Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότερα από 4.000 μεταναστευτικά πουλιά εντοπίστηκαν στη Γαύδο

Περισσότερα από 4.000 πουλιά από 75 διαφορετικά είδη, εντοπίστηκαν και σημάνθηκαν στο νησί της Γαύδου κατά τη φετινή εαρινή μετανάστευση των πτηνών.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρώην Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης -πλέον ΟΦΥΠΕΚΑ-, από τον Μάρτιο έως και τα μέσα Μαΐου 2024, στο νησί εντοπίστηκαν και δακτυλιώθηκαν (ειδική σήμανση στα πόδια των πτηνών) 4.014 μεταναστευτικά πουλιά που έκαναν την πρώτη στάση στο νησί, κατά το ταξίδι τους από την αφρικανική ήπειρο προς την Ευρώπη.

Από τα 75 διαφορετικά είδη που ταυτοποίησαν οι ειδικοί, τα 12 εντοπίζονται για πρώτη φορά στο νησί της Γαύδου, ενώ δύο από αυτά, ο Ερημοπύρρουλας και ο Δυτικός Βουνοφυλλοσκόπος, θεωρούνται εξαιρετικά σπάνια στην Ελλάδα. Επιπλέον, παγιδεύτηκαν τρία πουλιά με δακτυλίδια από τρεις ξένες χώρες: την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ιταλία.

Ζύγισμα φυλλοσκόπου – Ένας Φυλλοσκόπος 7 γρ. σε κύλινδρο προκειμένου να ζυγιστεί. Η δακτυλίωση των πουλιών γίνεται με ασφαλείς μεθόδους και με τρόπο που να ελαχιστοποιείται το στρες στα πουλιά που παγιδεύονται.

Από την ειδική αυτή διεργασία προκύπτουν πολύτιμα στοιχεία, όπως η σωματική κατάσταση μετά από τη διάσχιση ανοιχτής θάλασσας, αλλά και η μετάδοση παθογόνων μικροοργανισμών από την Αφρική. Οι δακτυλιώσεις είναι από τις σημαντικότερες επιστημονικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή αυτών των στοιχείων και φέτος πραγματοποιήθηκαν στη Γαύδο από ομάδα 25 επιστημόνων και εθελοντών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ), με τη χρηματοδότηση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Πράσινος μελισσοφάγος. Σπάνιος αλλά τακτικής παρουσίας στη Γαύδο μελισσοφάγος που αναπαράγεται στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Ελάχιστα άτομα έχουν δακτυλιωθεί στην Ελλάδα έως σήμερα.

Η μετανάστευση των πουλιών

Στην ανακοίνωση του ΟΦΥΠΕΚΑ, επισημαίνεται ακόμα πως το μεγαλύτερο μεταναστευτικό σύστημα πουλιών στον κόσμο είναι το σύστημα Αφρικής-Ευρασίας, καθώς το διασχίζουν δισεκατομμύρια πουλιά καλύπτοντας τεράστιες αποστάσεις μεταξύ των αναπαραγωγικών τους εδαφών και των περιοχών διαχείμασης τους.

Τα πουλιά που χρησιμοποιούν το μεταναστευτικό διάδρομο πάνω από την Ελλάδα πρέπει να διασχίσουν δύο μεγάλα οικολογικά φράγματα στη σειρά, την έρημο της Σαχάρας και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Το κατόρθωμα αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας στάσεις ανεφοδιασμού, όπως οάσεις και νησιά, που επιτρέπουν σε πουλιά τόσο μικρά όσο οι Φυλλοσκόποι, που ζυγίζουν μόλις 7 γρ., να ξεκουραστούν και να αναπληρώσουν τα ενεργειακά τους αποθέματα για το επόμενο μέρος του ταξιδιού.

Η Γαύδος συγκεντρώνει πουλιά που κατευθύνονται προς το βορρά κατά την ανοιξιάτικη μετανάστευση, καθώς είναι η πρώτη στεριά που φτάνουν μετά από πτήση τουλάχιστον έξι ωρών πάνω από την ανοιχτή θάλασσα από την Αφρική. Το νησί προσελκύει μεγάλο αριθμό πουλιών με διαφορετικές ανάγκες ενδιαιτημάτων, όπως παρυδάτια, στρουθιόμορφα και αρπακτικά είδη. Εκτός από το ότι λειτουργεί ως στάση ανεφοδιασμού, η Γαύδος λειτουργεί επίσης ως χώρος επείγουσας προσγείωσης σε περίπτωση κακοκαιρίας για τα πουλιά που κατευθύνονται απευθείας προς την Κρήτη.

Πηγή: ertnews.gr

 

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία στο ζωικό κεφάλαιο και την παραγωγή στην Aιτωλοακαρνανία. Aδυνατούν ακόμη και σήμερα oι κτηνοτρόφοι και οι...

ΕΛΛΑΔΑ

Στο δικαστικό μέγαρο των Χανίων ξεκινά σήμερα Δευτέρα (7/10) η δίκη για το απίστευτο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, που συνέβη στις 13 Σεπτεμβρίου 2024, έξω από...

ΕΛΛΑΔΑ

Στη σύλληψη ενός οδηγού μικρού φορτηγού, ο οποίος – όπως προέκυψε – οδηγούσε έχοντας καταναλώσει αλκοόλ, προχώρησαν αστυνομικοί στο Ηράκλειο. Ο 58χρονος κινούνταν νωρίς...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα από βότσαλα του νομού Έβρου και ασήμι σχεδίασε και κατασκεύασε ειδικά για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η κατασκευάστρια κοσμημάτων, Ελένη Ναλμπάντη....

Copyright © 2020 Updatetimes.gr