Κεραυνός εν αιθρία είναι η σημερινή παραίτηση του Γάλλου Επιτρόπου Τιερί Μπρετόν, αρμόδιου για την Εσωτερική Αγορά, την τεχνολογία και την άμυνα, αφενός διότι φέρνει...

ΕΛΛΑΔΑ

Τρεισήμισι ώρες διήρκησε η απολογία του τέως περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού, στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας στη δίκη για την κακοκαιρία Ιανός που...

ΚΟΣΜΟΣ

Από σήμερα 16 Σεπτεμβρίου, και για μια περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών, η Γερμανία θα διευρύνει την εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων σε όλα τα χερσαία της...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί να είναι ο παγκόσμιος μήνας Αλτσχάϊμερ και τo φετινό μήνυμα είναι να εξαλειφθεί το κοινωνικό στίγμα. Τα άτομα με άνοια ανέρχονται παγκοσμίως σε...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr

Exit mobile version