Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πέτσας: «Ανοίγει στις 18 Αυγούστου η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους»

Για τις κινήσεις της κυβέρνησης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές ανά την επικράτεια, τα μέτρα και τις αποζημιώσεις αλλά και τον ανασχηματισμό που έγινε χθες στην κυβέρνηση μίλησε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. 

Ο κ. Πέτσας μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» σχετικά με τα μέτρα στήριξης προς τους πυρόπληκτους ανέφερε: «Μέχρι, χθες, είχαν διενεργηθεί περισσότερες από 1.500 αυτοψίες από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ευτυχώς, σύμφωνα με τις καταγραφές αυτές, σε πάρα πολλές κατοικίες το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο είχε εκτιμηθεί στην αρχή. Υπάρχουν, όμως, πολλές ζημιές και σε επαγγελματικούς χώρους και σε αποθήκες και στάβλους, οι οποίες καταγράφονται και για τις οποίες οι αποζημιώσεις θα είναι άμεσες, με την προκαταβολή να κυμαίνεται από 5.000 έως 20.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, ανάλογα με το επίπεδο της ζημιάς και από 5.000 έως 22.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Στη συνέχεια και μόλις προχωρήσει η καταγραφή, οι συμπολίτες μας που έχουν πληγεί, θα μπορούν να υπαχθούν στη στεγαστική συνδρομή που φτάνει τις 150.000 ευρώ, με το 80% του ποσού να είναι η κρατική αρωγή -δηλαδή δωρεάν- και το 20% να είναι άτοκο δάνειο με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, προβλέπονται προκαταβολές και ενισχύσεις για επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, προκειμένου οι συμπολίτες μας να μπορούν να έχουν κάποια πρώτα έσοδα. Οι διαδικασίες αυτές γίνονται άμεσα και θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα αντιπλημμυρικά έργα που είναι απαραίτητα: «Αυτό που έχει σημασία -όχι μόνο για τους συμπολίτες μας που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, αλλά για όλους τους πολίτες είτε στα περιαστικά δάση, είτε στην Εύβοια, είτε σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως είναι η Πελοπόννησος- είναι να προχωρήσουν γρήγορα τα αντιδιαβρωτικά – αντιπλημμυρικά έργα. Και για αυτή την διαδικασία έχουμε κάνει ήδη δύο παρεμβάσεις. Πρώτον, με άμεσες διαδικασίες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει -όπου είναι εφικτό και όπου υπάρχουν έτοιμες μελέτες- σε γρήγορα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα και όπου δεν υπάρχουν, έχουμε προχωρήσει στη διαδικασία της αναδοχής, καλώντας όλους όσοι θέλουν να βοηθήσουν εθελοντικά από τον ιδιωτικό τομέα να το κάνουν, υποβάλλοντας μελέτες και αναλαμβάνοντας οι ίδιοι την διεκπεραίωση τέτοιου είδους έργων, πάντα με την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με αυτά τα δύο βήματα, ελπίζουμε ότι θα έχουμε γρήγορα έργα στις περιοχές αυτές. Δεν είναι θέμα, δηλαδή, κονδυλίων, είναι θέμα διαδικασιών. Για παράδειγμα, στα Γεράνεια Όρη μετά τη φωτιά στην Κινέττα, πριν από τρία χρόνια, δεν είχαν γίνει μέχρι σήμερα όλα όσα είχαν προβλεφθεί τότε ότι έπρεπε να γίνουν. Αντιθέτως, στην τελευταία φωτιά που είχαμε τον Μάιο στην περιοχή, προχωρήσαμε πολύ γρήγορα στην εκπόνηση των μελετών και πλέον έχουμε τη διαδικασία για να μπορούμε να προχωρούμε πολύ πιο άμεσα».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στο πακέτο στήριξης τονίζοντας ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά σε τέτοιο βαθμό: «Το πακέτο, που ανακοινώθηκε, είναι ένα πακέτο γενναίο και εμπροσθοβαρές. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο και εκτεταμένο πακέτο στήριξης που όμοιό του δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν, είτε μιλάμε για τα φυσικά πρόσωπα, είτε μιλάμε για τις επιχειρήσεις, είτε μιλάμε για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας. Σημασία πλέον έχει η ταχύτητα. Επομένως, από τις 18 Αυγούστου που ανοίγει η πλατφόρμα, όλοι μας θα κριθούμε για αυτό. Για την ταχύτητα, δηλαδή, καταβολής αυτών των αποζημιώσεων, ώστε οι συμπολίτες μας που έχουν πληγεί, να αισθανθούν ότι η Πολιτεία είναι δίπλα τους. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Εύβοια, δεν μιλάμε μόνο για μία καταστροφή περιουσιών, αλλά και για μία καταστροφή οικολογική, η οποία αλλάζει και το μοντέλο, πάνω στο οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί η περιοχή την επόμενη ημέρα. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο στοίχημα. Το μόνο που θα μπορούσα, λοιπόν, να ζητήσω από όλους όσοι μας ακούν από την περιοχή, είναι να έχουν υπομονή και εμπιστοσύνη στο σχέδιο που έχουμε εξαγγείλει και που θα δώσει μία ελπίδα, εκεί όπου αυτή τη στιγμή επικρατεί η απόγνωση».

Αυτό που έχει ειπωθεί από τον Πρωθυπουργό είναι μία σαφής κατεύθυνση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την Εύβοια. Αυτό για να το υπηρετήσει κάποιος, πρέπει αφενός να διαθέτει το όραμα και αφετέρου να μπορεί να κινητοποιήσει ο ίδιος εκείνους τους ανθρώπους που θα μπορούν να συμβάλλουν στην υλοποίησή του. Θα έλεγα, λοιπόν, να κάνουμε λίγη υπομονή και να μην βιαζόμαστε να ασκήσουμε κριτική πριν καν η Επιτροπή, υπό τον Σταύρο Μπένο, ξεκινήσει το έργο της. Επαναλαμβάνω προς τους πολίτες, αυτό που θέλουμε είναι να δώσουμε ελπίδα, εκεί όπου τώρα επικρατεί η απόγνωση, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει αυτό πάνω στα αποκαΐδια μιας πρωτοφανούς καταστροφής».

Επιπλέον έκανε ειδική αναφορά στους ρητινοπαραγωγούς: «Οι ρητινοπαραγωγοί που έχουν πληγεί είναι περίπου 900, εκατό στα Γεράνεια Όρη και περίπου οκτακόσιοι στην Εύβοια. Αυτό που μπορούμε να τους πούμε, είναι πρώτον ότι θα έχουν άμεση στήριξη στο εισόδημά τους με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και δεύτερον ότι θα έχουν απασχόληση αύριο, καθώς το δάσος το οποίο κάηκε, προϋποθέτει πάρα πολλές εργασίες που θα γίνουν στο άμεσο και στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Επομένως, η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι οι συμπολίτες μας αυτοί να απασχοληθούν εκεί και επιφυλασσόμαστε για περισσότερες ανακοινώσεις. Πρόθεσή μας, πάντως, είναι όλοι να μείνουν στον τόπο τους, εφόσον το επιθυμούν. Πρόθεσή μας είναι να προσφέρουμε δουλειά στους ανθρώπους που έχουν πληγεί και το δάσος, το οποίο πρέπει αρχικά να καθαριστεί και να απομακρυνθούν οι καμένοι κορμοί και στη συνέχεια να φροντίσουμε για την αναδάσωση και τη σωστή ανάπτυξή του, προσφέρει τέτοιου είδους θέσεις εργασίας. Και θα φροντίσουμε οι συμπολίτες μας στην Εύβοια να μείνουν στον τόπο τους».

Για την ενίσχυση των δήμων σχετικά με τις δράσεις πυροπροστασίας: «Η πυροπροστασία έχει διάφορες πτυχές. Στο επίπεδο της πρόληψης, για παράδειγμα, υπάρχει το σχέδιο «Ιόλαος». Όσον αφορά στους δήμους, δόθηκαν 16,9 εκατ. ευρώ, στις αρχές Μαΐου, για θέματα που έχουν να κάνουν με δράσεις πυροπροστασίας, δόθηκε επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ στους 7 Συνδέσμους της Αττικής για τα περιαστικά μας δάση -όπως της Πάρνηθας και του Υμηττού- και, στη συνέχεια, λόγω της «Μήδειας», αλλά και με βάση την προσομοίωση έκτακτης ανάγκης που είχε κάνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δόθηκαν ακόμα 3 εκατ. ευρώ σε 18 περιοχές στην Αττική που κρίθηκαν ότι ήταν επικίνδυνες, στις οποίες μάλιστα προστέθηκαν η περιοχή της Εύβοιας -και συγκεκριμένα o δήμος Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας- και ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να γίνουν καθαρισμοί και απομακρύνσεις εύφλεκτης ύλης.

Από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα, μάλιστα, ήταν η Ιπποκράτειος Πολιτεία, όπου εκεί δεν έγιναν μόνο καθαρισμοί, αλλά και διάνοιξη οδών διαφυγής, καθώς πρόκειται για μία περιοχή -μέσα στο δάσος- πολύ κοντά στον αστικό ιστό, η οποία προσομοίαζε αρκετά με καταστάσεις που δεν θέλουμε να θυμόμαστε και που ζήσαμε στο Μάτι. Δυστυχώς, όμως, τα δάση μας είναι εγκαταλελειμμένα όσον αφορά στα θέματα του καθαρισμού και της προστασίας τους εν γένει, εδώ και δεκαετίες. Επομένως, η προσέγγιση που γίνεται από την Κυβέρνηση και με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που πέρασε χθες, αποτελεί μία αλλαγή φιλοσοφίας με την υπαγωγή όλων των υπηρεσιών των Δασαρχείων κάτω από την κεντρική διοίκηση του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και τη Γενική Διεύθυνση δασών, προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα προστασίας του δάσους, απομάκρυνσης ξερών δένδρων και διάνοιξης οδών, αλλά κυρίως δενδροφύτευσης και αναδάσωσης με δένδρα τα οποία δεν είναι τόσο εύφλεκτα -όπως είναι τα πεύκα- προκειμένου να προστατευτούν οι οικισμοί, αλλά και να υπάρχουν φυσικές αντιπυρικές ζώνες.

Μιλάμε, δηλαδή, για μία αλλαγή φιλοσοφίας, σύμφωνα με την οποία το δάσος πλέον το βλέπουμε με ενιαίο τρόπο. Και οι fast track διαδικασίες, εδώ, έχουν να κάνουν με δύο σημεία. Πρώτον να εφαρμόζονται ενιαία οι οδηγίες και για αυτό έχουμε την υπαγωγή στη Γενική Διεύθυνση δασών του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση εποπτεία και έλεγχος και όχι πολυδιάσπαση. Και το δεύτερο έχει να κάνει με τις διαδικασίες αναδάσωσης, οι οποίες αντί για τρεις μήνες που προέβλεπε το προηγούμενο πλαίσιο, γίνονται τριάντα ημέρες, όπως προβλέπει πλέον η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπεγράφη χθες».

Τέλος, έκανε αναφορά στον κυβερνητικό ανασχηματισμό: «Όταν μιλάμε για ανασχηματισμό, συνήθως μιλάμε για κάτι πιο ευρύ. Ήταν μία αναδιάταξη δυνάμεων, κυρίως όσον αφορά στη διαχείριση των συνεπειών που υπήρξαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, με την τοποθέτηση ενός ανθρώπου, ο οποίος θα συντονίζει -σε επίπεδο Πρωθυπουργού- όλο το πρόγραμμα της κρατικής αρωγής, του κ. Τριαντόπουλου και μίας σειράς αλλαγών στο επικοινωνιακό επιτελείο. Οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση είναι στα χέρια του Πρωθυπουργού, ο οποίος κρίνει και τη χρονική στιγμή που θα θελήσει ή όχι να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο, για να κάνει πιο λειτουργική τη διακυβέρνησή του.

Όσον αφορά στο ερώτημά σας για τον συντονισμό της κρατικής αρωγής από το Μέγαρο Μαξίμου, θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι προχωρούμε σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Λόγω, λοιπόν, του εύρους και του ύψους των αποζημιώσεων που θα καταβληθούν, κρίθηκε απαραίτητο να θεσμοθετηθεί το πλαίσιο της κρατικής αρωγής σε ένα επίπεδο κοντά στο γραφείο του Πρωθυπουργού, προκειμένου να είναι πιο γρήγορες οι παρεμβάσεις.

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, είναι άλλο πράγμα να πηγάζει μία εντολή από το γραφείο του Πρωθυπουργού και είναι άλλο πράγμα να πρέπει να συνεργαστούν πέντε υπουργεία, διάφοροι φορείς και η τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι πολύ διαφορετικό όσον αφορά στην ταχύτητα. Ο κ. Τριαντόπουλος έχει την εμπειρία τόσο από τον «Ιανό» και τις πλημμύρες στον Έβρο, όσο και από τους σεισμούς στη Θεσσαλία και στη Σάμο, να κινητοποιήσει γρήγορα τους πόρους που είναι διαθέσιμοι, προκειμένου να φέρουμε το αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούμε».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχετικά άρθρα

ΕΛΛΑΔΑ

“Παρά το γεγονός ότι φέτος μέχρι σήμερα έχουν εκδηλωθεί 4.500 φωτιές, στην πιο δύσκολη- σύμφωνα με τους επιστήμονες- αντιπυρική περίοδο των τελευταίων 40 ετών,...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξειδίκευση των μέτρων στήριξης σε επιχειρήσεις , αγρότες και τουρισμό, τα οποία είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ, προχώρησαν οι αρμόδιοι υπουργοί,...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tην απόλυτη εγρήγορση του κρατικού μηχανισμού ζητά o υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, λόγω των συνθηκών που θα επικρατήσουν αύριο σε κάποιες περιοχές...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Υπουργός Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της στο ΕΡΤNews στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5 λίγες» με τους Νίνα Κασιμάτη και...

Copyright © 2020 Updatetimes.gr